De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Bert Postma

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief

Hij zag het levenslicht aan de Hereweg, is opgegroeid in de Hyacintstraat, bivakkeerde daarna in Corpus den Hoorn en woont nu al weer 45 jaar in de Wijert. Bert Postma (24-02-1946) is dus een volbloed Stadjer. Hij keepte vier jaar in het eerste van zijn Oranje Nassau en kon zelfs een contractje tekenen bij Veendam dat destijds in de tweede divisie acteerde. Bert zou erheen moeten op de brommer en liet daarom de offerte schieten. Wegens knieproblemen was het in een later stadium over met de pret. Hij was daarna bij ON jeugdleider, jeugdtrainer en scheidsrechter. Tegenwoordig is Bert lid van de Club van Honderd, lid van de Supportersvereniging en is hij verslaggever en fotograaf van het eerste elftal van ON. Bert was onlangs 48 jaar getrouwd met Meta Dekker. Volgens eigen zeggen een gelukkig en vruchtbaar huwelijk met als gevolg dochter Karin en zoon René. De vier kleinkids hebben het sportieve virus niet van een vreemde. Koen gaat binnenkort voetballen bij Helpman, Noud krijgt privé voetballes van z'n opa, Laura voetbalt bij Gorecht en Rosan voetbalt bij Actief. Bert is van origine typograaf, trad later in dienst bij de provincie als bode/chauffeur en werd vervolgens de vaste chauffeur van de Commissaris der Koningin. Tot z'n pensioen diende hij achtereenvolgens Edzo Toxopeus, Henk Vonhoff, Hans Alders en Max van den Berg. Bert stond ook te boek als een stropdassenverzamelaar. Maar liefst 8000 dassen sierden z'n collectie, die nu bezit is van een verzamelaar in Friesland.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De bekerfinale vorig jaar met FC Groningen als zeer terechte winnaar. Mijn vrouw en ik waren erbij in de Kuip. We zaten achter de harde kern, maar moesten aldoor staan en kregen vanaf de tweede ring tot drie keer toe een vracht bier over ons heen. Het was een schitterende belevenis. We waren 's nachts om twee uur thuis en daarna twee dagen helemaal kapot.

Leukste sport om naar te kijken?
Meidenhockey. Ik vind het een heel mooie sport en het is extra leuk om naar te kijken omdat het allemaal mooie meiden zijn. Boksen vind ik ook mooi om naar te kijken. Ik was bij een gevecht van Regilio Tuur in de toenmalige Martinihal. Ik had een pasje van 500 gulden gekregen van een relatie. Die boksgala's vroeger in De Harmonie vergeet ik ook nooit. Altijd volle bak met 1200 toeschouwers.

Leukste sport om te doen?
Klaverjassen. Dat doe ik een keer of vijf in de week. Sinds een paar jaar ben ik voorzitter van klaverjasclub De Wijert. We doen het in de P. C. Hooftlaan. Er is heel veel animo en zelfs een wachtlijst. We hebben er gasten bij van 94, die klaverjassen als scheermessen.

Favoriete sporter aller tijden?
Ard Schenk. Hij was voor mij een God. En ook altijd fantastische races tegen Kees Verkerk. Ard en Keessie, wie kent ze niet. Ard kwam tot z'n formidabele prestaties altijd op buitenijs in kou, hagel, wind en soms regen. Dat maakte het extra mooi. Soms zat ik 's nachts met m'n schema's voor de tv. Vooral de tien kilometer in die tijd was afzien. Tegenwoordig is het in die hallen een fluitje van een cent.

Grootste ergernis op sportgebied?
Teveel watjes en dan bedoel ik voetballers. Gekleurde schoentjes, tattoo's, piercings, gelletjes, kapsels en ook nog matennaaiers. Dan denk ik, man ga toch gewoon lekker voetballen zoals het ooit is uitgevonden. Lekker met z'n allen achter een bal aan.

Beste sportprogramma op televisie?
De Tafel van Kees op zondagochtend bij FOX Sports. Het is een leuk praatprogramma over voetbal en mooie voetbalmomenten. De Dartuitzendingen van RTL7 vind ik ook top. Darten volg ik altijd nagelbijtend. Ik kijk trouwens naar bijna alle sporten.

Teamsport of individuele sport?
Ik heb meer beleving bij prestaties van individuen. Teamsport vind ik wel heel belangrijk in de ontwikkeling van kinderen.

Grootste sportprestatie ooit door Groninger of Gronings team geleverd?
Natuurlijk Marianne Timmer. Tien jaar na haar twee Olympische schaatstitels in Nagano vierde ze in Turijn haar wedergeboorte met haar derde Olympische titel. Het is ongekend. Hoewel basketbal niet echt mijn sport is vond ik toch het kampioenschap van Donar onder Ivica Skelin indrukwekkend. Mijn vrouw en ik waren bij de huldiging op de Grote Markt. Machtig om er bij te zijn.

Beste sportcommentator?
Met afstand Theo Koomen. Vooral zijn commentaar tijdens de Tour de France. Hij zwiepte de boel helemaal op. Ik zat altijd aan de radio gekluisterd. Ik had ook altijd het idee dat ik middenin het peloton zat. Dat is de gave van een commentator.

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Natuurlijk Euroborg. Een klein compact stadion met altijd heel veel sfeer. Euroborg is een van de mooiste stadions van Nederland. Vroeger vond ik de Korenbeurs ook altijd geweldig. Daar volleybalde Oranje Nassau altijd voor 1200 uitzinnige fans. De glassplinters van kapotte ramen vlogen ons vaak om de oren.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Michael van Gerwen. Hij is een dartfenomeen. Ik zou graag van hem willen weten hoe hij zich kan focussen op die kleine vlakjes op die dartborden. Michael is ook een frisse en vrolijke vent. Hij is een heel ander type dan Raymond van Barneveld. Hem vind ik een dikke jankerd.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.