Cruijff denk dat ie Jezus is

Door: Dick Heuvelman

Als altijd stond ze op mij te wachten, moe Rie. Aan de linkerkant van het grote raam, zodat ze mij al aan kan zien komen zodra ik op het verwachte tijdstip de straat ben ingedraaid voor het één à twee wekelijkse middageten. Met spiedende blik kijkt ze de rij auto’s voor haar deur af of ik nog ergens met mijn auto tussen kan. Ze blijft, soms als een nieuwsgierig aagje, afgeleid door een andere auto, net zo lang voor het raam staan totdat ik gefileparkeerd heb. Dan loopt moeder naar de voordeur om die op een ruime kier te zetten, maakt meteen rechtsomkeert naar de keuken en is reeds bezig de jus- en aardappelpan op tafel te zetten als ik de kamer binnenval. Er dient direct gehapt te worden, want om één uur moet alles achter de kiezen zijn omdat dan al weer het journaal voor slechthorenden aan de orde van de dag is.

Vrijdag ving ze me echter al in het halletje op. Ze kon haar geduld niet meer bewaren. De hele morgen had ze al gepopeld om haar hart te kunnen luchten. De spanning zat er goed op. Zo zeer zelfs, dat ze de gebruikelijke begroeting achterwege liet. Moeder viel, hoe paradoxaal ook, meteen met de deur in huis.

“God, god…wat een goeie ploeg is dat Ajax toch hè!” Met bijtend sarcasme en satanisch leedvermaak werd deze zin uitgesproken. De haat is bij haar diep geworteld. Van Ajax moet ze niets hebben. Allemaal kapsones. Als oud-Amsterdamse heeft ze haar hart ooit verpand aan Blauw Wit. Ajax en Blauw Wit verhielden elkaar in de goeie ouwe tijd zo ongeveer als Be Quick (elite) en Velocitas (arbeiders). En hoewel ze al anno 1939 in Groningen woont, heeft ze haar liefde voor de zebra’s nooit verbroken. Herman van Raalte is nog altijd de beste keeper die Nederland heeft gehad en Cootje Bergman had veel vaker in het Nederlands elftal moeten spelen. Dat was nog eens een linksbuiten. Haar afkeer jegens Ajax is zo groot, dat ze voor Feyenoord is.

Het was daarom ook een hele opluchting voor moe dat Ajax uit de Europa Cup is gekieperd. Het feit, dat ook Feyenoord dit lot beschoren was, kon haar blijdschap hierover op geen enkele manier ondermijnen. Maandags voor de return was ze al ongerust. “Zouden ze het redden, Ajax?,” wilde ze van me weten. “Moeilijk te zeggen”, antwoordde ik naar eer en geweten. “De bal is rond he,” haalde ik ter aanvulling maar weer eens een cliché aan. Het waren toch al rotweken voor haar. Velo vergaat het niet best en GRC -daar krijgen ze ook een beetje te veel verbeelding- doet het beter in de hoofdklasse dan ze had gehoopt.

De nederlaag van Ajax tegen Porto schiep weer vreugde in het leven. Gelijk kogels uit een machinegeweer schoten de woorden uit haar mond. Haar tong bewoog zich als een venijnige ratel in de mondholte, haar ogen spuwden vuur. Zelden een bejaard iemand gezien die met zo’n energieke en luidruchtige woordenstroom een voetbalclub verbaal neerhaalt. Het ging allemaal zo snel en zo overdonderend, dat ik lang niet alles in mijn geheugen heb kunnen opslaan. Een paar flarden zijn echter blijven hangen.

Het volgende heb ik uit haar knetterende monoloog opgepikt. We beginnen weer even van voren af aan. ”God, God…wat is dat Ajax goed hè! Verliezen ze van die Portugezen. Ze denken dat ze heel wat zijn, maar wat kenne ze nou? Niks toch. Ja, vuil spelen. Cruijff had gezegd dat ze er hard tege-an moesten. Omdat ze het met voetballen niet konden winnen. Nou, met schoppen ook niet. Er hadden er minstens een paar uitgestuurd moeten worden.”

Wie dan, zie ik nog gauw even kans te interrumperen. “Nou, in elk geval die keeper. Dat is ook een vuillakkie hoor. Die wordt er nog wel es een keer uitgestuurd. Dat doet ie wel vaker, iemand een trap geven als die er door is. Dat moet zeker van Cruijff, want het is verder best een sympathieke jongen. Die Cruijff, denkt ook dat ie Jezus is. Nou, het is maar een gewone sterveling hoor. Reken maar dat hem dit niet lekker zit. Hij zal nu wel achter nieuwe spelers aangaan. Nee, ze hemelen Ajax veel te veel op. Ze zullen heus wel weer kampioen worden, want ze hebben altijd geluk, maar tegen het buitenland kunnen ze het niet doen. Waar blijven ze nou met hun grote bek? Die jonge jongens zijn veel te licht. Daarom moet Nederland er ook niet op rekenen dat ze straks van België winnen. Als die Belgen er een beetje hard tege-an gaan, zijn die jonge jongens nergens meer.”

En toen was er prak sperziebonen. Het laat zich raden in wat voor stemming moe Rie gisterenavond verkeerde. Ajax verloren van Feyenoord, Velo gewonnen en GRC maar een puntje tegen de onderste.


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE