De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Bas Kammenga

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is geboren in de Van Ketwich Verschuurlaan, maar is een grote jongen geworden in de Korrewegwijk. Sedert zestien jaar bivakkeert Bas Kammenga (4-2-1979) in de wijk Selwerd. Bas is in het dagelijks leven medewerker van de communicatieafdeling van FC Groningen, medeopricher annex penningmeester van Sport in Stad en vice-voorzitter van de supportersvereniging van Donar. Sportief aangelegd is ie niet. Af en toe een klein beetje hardlopen en op de fiets naar Euroborg zijn z'n sportieve 'hoogtepunten'. Vanaf 1990 volgt Bas met name FC Groningen en Donar intensief. Vaak in het gezelschap van z'n pa Peter en broer Steven.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Natuurlijk de bekerfinale vorig jaar in de uitverkochte Kuip. Het was fantastisch om er bij te zijn en uiteraard uniek. Al in de aanloop naar die finale was het een gekkenhuis bij de FC. Ik zat in de Kuip op de perstribune met m'n collega Joep. M'n vader en broer zaten elders. De reis naar Rotterdam was ook een hele belevenis. We reden tientallen bussen met opgewonden supporters voorbij en op bijna alle viaducten stonden mensen te zwaaien. Zelfs in Friesland. De rillingen liepen ons over de rug. Na die tweede goal van Albert Rusnak kwam ik even tot rust. Voor het eerst in m'n leven ben ik tijdens een voetbalwedstrijd naar het toilet gegaan. Ik was daarna weer de rust zelve. De eerste prijs in de historie van de FC!

Leukste sport om naar te kijken? 
Darts. De helft van de bevolking vind het geen sport, ik dus wel. Het spanningselement trekt me enorm aan. En het rekenelement boeit me enorm. Als je goed kunt hoofdrekenen ben je spekkoper. Veel mensen zijn opgegroeid met de Duitse tv. Ik met de BBC. Cricket, darts, rugby, snooker, allemaal fascinerende sporten om te zien.               

Favoriete sporter aller tijden?
Ronny O'Sullivan, de Snookerking. Een geweldige speler. Ik volg hem al 25 jaar. Hij is ook een kleurrijk figuur. Ronny is licht ontvlambaar en is ook een tijdlang geschorst geweest, maar pakte daarna de draad weer vrolijk op. Hij tikt de balletjes gewoon in 3,47 weg. Miraculeus. Nog steeds behoort hij tot de wereldtop.              

Grootste ergernis op sportgebied? 
Het conservatisme in het voetbal. Waar sporten als hockey, volleybal, rugby, tennis al jaren gebruik maken van videoreferees sluit de voetbalwereld gewoon de ogen. Bij het cricket worden videoreferees al 20 jaar gebruikt. En in talloze Amerikaanse sporten ook. Gelukkig gaat het eindelijk veranderen. Vanaf volgend seizoen is er een pilot in ondermeer het toernooi om de KNVB-beker. Eindelijk, maar toch.           

Beste sportprogramma op tv? 
Studio Sport en dan bedoel ik uitzendingen met allerlei sporten. Ik vind het wel jammer dat schaatsen en wielrennen superveel aandacht krijgen. Maar ja, dat heeft met sponsors en dus geld te maken. Het is top dat andere zenders steeds meer sport uitzenden. Ziggo Sport is bijvoorbeeld een welkome aanvulling en zelfs ook gratis.             

Beste sportboek?
De biografie Ton Boot van Igor Wijker, een Groningse jongen. Het boek is eigenlijk twee boeken ineen. De helft is biografie, de andere helft is een compilatie van het observeren van Ton in het seizoen 2006-2007. Na drie mooie jaren bij Donar raakte Ton in dat seizoen de greep helemaal kwijt. Het was complete muiterij. Zelf heb ik Ton al die jaren van nabij meegemaakt. Tussen het beeld wat mensen van hem hebben en hoe Ton in werkelijkheid is ligt een wereld van verschil. Dat boek is echt een aanradertje.

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Met name FC Groningen en Donar heb ik van zeer nabij door de jaren heen gevolgd en volg ik nog steeds. Het is fascinerend om groeiprocessen te aanschouwen. En neem nu Lycurgus. Arjan Taaij en Gerard Smit zijn al jaren met die volleyballers intensief bezig en zijn dit seizoen eindelijk beloond met de Super Cup en wie weet nog meer.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger Geleverd?
De twee Olympische titels van Ranomi Kromowidjojo in 2012 in Londen, notabene op de koninginnenummers, de 50- en 100 meter vrije slag. Marianne Timmer heeft drie Olympische titels. Ik weet het, maar ik sla zwemmen mondiaal hoger aan dan schaatsen. Er is tenslotte meer water in de wereld dan ijs nietwaar? Ranomi is ook nog niet klaar hè. Ik kijk nu al weer verlangend uit naar de Olympische Spelen deze zomer in Rio.

Beste sportcommentator?
Mark van Rijswijk van FOX Sports. Hij is een vakbekwame voetbalcommentator met een heel brede kennis van zaken. Ik ken hem vanuit z'n periode bij OOG-radio. Hij studeerde destijds in Groningen en woont nu in de buurt van Zwolle. Mark is gewoon zichzelf gebleven. Dat vind ik mooi. Hij deed ook de bekerfinale en heeft een voetbalbibliotheek. Dat wil je niet weten. 

Wat is de sportlocatie van de stad? 
Euroborg. Veel supporters hadden koudwatervrees toen FC Groningen het roemruchte Oosterpark verliet, maar na de openingswedstrijd in Euroborg was het al klaar. De FC won met 2-0 van Heerenveen door doelpunten van Erik Nevland en Danny Buijs. Het was fantastisch. De structuur van Euroborg met twee ringen is formidabel. En het is een compact stadion met een toereikende capaciteit.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Milko Djurovski. Hij was m'n idool toen ik net bij de FC kwam. Een weergaloze speler in topwedstrijden. Tegen kleinere clubs stond hij nogal eens hoofdschuddend op de middellijn en met z'n handen in z'n zij. Binnenkort verschijnt een biografie van Herman Sandman over Milko. Ik kijk er verlangend naar uit.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.