De Groningse basketballers in Drentse dienst

Door: Klaas Stoppels

De provincie Groningen en dan met name de hoofdstad staat al decennia bekend om haar liefde voor de basketbalsport. In Friesland timmert men ook al jaren aan de weg en de confrontaties tussen Aris Leeuwarden en Groningen zijn dan ook vaak hoogtepunten in de reguliere competities. Maar wist u dat in de vorige eeuw ook Drenthe een heuse basketbalgolf beleefde? In Meppel en Assen is er een aantal jaren basketbal op het hoogste niveau gespeeld waarbij een hoog ‘Groningen’ gehalte te zien was.

In 1974 werd in Meppel de basketbalvereniging Red Giants opgericht zij het onder een andere naam namelijk Alcides (de naam van de plaatselijke voetbalvereniging). In die beginperiode gooide de onlangs tot twintig jaar cel veroordeelde Desi Bouterse daar een balletje en leidde hij de Meppelse basketbalclub naar een welverdiende promotie In het seizoen 1981-82 werd onder leiding van “Groninger’ trainer-coach Glenn Pinas de opmars definitief ingezet en door jaarlijkse versterkingen en een gedegen beleid en visie trad het team in 1987 toe tot de vaderlandse eredivisie onder de naam Red Giants. In dat eerste seizoen werd er nog een Groninger aan de technische staf toegevoegd. Marco van den Berg werd assistent van Glenn Pinas. Later zou van den Berg ook nog 2 seizoenen hoofdcoach zijn van de Giants. In 1996 viel het doek voor de Giants en keerde men terug op een lager niveau. In het jaar 2009 echter speelde de club alweer in de promotiedivisie en deed dat met succes getuige het kampioenschap in 2016 van de promotiedivisie.

De Groninger invloeden waren in de hoofdstad van Drenthe nog een stukje groter. Assist uit Assen bestond als basketbalvereniging in Assen maar in het begin van de jaren ’90 werd er een initiatief genomen om eredivisiebasketbal in Assen te gaan realiseren. In 1996 werd de promotie naar de eredivisie gerealiseerd. In het eerste seizoen stootte de ploeg, die opereerde onder de naam Noorderkruis Drenthe door naar de final four  In het 2e seizoen werd de kolonie Groningers steeds groter. Sterkhouders als Peter Koning en Erik Vos waren echte Groningers en later kwamen daar o.a. Dave Tuinstra en Drew Henderson nog bij, zij waren weliswaar geen Groningers van geboorte maar hadden bij Donar hun sporen in het Groningse al wel verdiend. In het laatste seizoen ging het mes in de selectie. De Groningse invloeden bleven echter aanwezig. Zo werd Dick de Boer de nieuwe hoofdcoach en in de selectie zaten ook nog wat Groningse basketballers zoals Edwin Engelhart Roel Rijskamp. Het basketbal in de Drentse hoofdstad kwam helaas nooit echt van de grond. Door diverse spraakmakende geruchten en het steeds maar moeten werken in de marge speelde de ploeg slechts 3 seizoenen in de Eredivisie. Aanjagers als Jan Palmen en Jacques Hartogh deden wat ze konden maar na het seizoen 98-99 ging het topbasketbal in Assen ondanks de aanwezigheid van de Groningse inbreng letterlijk ter ziele.

Dit geeft maar eens te meer aan wat voor uitzonderlijke positie het basketbal in Groningen heeft. Als Groninger ben ik zowel in Friesland en in Assen actief geweest in de eredivisie. Als speler mocht ik nog in de evenementenhal voor dik 2.000 man spelen. Het ‘nietige’ Nuva Drenthe kon geen potten breken maar het geheel maakte op ons al een grote indruk. Als coach van Aris Leeuwarden mocht ik later aantreden in een kolkend Plaza. Dik 4.000 fans, machtig mooi maar ook machtig intimiderend voor spelers.

Voor het komende seizoen zijn er maar liefst 2 nieuwe ploegen in de DBL te bewonderen, zou het niet mooi zijn als we in Drenthe ook weer eens zouden gaan onderzoeken of er een eredivisieploeg zou kunnen worden gerealiseerd? Groningers genoeg die willen helpen!


Klaas Stoppels

Over Klaas Stoppels

Hij is een geboren en getogen Stadjer. Van jongs af aan besmet met het basketbalvirus. Klaas Stoppels was onder meer headcoach van Aris en Martini Sparks. Is trainer van de Basketbal Academy Groningen oftewel RTC Noord. Hij verdient z'n eurootjes als grafisch ontwerper. Klaas schrijft met regelmaat over het wel en wee van het Groningse basketballand.