De ouderwetse kapper

Door: Dick Heuvelman

Of ik nog belang had bij een nieuwtje, riep de buurman van twee huizen verderop me vanuit zijn tuintje, waarin hij elke vrije zaterdag onderhoudswerk verricht, amicaal als altijd toe. Hij gaf me niet eens de kans te antwoorden, zo in de trant van “Oh ja, wat mag dat dan wel wezen?”

Michel Valke gaat naar FC Groningen, meldde hij met verborgen trots vanachter zijn coniferen. Een leuke primeur, vond hij. Op mijn vraag waar hij deze wetenschap vandaan had, zei hij: “Bij kapper Westerhof in Tynaarlo”. Waarmee weer eens is aangetoond dat een kapper-oude-stijl, eentje dus waar De Telegraaf en de leesportefeuille voor de wachtenden op de salontafel liggen, alleen al voor dit soort praat een onmisbare schakel in onze samenleving is. Bij de orthodoxe kapper hoor je uit welingelichte bron nog eens wat en alleen daarom al kan een bezoek aan zijn zaak zeker de moeite waard zijn.

Maar ja, de eerste prioriteit die je stelt als je naar de kapper gaat is een beetje vlotte modieuze coupe en daarvoor moet je tegenwoordig niet meer bij een kapper van de oude stempel zijn, maar in een eigentijdse haircorner. Daar domineren met Lancôme opgetutte kapsters in strak gesneden en smetteloos witte overalls, waarvan de stof dusdanig doorzichtig is dat hun slipjes duidelijk zichtbaar zijn. Je wilt wel anders, maar om dit verdekte en pikante vertoon van lingerie kun je onmogelijk heen. Het heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op je ogen.

De leestafel is ook anders. Vrouwenbladen als de Viva (Vrijen zonder zorgen) en het sjieke Cosmopolitan (Tien manieren om een man te behagen) hebben de gezellige leesportefeuille (bestaat De Lach eigenlijk nog?) verdreven. Tijd om in de haircorner te lezen is er trouwens amper, want de hele reutemeteut gaat op afspraak. Een nieuwtje heb ik er ook nooit opgevangen, evenmin als ook maar één woord over voetbal of wat voor andere sport dan ook.

Dat mist de eigenaar van de dierenspeciaalzaak bij ons in het dorp ook. Hij gaat daarom zijn winkel uit als hij iets te weten wil komen. Zo wil het nog wel eens gebeuren dat hij gauw even naar buiten wipt wanneer hij mij als man van de krant naar de naast hem opererende bakker ziet gaan. “Wat gaat FC Groningen doen?”, wilde hij onlangs weten, doelend op transferzaken. Zelf wist hij het wel. “Ze moeten die René Hofman van Roda JC kopen, dat is een beste.

Onze dierenvriend was vroeger een vaste bezoeker van het Oosterpark, maar dit seizoen laat hij er zich niet meer zien. Hij is in het tijdperk Berger volledig afgeknapt op het spel van de FC. Trouwens het hele tegenwoordige voetbal kan hem gestolen worden. Hij ergert zich mateloos aan het gepruts en wil zijn zondag niet meer laten bederven. Voetbal interesseert hem geen ene moer meer, ofschoon zijn nieuwsgierigheid naar het aankoopbeleid van Renze de Vries anders doet vermoeden.

Hij is niet de enige in zijn soort. Henk, de rondborstige stamgast van café aan de Brink, zal ook niet meehelpen de recettes van FC Groningen op een hoger niveau te brengen. Nooit kijken, maar wel weten hoe het moet. Voor het dikke miljoen dat Anderlecht heeft betaald voor Adrie van Tiggelen, heeft Henk al een deugdelijke bestemming gevonden. Hij ziet wel wat in de IJslander Asgeir Sigurvinson van VFB Stuttgart als welkome versterking voor FC Groningen. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan heeft Henk in Ralf Falkenmeyer (Eintracht Frankfurt) en Frank Mill (Borussia Dortmund) een paar aardige alternatieven. Nee, Henk heeft geen idee wat voetballers van dit kaliber kosten.

De komst van de Bulgaar Jontschev kan onze drinkeboer niet goed plaatsen. “Ik snap dat niet hoor, zo’n Oosteuropeaan. Wat heb je daar nou aan? Waarom gaan ze niet eens goed scouten in landen als Denemarken en Zweden? Daar loopt de wereld talent rond.” Zeg nou niet, wat een gezever van die Henk, want hem komt de eer toe aan het begin van het seizoen te hebben voorspeld dat Steve Goble (Keubel pleegt hij immer te zeggen) zijn rentree zou maken bij FC Groningen. Daar mag op deze plaats best nog eens aan herinnerd worden.

Maar wat ik er mee zeggen wil is dit; prachtige tijden zijn het met al die transferbespiegelingen. Komt Lens van AZ’67 wel of niet naar onze FC, of gaan we met Hofman (Roda JC) in zee? Plotseling dook ook de naam van PSV’er Ton Lokhof op als mogelijke FC Groninger. Er zullen nog vele potentiële kandidaten volgen. Ga daarom naar de ouderwetse kapper.


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE