De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Edwin Mellema

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Rudie Ottens

Hij was een zwervertje. Geboren in Hoogezand-Sappemeer (20-07-1970) ondernam Edwin Mellema een trektocht om zich via Borgercompagnie, Veendam en Wagenborgen tenslotte te nestelen in Veendam. In de Parkstad woont hij sinds 12 jaar. Z'n partner is Sandra Jansema. Het stel heeft twee kinderen: Ingmar (7) en Tristan (5). Edwin heeft twee passies, wielrennen en marathonschaatsen. Winnen deed ie bijna nooit, maar ereplaatsen op de fiets waren er legio: 3e Omloop van de Veenkoloniën, 4e Ronde van Groningen, 3e Dorpenomloop, 4e Omloop van het Ronostrand.             

Nog altijd bestijgt hij met regelmaat z'n rijwiel en in de wintermaanden is de ijsvloer van Kardinge z'n domein. En dromen doet Edwin vrijwel dagelijks over de Noorderrondrit, Oldamtrit, Elfstedentocht. Machtige Klassiekers op natuurijs. Maar ja, het zijn de laatste jaren aldoor slappe winters. Dus is het behelpen op kunstijs. Hij is opperbaas van Selecteq, een ingenieursbureau, dat technici inzet op multidisciplinaire projecten. Z'n kantoren zijn gevestigd in Veendam en Oosterwolde.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?De prachtige overwinning van Tom-Jelte Slagter in Parijs-Nice een paar jaar geleden. Dat was eigenlijk zijn doorbraak. Ik heb regelmatig contact met hem. Ik jut hem vaak op door te zeggen dat hij een etentje krijgt als ‘ie wint. Tom-Jelte kan ook heel goed schaatsen. Op een gegeven moment moest hij een keuze maken. Het werd dus wielrennen. Daarmee kon hij goed geld verdienen. Als marathonschaatser heeft Tom-Jelte nog voor JB Besturingstechniek gereden. Hij schaatste op een NK gewoon met de grote jongens mee.            

Leukste sport om naar te kijken?
‚ÄčWielrennen boeit me heel erg. Ik volg alles op tv. Met name natuurlijk de Tour, Giro, Vuelta en de klassiekers. Ik vind het fantastisch als Nederlanders het goed doen zoals Tom Dumoulin, Wout Poels en Steven Kruiswijk. En uiteraard volg ik ook Tom-Jelte, Bauke Mollema en Martijn Keizer, onze Groningse profs. Het nieuwe wielrennen spreekt me erg aan. Er zijn veel dopefiguren verdwenen gelukkig. Ik hou van schone sport.          

Leukste sport om te doen?
Schaatsen en wielrennen en tot m'n 18e voetbal. Ik schaats nog landelijk bij de Masters, maar kies m'n wedstrijden uit. We rijden pas om negen uur 's avonds in bijvoorbeeld Biddinghuizen en Deventer. Nou dan weet je het wel. Diep in de nacht thuis, 's morgens vroeg op en dan weer aan het werk. Dat trek ik geen twee keer in de week. Ik fiets nog in de Sportklasse en Masterklasse. Binnenkort weer districtskampioenschappen tijdrijden. Ja, met m'n conditie zit het wel goed.                

Favoriete sporter aller tijden?
Tom Dumoulin. Van hem ben ik een heel groot fan. Als wielrenner, maar ook als persoon. Vanwege z'n aanvallende manier van koersen en z'n openheid. Hij is erg goed benaderbaar.e jongeman. Tom beheerst alle disciplines heel goed. Hij kan tijdrijden als de beste en is bergop ook uitstekend. Tom is een echte allrounder.             

Grootste ergernis op sportgebied?
Ik was in Euroborg bij FC Groningen tegen Vitesse. De FC kreeg een pak slaag en werd in de steek gelaten door heel veel supporters. Het publiek liep massaal weg. Dat snap ik niet. In voorspoed en tegenspoed sta je toch altijd achter jouw club? Ik vind het een heel rare mentaliteit. Op een gegeven moment dacht ik, wat doe ik hier eigenlijk? Ik ben toch gebleven.       

Beste sportprogramma op tv?
Ik vind de Belgische wielercommentatoren top en Studio Sport is ook wel oké. Tour du Jour van RTL7 met Gert Jacobs is lachen. Voetbal Inside kijk ik af en toe. Vind ik niet heel bijzonder.          

Beste sportboek?
Ik ben niet zo'n boekenwurm. Lees meer tijdschriften als Wielerrevue, Op Fiets en Schaatsen. Interessante verhalen genoeg. Als ik bij m'n pa ben blader ik ook altijd VI door.            

Individuele sport of teamsport?
Ik ga voor individuele sport in teamverband. Als individu kun je je namelijk niet verschuilen. Je moet altijd vol gas geven. Daarna wordt er afgerekend. Ik heb vroeger met voetbal de keerzijde meegemaakt. Dan stond ik temidden van halfdronken figuren op het veld. Vreselijk. Het bevorderde de teamprestatie niet.        

Beste sportcommentator?
Mart Smeets is de beste commentator annex presentator. Ik weet dat de meningen over hem zwaar verdeeld zijn, maar ik vind hem een vakman. Tenminste een man met een eigen mening en hij is goed ingevoerd. Die Avondetappe in de Tour deed hij ook altijd prima.        

Wat is de sportlocatie van de stad?
Kardinge is een prima multifunctioneel sportcentrum. In de winter ben ik er regelmatig. In ieder geval train ik er op vrijdag en op zondag hebben we wedstrijden van IJVG. ER is alleen een nadeel. Ik word er altijd snel verkouden. Dat heeft geloof ik te maken met koude lucht.         

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Bauke Mollema. Hij is een mooie kerel. We hadden in een kroeg in Roden op het biljart eens de mooiste benenverkiezing met allemaal wielrenners onder elkaar. Danielle Bekkering zat ook in de jury. Bauke won die verkiezing. Ik zou van hem wel eens willen weten hoe hij eigenlijk z'n toekomst ziet en hoe het wonen in Monaco is. Het lijkt me heel leuk om Bauke weer eens te zien en te spreken.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.