De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Ben Kamphuis

Beeld: eigen archief

Hij is geboren in Stad en woont momenteel in de Multatulistraat. Z'n job is aan de Stationsweg bij KPN Collections. In z'n vrije tijd is Ben Kamphuis radiomaker bij het Martiniziekenhuis en Radio Compagnie in Hoogezand. Dat doet ie al 31 jaar. Z'n specialiteiten zijn sport en muziek. Ben, van 2 april 1959, is een graag geziene gast in de sportsector wegens z'n aparte kijk en z'n positieve instelling. Na een scheiding trekt hij single door het leven. Als actief sporter was Ben zeker niet hoogbegaafd. Hij voetbalde een blauwe maandag bij Amicitia VMC en basketbalde gedurende z'n studentenperiode een klein poosje bij Ymir in Leeuwarden. Ben is een trouw volger van Donar, FC Groningen, Lycurgus en GIJS.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment in de Groninger sportgeschiedenis
Natuurlijk de twee overwinningen van FC Groningen in de Europa Cup op Atletico Madrid. De hele stad en provincie waren in rep en roer. Nog steeds als ik Atletico op tv zie spelen moet ik aan die wedstrijden denken. Ik krijg er vaak nog weer kippenvel van. Destijds had ik een seizoenkaart voor het zo prachtige Oosterpark. Voor de thuiswedstrijd tegen Atletico moest je apart een kaartje kopen. M'n pa heeft drie uur in de rij gestaan bij sigarenmagazijn Homan aan het Zuiderdiep. Toen hij afgepeigerd thuis kwam zei hij, als je nog eens een keer wat hebt. Natuurlijk is het winnen van de beker ook fantastisch. Ik prijs me gelukkig dat ik er in de Kuip bij mocht zijn. Stad en Ommeland zijn helemaal in de war. De FC gaat zes wedstrijden in Europa spelen. Dat is een primeur en geweldig voor de uitstraling van Stad en Ommeland en natuurlijk FC Groningen. Bovendien maken Hansie Nijland en de zijnen een financiële klapper van jewelste.

Leukste sport om naar te kijken?
Dat is met afstand basketbal. Een dynamische en energieke sport omgeven door amusement. In MartiniPlaza heerst altijd een geweldige sfeer. In de loop der jaren is hier wel wat neergezet. Helaas waren er af en toe ook dieptepunten wegens financiële problemen. Het is een hele belevenis om er altijd bij te zijn. Spelers en coaches zijn ook altijd beschikbaar voor interviews. Een verademing vergeleken met voetballers.

Favoriete sporter aller tijden?
Ik zou Ranomi Kromowidjojo kunnen noemen, maar dat is te gemakkelijk. Het wordt Gerrie Kneteman. Hij is helaas veel te vroeg overleden. De Kneet heeft er voor gezorgd dat Joop Zoetemelk de Tour de France kon winnen. Ik zie die gasten nog over de finish gaan in Parijs. Gerrie stak de arm van Joop omhoog. Ik maakte thuis een foto van dat moment op de televisie en moest toen huilen. Gerrie Kneteman, van stratenmaker tot superknecht en uiteindelijk zelf ook nog wereldkampioen. Zoiets maken we nooit weer mee.

Grootste ergernis op sportgebied?
FOX Sport. Die lui doen heel veel goeds voor het voetbal, maar overdrijven veel te veel met eindeloze herhalingen. Ik ben er helemaal klaar mee. Ik wil gewoon de actuele wedstrijdbeelden zien en niet in de vertraging. Ik snap het wel een klein beetje. Als je een stuk of twintig camera's bij een wedstrijd hebt moeten ze allemaal een beetje aan hun trekken komen. Toch vind ik dat er sprake is van productverkwansing.

Beste sportprogramma op de televisie?
Studio Sport. Jaren geleden zou ik gezegd hebben, dat is met afstand Holland Sport van Wilfred de Jong. Dat was een fabelachtig programma. Voetbal International vind ik op zich een komisch programma, maar Johan Derksen is wel heel vaak te negatief en René van der Gijp maakt er ook vaak een bende van. De heren hebben onmiddellijk hun mening klaar. Vaak moeten ze er later op terugkomen. Louis van Gaal bijvoorbeeld. Hij werd eerst weggezet als een zwakbegaafde en charlatan. Tijdens het wereldkampioenschap gingen de heren aan de draai en werd Louis ineens op het paard gezet.

Beste sportboek?
De niet door hemzelf geautoriseerde biografie Ton Boot van publicist Igor Wijnker uit Groningen. Een fascinerend boek over een fascinerende man. Ik heb het in een ruk uitgelezen. Igor raakt echt de persoon Ton Boot aan. Het is magnifiek geschreven. Ton komt er uit als een knorrepot en vakman met een bovenmodale gedrevenheid.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de lijn van de NOS. Lekker actueel en goede verslaggevers. De beste voetbalcommentator is Jack van Gelder. Razend enthousiast en altijd in voor een kwinkslag. Theo Koomen was vroeger nog beter. Als ik die man hoorde raakte ik altijd in vervoering.

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Het samenwerken in de sport, maar ook in de maatschappij. Neem Donar de laatste jaren als voorbeeld met Ivica Skelin als de grote aanjager. Het mentale gedeelte binnen die teams zat en zit wel snor. Ivica is onlangs weer uitgeroepen tot coach van het jaar. Hij droeg de prijs onmiddellijk op aan z'n spelers en staf. De volgende dag trakteerde hij hen na afloop van de training op pizza's. Ivica is een warme kerel.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team?
Dan kies ik voor Jacques Poppen uit Froombosch. Hij heeft twintig jaar geleden een zwaar auto-ongeluk gehad en raakte verlamd tot aan z'n middel. Hij is ondanks een hoop ellende altijd positief gebleven en heeft een geweldige mentaliteit. Jacques is na verloop van tijd gaan para-mennen. Vorig jaar is hij voor de tweede keer wereldkampioen geworden. Ik vind het altijd fantastisch om in Froombosch te zijn.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Eigenlijk het Oosterpark, maar ja... Dan de Euroborg. Door het stadion heeft FC Groningen een enorme boost gekregen. Met diepe dank aan de gemeente en het bouwconsortium. De FC was zelf in financieel opzicht helemaal kaal. In de Euroborg is de FC bijna onoverwinnelijk. Alleen een deel van het veld is een voortdurende bron van ergernis. Daar groeit het gras helemaal niet. Het is heel vervelend voor de spelers om op een kale vlakte te moeten voetballen. Voor de rest ademt het stadion sfeer van de bovenste plank.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Met Maria Aaltje Timmer, geboren en getogen in Sappemeer. Ik zou van haar willen weten hoe ze haar schaatsloopbaan eigenlijk heeft beleefd, hoe ze er op terugkijkt en hoe het mogelijk was dat zij acht jaar na haar twee Olympische titels in Nagano weer een Olympische titel pakte in Turijn. En ook wil ik graag weten hoe zij de overgang van actieve sporter naar schaatscoach heeft ervaren. Marianne heeft in haar leven ook veel dieptepunten meegemaakt in de privésfeer, maar voor mij blijft zij een topsporter in hart en nieren. Marianne heeft de provincie Groningen en met name Sappemeer in de hele wereld op de kaart gezet.