Arend Glas (2001)

Door: Dick Heuvelman

Op een kille novemberdag in 1992 was er bij Aegir, de Groninger studentenroeivereniging, een borrel. Het 23ste lustrum werd er op traditionele wijze ingewijd. Om half negen 's avonds ging de telefoon in het botenhuis over. Aan de lijn, vanuit Utrecht, oud-materiaalcommissaris Joris Hutter. Hij vertelde dat twee leden van de Utechtse bobsleevereniging De Vliegende Hollander die zondag naar Innsbruck zouden afreizen voor een door de internationale bobsleefederatie bekostigde piloten-opleiding van een week. Er waren door late afzeggingen nog twee plaatsen over. Of er bij Aegir misschien nog jongens waren die zin hadden in een avontuurtje. Nou, die waren er wel: Frans Bakker en Arend Glas. Omdat Bakker niet voldeed aan de gestelde leeftijdsgrens reisde de net 24 geworden Glas uiteindelijk naar Oostenrijk af met Gertjan Kempers.

Op één van de meest beroemde bobsleepistes van de wereld, de berg Igls, mochten ze laten zien of ze - in het kader van ontwikkelingswerk - ook talent hadden voor deze durfalsport. Dat had Arend Glas, bleek al ras. Hij kreeg van alle kanten complimenten voor zijn stuurmanskunst. Hij moest maar bobber worden, piloot zelfs, was het welgemeende advies.

De Groninger sloeg dat niet in de wind en zette vervolgens Aegir op een laag pitje. Arend Glas maakte snelle vorderingen en kreeg alom veel waardering voor de manier waarop hij zich in het internationale bobwereldje manifesteerde. Zelfs Prins Albert van Monaco, een verwoed bobber, complimenteerde de Groninger. Hij roemde Glas niet alleen als een persoonlijkheid met een groot hart voor de bobsleesport, maar dichtte hem ook een hoop kennis van zaken toe.

Dat het niet alleen bij mooie woorden bleef van de jetsetprins, bleek uit diens bezoeken aan Groningen. Want ook in zijn eigen stad wilde Glas zijn kwaliteiten als bobber laten zien. Bij gebrek aan een helling, liet hij in 2003 op de Grote Markt een achtbaanachtige constructie bouwen. Op deze stellage werd het Open Groninger Kampioenschap Bobstarten georganiseerd. Tot de deelnemers behoorde Prins Albert, die zich ook in de bijbehorende Derde Helft de geneugten van het Groninger nachtleven niet liet ontgaan. Dit evenement werd al snel opgeschaald naar een EK en zelfs naar een WK. Ook hierbij was de vooraanstaande Monegask van de partij.

De stad Groningen beloonde Arend Glas voor zijn stadspromotie in 2001 met een erepenning. Glas had ondertussen tal van sportlieden met noordelijke roots warm gemaakt voor het bobsleeën. Met name atleten voelden zich tot het razendsnelle werk in een dalend ijskanaal aangetrokken, zoals de Drentse tienkampers Arnold en Edwin van Calker, Chiel Warners, hordenloper Robin Korving en Bart Bennema, die later furore zou maken als coach van Daphne Schippers. Met hen, en ook Sybren Jansma en Marcel Welten, wilde Arend Glas de wereldtop gaan bestormen.

Dat is er echter nooit van gekomen. De eerste kink in de kabel was een politieke. Tijdens het EK van Cortina d'Ampezzo kwam de anti-fascistische organisatie Kafka met de onthulling dat Glas lid was van de ultrarechtse partij CP'86. De halve vaderlandse sportwereld stond op stelten. Hoewel hij in een tv-interview publiekelijk afstand had gedaan van deze aantijging, bleef deze affaire hem achtervolgen.

Bij de Spelen van Salt Lake kwam ook de eerste sportieve tegenslag. Het liep van geen kant, zowel in de twee- als viermansbob niet. Glas kwam niet verder dan respectievelijk een zestiende en zeventiende plaats. Maar, zo liet hij bij terugkeer in Groningen weten, Turijn zou in 2006, waar de volgende Winterspelen op de agenda stonden, de ware Arend Glas gaan zien. Hij vond in het Drentse bedrijf Finn een partner die voor een échte topslee ging zorgen. Manager Marc Leegwater van Team Glas zei het zo: “We moeten een Ferrari gaan inhalen en dat doen we in het diepste geheim.”

Ook dit ambitieuze project mislukte. In Turijn bleven de teams van Glas weer steken in de achterhoede. Zestiende in de twee- en negentiende in de vierzitter. Als 38-jarige zag hij zijn Olympische droom vervliegen. Het was tevens het begin van het einde van Groningen als nationaal bobsleebolwerk.


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE