De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Ate Harsta

Door: Jan A. Van der Veen

Hij staat te boek als een streng doch oprecht en betrouwbaar personage. Weliswaar ter wereld gekomen in Leeuwarden op 16-07-1948, maar al 54 jaar vertoevend in de mooiste provincie van ons land. Ate Harsta betrok als student wiskunde aan de RUG een appartement aan de Friesestraatweg (what's in a name) en verhuisde verderop in het leven naar de Plutolaan in Paddepoel. Sedert 1978 bivakkeren hij en echtgenote Betty Bergsma in een prachtig landhuis in Zuidhorn. De kids Arjen en Nynke zijn al geruime tijd de deur uit en hebben drie nakomelingen ter wereld gebracht. Ate hield zich van meet af aan bezig met sport en het volgen daarvan. Atletiek, kaatsen en volleybal heeft hij in vervlogen tijden beoefend. Tegenwoordig zijn fietsen en wandelen z'n handelsmerken om fit te blijven. Van 1972 tot 2010 was Ate werkzaam in het middelbaar onderwijs in Stad. Hij startte aan het Wessel Gansford College en stapte snel over naar de RSG Kamerlingh Onnes. Daar kreeg hij te maken met onder anderen Arjen Robben en Bauke Mollema. De laatste 13 jaar van z'n werkzaam leven was Ate rector van het Reitdiep College. Hij was enkele jaren geleden betrokken bij de Sportpartij met onder anderen Martijn van der Veen, Glenn Pinas, Jans Abbingh, Jack Suiveer en Dick Heuvelman. Tot z'n grote droefenis miste de Sportpartij nipt een zetel in de Stadse gemeenteraad. Ate is bestuurslid van de Supporters Vereniging van Donar en donateur van Sport in Stad.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?

In de zomer van 2014 presteerden twee oud-leerlingen van me op wereldniveau. Arjen Robben was ongrijpbaar op het WK in Brazilië. Oranje veroverde brons en Arjen werd door de FIFA genomineerd voor de Gouden Bal. Hij kreeg tenslotte de Bronzen Bal. En Bauke Mollema vormde in de Tour de France een fantastisch koppel met Laurens ten Dam, ook een Groninger. Bau en Lau eindigden in de top-tien. Het was een zomer met jubel over Groningers. Heel bijzonder.

Leukste sport om naar te kijken?
Live naar basketbal. Een dynamische sport waarin elke halve minuut wel iets gebeurt. Op tv kijk ik het liefst naar wielrennen en atletiek. Vooral bergetappes in de Giro, Tour en Vuelta vind ik top. Aan wielrennen ben ik eigenlijk verslaafd. Atletiek volg ik sinds de Olympische Spelen van Rome in 1960. Armin Hary voorkwam dat een Amerikaan zoals altijd de 100 meter won. En Wilma Rudolph alias de Zwarte Gazelle won goud op de 100, 200 meter en met de 4x 100 meter-formatie.

Leukste sport om te doen?
In m'n jeugd was dat kaatsen meestal in dorpen met kermissen. Het was een formidabele tijd. Later stapte ik over op atletiek en volleybal. Nu fiets ik her en der om fit te blijven en ik wandel om dezelfde reden.

Favoriete sporter aller tijden?
Daar heb ik lang over nagedacht. Ik ben uitgekomen bij Jan van Beveren en Dennis Bergkamp. Zij waren echte voetbaltoppers, maar bleven altijd op de achtergrond. Van Beveren is bij Oranje weggepest door gasten van Ajax en daarna min of meer gevlucht naar Amerika. Bergkamp is altijd een stille kracht gebleven. Nu is Suzanne Schulting m'n oogappeltje. Ik heb haar vorig jaar gesproken in Marsum bij het kaatsen. Suzanne is heel fanatiek en ook heel druk mag ik wel zeggen.

Grootste ergernis op sportgebied?
Het grote geld in de sport. Ik heb er onderzoek naar gedaan. Vooral de verdeling van de tv-gelden in het voetbal is absurd. In Engeland krijgt de onderste club in de Premier League maar liefst E100 miljoen. In Nederland ontvangen de clubs gezamenlijk E80 miljoen. Clubs in het Championship in Engeland incasseren E135 miljoen met z'n allen. Die verdeling zorgt er voor dat de rijkste clubs steeds rijker worden en toch hebben ze de kleine clubs nodig. De verdeelsleutel moet dus op de schop.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport op zondag met het bord op schoot. Een mooi voetbaloverzicht zonder veel geklets. Praatprogramma's vind ik niks. Sporza oftewel België 1 is ook top met vooral wielrennen. Kundige commentatoren met mooie woordenschat.

Beste sportprogramma op de radio?
Ik luister altijd naar Radio 1 inclusief Langs de Lijn. In m'n werkzaam leven had ik altijd Radio Tour aan op school. Prachtige flitsen met dolenthousiaste verslaggevers.

Beste sportboek?
Dat kan ik niet zeggen. Ik lees helemaal geen boeken. Ik ben een fervente krantenlezer. Noem mezelf een nieuwsfreak.

Beste sportcommentator?
Herbert  Dijkstra. Amicaal persoon en specialist schaatsen en wielrennen. Heeft me ooit veel over z'n blessures vertelt tijdens z'n eigen loopbaan. Dat was niet best. Hij heeft nu nog last van z'n rug.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Die is er nog steeds niet. Groningen had al lang een multifunctioneel sportcentrum moeten hebben voor top- en breedtesport. Men kletst hier veel, maar pakt helaas niet door. Het grote geld gaat hier naar andere doeleinden.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Marianne Timmer. Ik heb Marianne en haar moeder eens gesproken op een avondje van Sport in Stad. Zij is een aangename en interessante lady. Ik zou alles van haar willen weten over Nagano en Turijn waar zij drie gouden plakken won.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.