De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen aan: Mark-Jan Fledderus

Door: Emiel Venema

Mark-Jan Fledderus is 38 jaar oud en sinds de zomer van 2019 technisch directeur van FC Groningen. Als speler was hij tussen 2004 en 2008 actief voor de Trots van het Noorden. Fledderus maakte het laatste eredivisiedoelpunt in het Oosterparkstadion en plaatste zich met de FC na de verhuizing naar Euroborg voor het eerst in veertien jaar voor Europees voetbal. De oud-middenvelder speelde 105 wedstrijden voor FC Groningen waarin hij twaalf keer wist te scoren.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
De overgang van het Oosterparkstadion naar Euroborg in 2006 en het behalen van Europees voetbal in dat seizoen. De verhuizing naar Euroborg was heel bijzonder. Het maakte heel veel emoties los bij een hoop mensen. We verlieten ons oude huis en gingen naar een nieuw huis. Dat had veel impact en bracht positieve energie. Het maakte bij iedereen iets los. Ook in de spelersgroep groeide het besef dat er iets bijzonders aan de gang was. We voelden ons steeds meer onoverwinnelijker worden. Dat bouwde zich langzaam op en leverde zelfs Europees voetbal op.

Leukste sport om naar te kijken?
Dat is niet zo moeilijk: voetbal. Voetbal is een strategische en complexe sport en dat maakt het interessant. Ik heb vroeger geschaakt. Dan gaat het ook om tactiek. Maar na een zet volgt de zet van een tegenstander. Meer verandert er niet. In voetbal kunnen wel tien dingen veranderen. Het verandert constant. Daarnaast wordt er fysiek veel gevraagd. Je moet springen, draaien, wenden, schieten. De belasting ligt hoog en dat wordt nog wel eens onderschat.

Leukste sport om te doen? 
Nog steeds voetbal. Ik ben er mee opgegroeid. Als ik was opgegroeid met basketbal, dan had ik waarschijnlijk basketbal gezegd. Ik voetbal tegenwoordig wel heel weinig. Dat heeft met tijd te maken. Het is gewoon erg druk. Maar als ik de tijd heb trap ik een balletje met mijn kinderen of met collega’s.

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff. Cruijff vind ik een icoon. Ik had ook Diego Maradona kunnen noemen, maar ten eerste is Cruijff een Nederlander en ten tweede vind ik het heel bijzonder dat hij zowel binnen als buiten het veld spelers kon beïnvloeden en beter kon laten renderen. Door zijn leiderschap in het veld kon hij spelers beter laten spelen. Daarnaast was hij zelf natuurlijk ook een fantastische voetballer.

Grootste ergernis op sportgebied?
Sportmensen die excuses hebben voor hun falen. Daar heb ik echt een allergie voor. Ik vind dat je in topsport zelf verantwoordelijk bent voor je prestaties. Er zijn veel knoppen waar je zelf aan kunt draaien waardoor je jezelf kunt verbeteren. In topsport is stilstaan achteruitgang. Ben je topsporter, dan moet je altijd proberen het maximale eruit te halen. Daarvoor moet je in de spiegel kijken en constant nagaan waar je beter in kan worden en hoe je je verder kan ontwikkelen met alles wat in je macht ligt.

Beste sportprogramma op tv?
Studio Sport en dan vooral de live-sportwedstrijden. Ik vind het bijvoorbeeld fantastisch om naar de Olympische Spelen te kijken. Met praatprogramma’s over sport heb ik niet zoveel. Analyses rond voetbalwedstrijden vind ik wel interessant om te zien. Dan ben ik benieuwd of de analisten hetzelfde hebben gezien als ik of dat ze andere inzichten hebben.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de lijn. Als ik op zondagmiddag in de auto zit, dan zet ik altijd Radio 1 erop. Tegenwoordig wordt het gepresenteerd door Hugo Borst en Henri Schut. Ik vind het leuk om naar hen te luisteren. Sinds ik de serie over de Formule 1 op Netflix heb gezien, heb ik meer interesse gekregen voor Formule 1. Als ik dan op Langs de Lijn het verslag van de race hoor, dan zie ik niks, maar voel ik de spanning. Dat geldt ook voor de Tour de France. Dan hoor je de finishmuziek en voel je de spanning van de finish.

Beste sportboek?
The Gold Mine Effect van Rasmus Ankersen. Dat gaat over een aantal goudmijnen in de sport. De schrijver ging bijvoorbeeld naar Kenia om te achterhalen waarom er zoveel goede hardlopers uit dat land komen. Wat zijn de key-succesfactoren? Dat is heel interessant. Waarom waren bijvoorbeeld Michael Jordan en Diego Maradona zo goed? Was het talent of ontmoetten ze de juiste mensen? Dat intrigeert mij. Wellicht kan ik er iets uithalen waar we binnen FC Groningen iets mee kunnen.

Beste sportcommentator?
Mart Smeets. Hij is wellicht een zelfingenomen man, tegen het arrogante af. Ik kan me voorstellen dat dat bij mensen allergie opwekt. Maar hij was en is van ongekende kwaliteit. Als hij commentaar geeft bij basketbal, dan vind ik het met mijn ogen dicht nog fantastisch om te horen. Ook tijdens de Tour de France was zijn commentaar van ongekende kwaliteit.

Wat is dé sportlocatie van de stad?
Dat is natuurlijk het TopSportZorgcentrum. Ik geen betere accomodatie in Groningen bedenken. Het is fantastisch om in te werken. Alle faciliteiten voor  topsport zijn aanwezig. Vanuit mijn kantoor kijk uit op de velden. Dat is elke keer weer gaaf om te zien. En aan de andere kant zie ik dan in de hal de volleyballers van Lycurgus trainen. Dan bedenk ik dat we hier echt met topsport bezig zijn.

Met wie zou je een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten?
Met Suzanne Schulting. Ik had heel afgezaagd mijn eigen vrouw kunnen noemen. Daarom kies ik voor Suzanne. Ik las dat ze is geboren in Groningen. Ze is topsporter, ziet er goed uit en haar vader Jan was voetballer en trainer. Met het laatste zijn er dus raakvlakken. Dat maakt haar interessant. Ik ben benieuwd welke stappen ze allemaal heeft moeten zetten om te komen waar ze nu is.


Emiel Venema

Over Emiel Venema

Hij is een druk baasje. Emiel Venema is geboren&getogen in Stad. Is audio&videospecialist. Heeft een bijzondere band met KidsUnited. Levert met regelmaat ook bijdragen aan Sport in Stad.