De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Frank de Vries

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is van 7 maart 1965 en kwam ter wereld in Heemskerk. Studeerde 1983-1989 rechten aan de RUG. Ging daarna aan de slag bij de juridische faculteit als docent en onderzoeker. Maar liefst 17 jaar duurde het dienstverband. Frank de Vries startte vervolgens een carrière in de politiek. Hij was van 2002 tot 2006 raadslid en fractievoorzitter van de PvdA in Stad. Daarna was Frank zes jaar wethouder. Z'n specialisaties waren ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, monumenten, grondzaken en de laatste twee jaar ook sport. Na z'n politieke handelingen startte hij z'n eigen consultancy. Dat doet hij momenteel opnieuw na een klusje van ruim een jaar als waarnemend burgemeester van Ten Boer. Frank deed als jonkie aan zeilen met z'n twee jongere broers en werd op z'n 16e een roeifanaat. Hij is nu jeugdcoach van de Hunze en tevens commissaris Junioren. Voorts is Frank voorzitter van het Huis voor de Sport in Stad en voorzitter van de Raad van Toezicht Topsport Noord Heerenveen. Ook is hij columnist van Sport in Stad. Frank is single en woont in de Turftorenstraat in de nabijheid van z'n stamcafé de Wolthoorn.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het landskampioenschap van Donar in 2009/2010 onder Marco van den Berg. Ik was destijds wethouder en heb bijna alle matches in de play offs gezien. Donar kon toen in Bergen op Zoom de titel pakken. Ik was present, maar de party ging niet door. Na het onverwacht verlies moesten we nog dat hele takkeneind terug. De match daarna in MartiniPlaza was het wel bingo. Basketbal is heel mooi. Soms ook wel een beetje verwarrend althans voor mij. Dan 10 punten voor, dan 10 punten achter. Het kolkt altijd in MartiniPlaza. De sfeer is formidabel. Groningen is met afstand de basketbalstad van Nederland.

Leukste sport om naar te kijken?
Wielrennen vind ik fascinerend. Het heeft ook te maken met Radio Tour. Als ik vroeger ging zeilen had ik altijd een transistortje bij me. Van twee tot zes stond de boel op scherp. Ik kijk ook naar klassiekers als Parijs-Roubaix. Door al die dopingaffaires prik ik een beetje heen. In welke sport de commercie heerst komt doping voor. Niet alle dope brengt trouwens voordeel.           

Leukste sport om te doen?
Ik ben een echt watermens. Roeien en zeilen dus. Ik heb vroeger vier jaar een zeilboot gehad. Onlangs ben ik in Berlijn geweest met vrienden om ook te roeien. We pakten elke dag 30 kilometer. Ik doe bij Plaza Sportiva aan krachttraining en ben bij de Hunze roeicoach van Junioren. Dat is natuurlijk een andere dimensie.

Favoriete sporter aller tijden?
Eddy Merckx. Heeft alles gewonnen wat er te winnen valt. Hij was een enorm wielertalent met een gigantische drive. Op twee komt Carl Lewis, een supersprinter en verspringer. Ook een vent met een prettige uitstraling. En op drie Steve Redgrave. Hij roeide naar goud op vijf achtereenvolgende Olympische Spelen. Formidabel.

Grootste ergernis op sportgebied?
Het eindeloos en oeverloos gezeik in het voetbal van klein tot groot. Altijd gemekker tegen scheidsen. Het is gigantisch uit de klauw gelopen. Het is het spel van de korte lontjes. Voetbal moet een voorbeeld nemen aan hockey en ook basketbal.

Beste sportprogramma op televisie?
Match of the Day van de BBC en ook de Sportschau van de ARD. Verder Studio Sport in z'n algemeenheid met name het wielrennen, voetbal en schaatsen.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn en in de zomer Radio Tour. Ik las vroeger altijd de stukken van B&W op zondagmiddag onder het genot van Langs de Lijn. Het was altijd een mooie mix van allerlei wedstrijdflitsen en prachtige muziek jarenlang geselecteerd door Herman van der Velde. Ik luisterde en luister nog steeds via een klein transistortje met lange antenne.

Beste sportboek?
Dat zijn er twee. De roman van H.M. van den Brink 'Over het water'.  Het gaat over twee roeiende jongens in oorlogsomstandigheden. En 'The boys in the boat' van Daniel James Brown. Het handelt over selectieprocedures en dergelijke van de Amerikaanse Acht met het oog op de Olympische Spelen in 1936 in Berlijn. Amerika veroverde uiteindelijk goud voor de Nazi's. Het zijn echt fascinerende boeken.

Beste sportcommentator?
Dat waren Theo Reitsma voor atletiek en voetbal en Mart Smeets voor het wielrennen en schaatsen. Tegenwoordig zou ik geen kleurrijke commentator kunnen benoemen. Die hockeyman Philip Kooke komt merkwaardig genoeg beter tot bloei als voetbalcommentator.                 

Wat is de sportlocatie van de stad?
Dat is het onlangs gerestaureerde verenigingsgebouw van mijn roeiclub de Hunze. Het ziet er puik uit. En verder? Het nieuwe Sportcentrum op het Europapark is niet alleen van binnen fascinerend, maar ook van buiten. Er is sprake van een samenwerkingsverband tussen de gemeente en Noorderpoort, de hoofdhuurder.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Jason Dourisseau. Ik vind hem een interessante figuur en hij is Donar's cultheld. Er is zelfs een tribune naar hem vernoemd. Ik wil met Jason heel graag z'n hele levensloop doornemen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.