De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Anjo Mekel

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning

Hij stond vroeger te boek als een zeer explosief mannetje. Is het eigenlijk nog steeds. Opgegroeid in de woeste wijk De Hoogte waren een rappe babbel en een portie bluf ook nodig om te overleven. Basketbaldier Anjo Mekel (25-01-58) bivakkeerde op allerlei plekken in Stad om tenslotte met partner Anneke van Bergen neer te strijken in de wijk Selwerd. Het liefdeskoppel heeft twee zoons geproduceerd: Myron (26) en Quinn (23). Naast z'n job bij Donar, assistent-coach en hoofdcoach Donar U24, handelt Anjo in van alles en nog wat. Anneke is directeur van een basisschool.

Anjo's eerste sportieve liefde was voetbal. Hij deed het bij VVK, Velocitas, GRC en GVAV/Rapiditas. Plotsklaps vond hij basketbal toch leuker en interessanter. In de jeugd van Donar was de befaamde Hans Perrier z'n eerste coach. Anjo was een guard oftewel spelverdeler. Met Celeritas reikte hij tot in de Promotiedivisie. Als 17-jarige had hij z'n eerste trainersdiploma reeds te pakken. Hij was onder meer trainer/coach van Celeritas en HSV, maar wilde nimmer full time aan de slag. "Ik wilde niet afhankelijk zijn van amateur bestuursleden". Twaalf jaar geleden begon hij jeugd van Donar te trainen. Sinds viereneenhalf jaar is Anjo tevens assistent-coach. Maar liefst zeven prijzen heeft hij in die korte periode met Donar gewonnen en de achtste is normaliter op komst.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis
Het kampioenschap van Donar met Ivica Skelin. Die bloedstollende 4-3 tegen Den Bosch. Er zat zoveel spanning op. De ontlading was gigantisch en emotioneel. Je merkt op zo'n moment ook weer dat iedereen je geweldig vindt. Als we hadden verloren was ik ook een loser geweest. Zo gaat het in de wereld. Graag wil ik ook nog even de Europa Cupwedstrijd in het Oosterpark tussen de FC en Atletico Madrid noemen. Ik stond platgedrukt tegen het hek aan de Vijverkant. Het was een happening en we gingen door.

Leukste sport om naar te kijken?
Basketbal. Het is bijzonder leuk omdat het nooit 0-0 wordt en er is altijd een winnaar. Het spelletje is attractief, snel en als kijkspel toch veel leuker dan voetbal. Bij voetbal gebeurt vaak veel te weinig en er is vaak veel gedonder.

Leukste sport om te doen?
Dat vind ik een heel lastige. Technisch gezien gaat m'n voorkeur uit naar basketbal, maar met alles er omheen moet ik toch voor voetbal kiezen. Bijvoorbeeld spelen op een afgrijselijk veld in Delfzijl, de platte humor en de altijd aantrekkelijke derde helft. Ik was verdediger en zo gemeen als de neten. In die jaren keek je even waar de scheids liep en vervolgens gaf je die irritante tegenstander een flinke beuk. Dat vond ik wel lekker.

Favoriete sporter aller tijden?
Michael Jordan. Hij is met afstand de beste basketballer aller tijden. Michael is een geweldige persoonlijkheid en heeft ook sportmerk Nike op de wereldkaart gezet. Ooit heeft hij in een derde kwart 32 punten gemaakt. In die match was hij goed voor 67 punten. Te gek voor woorden.

Grootste ergernis op sportgebied?
Scheidsrechters en met name voetbalscheidsen en hun hansworsten langs de lijn. Bij basketbal kunnen ze er ook wat van, een enkeling uitgezonderd. Men moet zich veel meer verdiepen in het spelletje.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport om zeven uur op zondag. Zonder geouwehoer ben je in een uurtje helemaal bij met de Eredivisie. Een lekkere en snelle show. Dat droge praatprogramma Studio Voetbal, daar kijk ik niet meer naar. Men zegt niks. Ze hebben allemaal hun eigen belangen en bv’tjes. Die te platte humor van VI vind ik ook niks.

Beste sportboek?
Igor Wijnker heeft een prachig boek over Ton Boot geschreven. Ik heb het al zeker vijf keer gelezen. Ik heb de figuur Boot als docent gehad. De beste man is echt een fenomeen. Al die figuren die in het boek genoemd worden ken ik natuurlijk ook. Het gedweep met Boot nam op een gegeven moment zelfs mythische vormen aan. Boot was helemaal niet superhard. Hij was gewoon rechtlijnig.

Teamsport of individuele sport?
Teamsport is vriendschap, gezelligheid, trainingskampen, slappe humor, saamhorigheid. Dat alles moet leiden naar een doel. En het mooie was, wat er in de groep gebeurde bleef altijd onder ons. Moet je nu om komen. Tijden zijn helaas omgeslagen.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team geleverd?
Natuurlijk Marianne Timmer met haar twee Olympische titels in 1996 in Nagano op de 1000 en 1500 meter. Ze heeft ook een eigenzinnig karakter en is voor de duvel niet bang. Daar hou ik wel van. Schaatsen heb ik ook in m'n DNA. Als er natuurijs is ben ik er weer bij.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Dat is momenteel Plaza. Het is niet echt een basketbaltempel, maar meer een theater. Maar voor Nederlandse begrippen is het top. Nergens is het zo comfortabel als in Plaza.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Ik vind Lois Abbingh top. Haar moeder is een nichtje van de basketbalfamilie Houttuin. Ik vind al die handbalsters geweldig. Het zijn gewoon bikkelharde poetsmeiden met power, techniek en kracht. En Lois ziet er ook prima uit. Met haar zou ik dus wel even willen babbelen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.