De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Pieter de Hart

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is geboren aan de boorden van het Go Ahead Eagles-stadion in Deventer. Keek met z'n vriendjes vanuit de dakgoot van het ouderlijk huis naar de matches. Sedert z'n studententijd bivakkeert Pieter de Hart (03-06-1969) in Stad. Tegenwoordig met partner Gea Drost. Pieter studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis. Sinds mensenheugenis verdient hij z'n eurootjes in dienst van RTV Noord. Momenteel is Pieter radiopresentator alsmede chef opinie. Hij heeft tegen een bal getrapt bij Astrea, The Knickerbockers en Forward. Ook was hij een wijle coach van The Knickerbockers. Tijdens een thuismatch verdween de spits van de tegenoartij ineens in een levensgroot konijnenhol. De scheids had er geen waardering voor. Match schluss. Pieter is al jarenlang fanatiek seizoenkaarthouder van FC Groningen.                 

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Wat me ontzettend bijgebleven is, is de mislukte poging van FC Groningen om ten koste van Sparta terug te keren in de Eredivisie. De bal wilde er gewoon niet in. We waren veel beter. Je krijgt niet altijd wat je verdient. Dat is ook het mooie van de sport. Het verdriet van die middag in het Oosterpark zal ik nooit vergeten. Gelukkig zijn we een jaar later in Emmen alsnog gepromoveerd.

Leukste sport om naar te kijken?
Ik weet dat het niet orgineel is. Voor mij is het absoluut voetbal. Alles zit in voetbal. Heerlijk om op het randje te spelen, af en toe een keekie geven en tegenstanders uit de wedstrijd kletsen. Als mindere ploeg kun je ook winnen. Toen ik zelf nog speelde peerde je de bal af en toe met een lange lel naar voren en dan hoppa.

Leukste sport om te doen?
Absoluut tennis. Van m'n 10e tot m'n 17e speelde ik veel toernooien in Deventer en omgeving. Ik vond het geweldig. Je bent helemaal op jezelf aangewezen. Om te kijken vind ik tennis niet interessant. Alleen Wimbledon boeit me.              

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff. Ik heb hem in 1981 ontmoet. Hij heeft als speler en ook als trainer het voetbal enorm vooruit geholpen. Ik ging met vriendjes in een oud autootje speciaal naar PEC tegen Ajax om Cruijff aan het werk te zien. Toen ik hoorde van z'n overlijden was ik helemaal van slag.              

Grootste ergernis op sportgebied?
De jurysporten. Ik moet wel zeggen dat het de laatste tijd iets beter gaat. Ik weet nog van de Olympische Spelen 1988 in Seoul. Een Amerikaanse bokser liet een Zuidkoreaan alle hoeken van de ring zien. Wat gebeurt er? Die jury roept die man van het thuisland uit tot winnaar. Er zijn altijd onrechtvaardige beslissingen. En dan zijn er nog van die zogenaamde sporten als bijvoorbeeld ijsdansen en schansspringen. Dat zijn geen sporten. Het is gewoon entertainment. Alles ten faveure van commercie en kijkcijfers.

Beste sportprogramma op televisie?
Dat vond ik altijd Holland Sport met Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk. Sporters werden behandeld als helden. En zo hoort het ook. Af en toe waren er ook kritische zaken aan de orde. Ik herinner me het afzeiken van Patrick Kluivert. De huidige sportprogramma's zijn slappe aftreksels.

Beste sportprogramma op de radio?
Ik ben natuurlijk een ouwe lul. In de tweede helft van de jaren zeventig was er het programma tussen Start en Finish van Henk Spaan met Harrie Vermeegen als side kick. Het programma eindigde altijd met 'Kan deze zak ook mee?' Geweldig. Geen drie telefoontjes en verder plaatjes, gewoon de diepte in en veel humor zoals het hoort.          

Beste sportboek?
The art of fielding. Geschreven door Chad Harbach. Het gaat over een honkbaltalent, liefde, vriendschap en ook Moby Dick. De buitengewoon getalenteerde werper krijgt op een gegeven moment faalangst. Het is al met al fascinerend.             

Teamsport of individuele sport?
Om te doen individuele sport. Om te kijken teamsport. Ik vind het heel fascinerend om groeiprocessen te volgen. Zoals op het WK onder leiding van Louis van Gaal en vroeger met Fritz Korbach. Overal waar Fritz kwam gebeurde wat. Van samenwerking wordt je alleen maar beter. Je leert van elkaar en samen plezier hebben is onbetaalbaar.

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Euroborg. Het is een kleine Kuip zonder hekken en er heerst een intieme sfeer. De laatste twee jaar is het helaas een stuk minder. Ik zit met vijf kameraden op de tribune. Soms zitten we veelal alleen maar te ouwehoeren. Ik heb volgend seizoen m'n hoop gevestigd op Danny Buijs.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten!
Gerard Kemkers. Hij is hier al een tijdje met het idee om spelers en teams beter te maken. Het valt al met al tegen. Ik vind FC Groningen ook niet zo fit als verschillende andere clubs. Krijgt Gerard Kemkers de kans niet? Wordt hij tegengewerkt door de conservatieve voetbalwereld? Het zou een interessant gesprek kunnen zijn.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.