De snelste teamsport ter wereld*

Door: Machiel Akkerman

Terwijl buiten de eerste sneeuwklokjes en krokussen ontluiken en de winter ten einde lijkt, is dit aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wel anders. Daar komt langzaam maar zeker de strijd om de Stanley Cup echt op gang. En terwijl we hier zoals gewoonlijk zijn doodgegooid met die onuitstaanbare rondjes van het langebaanschaatsen ontbrand in Canada het heilige vuur voor de snelste, mooiste en aantrekkelijkste teamsport ter wereld: ijshockey.

Credits
Alle credits voor GIJS-voorzitter Jacob van Gelder die iedereen in onze contreien op alle mogelijke manieren warm probeert te maken voor deze dynamische, opwindende en spectaculaire sport. Dit evangelie dient verder uit gedragen te worden zolang er in Nederland net tijd genoeg is voor een livestream van de bekerfinale en de vrouwen van het Nederlands ijshockeyteam voor het WK in China zich in alle bochten moeten wringen om de juiste ondersteuning te krijgen om er überhaupt te komen.

Olympische Spelen
Oranje deed één keer mee aan de Olympische spelen, in 1980, met een selectie vol Nederlands-Canadezen. In Lake Placid gingen de duels tegen toplanden als Rusland, Finland en Canada ruim verloren, maar werd er gelijkgespeeld vs Japan en een historische overwinning geboekt tegen  Polen: 5-3. Elke sport heeft zijn superster nodig om de populariteit naar grote hoogtes te stuwen. Wat Diego Maradona (puur sportief) voor het voetbal betekende, Michael Jordan de basketbalsport bracht en Roger Federer voor het tennis deed zo is de Canadees Wayne Gretzky de onbetwiste vaandeldrager van de ijshockeysport.

The Great One
‘The Great One’ begon op driejarige leeftijd zijn vaardigheden te oefenen op een ondergelopen stukje land achter het ouderlijk huis, groeide uit tot de beste speler ooit en schreef talloze records op zijn naam. Een ongrijpbare speler die in deze keiharde sport altijd meer tijd leek te hebben dan andere spelers waardoor zelfs de meest geharde verdedigers geen vat op hem kregen. En terwijl er dit schaatsseizoen in het Japanse Obihiro, Tomakomai of Hamar de zoveelste onbeduidende ISU World Cup verreden werd, natuurlijk live uitgezonden, dwalen de gedachten van de ijshockeyliefhebber af naar de bakermat van deze door niets of niemand te beteugelen sport..Canada.

Verbonden door de puck
Het enorm uitgestrekte land verbonden van de oost- tot westkust door de liefde voor de puck. Als de temperaturen dalen richting -20 wordt van elke plas meteen een ijsvloer gemaakt geschikt voor het gevecht om het stukje gevulkaniseerd rubber. Elk jongetje droomt hier van de finale om de Stanley Cup, de in 1893 in het leven geroepen enorme beker voor de beste ploeg in het land en vernoemd naar de toenmalige gouverneur-generaal. In Canada zit de liefde voor puck en stick zo diep dat het hele land tot stilstand kwam in Vancouver op zondag 28 februari 2010, de finale van het Olympisch ijshockeytoernooi. 36 miljoen inwoners gekluisterd aan de televisie. 18.810 gelukkigen zijn er live bij in de Rogers Arena, ‘Canada Hockey Place’, dat tot de laatste stoel bevochten en bezet is. Finale Canada-Verenigde Staten. 2-2 na reguliere speeltijd. Verlenging. Superster Sidney Crosby. Ingeving. Sudden Death doelpunt. De enige gouden medaille die het land echt wou, nee moest hebben. Collectief delirium.

Noodkreet
Daarom een noodkreet aan iedereen die wintersporten een warm hart toedraagt. Vergeet de oeverloze rondjes op de langebaan, neemt vaandels een dikke trui en een luide stem mee en moedig GIJS aan op de ijshockeybaan van Kardinge. En ook u zult verliefd worden op deze sport waar op welk niveau dan ook de vonken er vanaf vliegen, van de eerst face-off tot het laatste fluitsignaal. Weergaloze patronen op de ijsvloer, onwaarschijnlijk flitsende schaatstechniek, doelpunten, spanning en sensatie en dat allemaal met minstens 120 kilometer per uur. Komt dat zien!!

*=uitdrukking geleend van journalist Ed van Opzeeland die het beste ijshockeyboek ooit in  Nederland schreef met deze ondertitel. Verkrijgbaar voor een prikkie in elke goede tweedehands boekenzaak. Uitgebracht in 1981, titel Koud Vuur. Betovering verzekerd.


Machiel Akkerman

Over Machiel Akkerman

Hij staat te boek als de meest begeerde vrijgezel van Stad en Ommeland. Machiel Akkerman ademt sport sedert z'n geboorte. Hij is freelance sportjournalist bij ondermeer RTV Noord en Podium TV. Machiel is ook al jaren als columnist verbonden aan Sport in Stad.