De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Hans Lucassen

Door: Machiel Akkerman

Hij werd geboren op 7 december 1977 in Uithuizen, maar verhuisde al op drie-jarige leeftijd naar Stad. De Oosterparkwijk om precies te zijn. Groeide op aan de Hortensialaan om vervolgens de Zonnebloem-, Anemoon- en Vinkenstraat te bewonen. Vond het liefdesgeluk met Marijke Akkerman die een flatje regelde aan de Iepenlaan te Selwerd. Daarna kwamen de kinderen en een casa in de Ranonkelstraat. Hans Lucassen kan dus een echte stadjer genoemd worden. Hield zijn eigen voetbalcarrière beperkt tot pleintjes- en schoolvoetbal, maar volgt de sport des te intensiever. Sinds jaar en dag seizoenkaarthouder bij FC Groningen. Kan ook enorm genieten van verschillende Amerikaanse sporten. Verdiend de kost bij Telecom Service Groep Leek en is trots als een pauw op zijn kinderen Amélie en Yannick. Is een echte sportfeitjesfreak en werd onlangs met het team van Henk de Haan zeer verdienstelijk tweede in de grote sportquiz van Dagblad van het Noorden. Liet verschillende gerenommeerde combinaties achter zich.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
3 mei 2015 (komt er zonder aarzelen uit - red.). De bekerwinst van de FC tegen Zwolle waar ik zelf als trouwe supporter uiteraard bij was. Ik stond achter het doel in de Kuip waar beide doelpunten van Rusnák vielen. Ik zag meteen dat Joost Broerse, een oud-FC Groningen speler, die eerste bal net genoeg van richting veranderde om keeper Hahn te kloppen. Zo hielp hij ‘ons’ weer. Ik herinner me nog dat trainer Erwin van de Looi in de rust nuttige omzettingen deed. Hans Hateboer kwam erin en Johan Kappelhof ging op een andere positie achterin spelen. Hierdoor kwam Zwolle er niet meer aan te pas. Natuurlijk enorm feest na het eindsignaal en in de bus terug. Ik lag om 02.30 uur in bed. De volgende dag alweer om 07.00 uur op de fiets om de bus naar het werk te halen. Ik had op die dag speciaal mijn FC Groningen shirt aangetrokken als statement. Op mijn werk zijn namelijk ook veel Heerenveen fans. Die mochten dit wel even voelen haha. Ook de huldiging in het Stadspark heb ik bijgewoond. Nog een keer feest. En als ik nog kort een tweede en derde moment mag toevoegen (waar ik ook zelf bij was); de 0-1 tegen Emmen in mei 2000 toen we weer terugkeerden in de eredivisie en de 0-4 uit tegen Feyenoord op acht april 2007 met twee goals van Goran Lovre en Koen van de Laak. Maar de bekerwinst is uniek en staat met stip op één.

Leukste sport om naar te kijken?
In willekeurige volgorde voetbal, basketbal en American Football. In het basketbal is er veel actie, worden veel punten gemaakt en zijn de score’s vaak spectaculair. Dunks, Alley-Oops etc. Ik hou van American football omdat je menselijke bulldozers aan het werk ziet die ook nog eens enorm tactisch onderlegd zijn. Het spel heeft heel veel speciale elementen. De quarterback is het belangrijkste, de spelverdeler. Maar zonder hulp van zijn running backs en receivers is hij ook nergens. De show eromheen boeit mij niet echt. Als je ook fan wilt worden van de sport raad ik de hoogtepunten op Youtube van de Super Bowl 2018 tussen de Philadelphia Eagles en New England Patriots aan om terug te kijken. Dat is echt reclame voor het American football. Ik kijk tijdens het seizoen elke zondag laat op de avond naar de uitslagen. Wat ik met voetbal heb lijkt me duidelijk. En tijdens de Olympische Spelen volg ik alle sporten trouwens, van schermen tot turnen en paardensport tot zwemmen. Dan ga ik helemaal mee in die sfeer van de Spelen. Prachtig om te zien hoe sporters vier jaar van hun leven helemaal in het werk stellen om op die ene datum die ene prestatie neer te zetten. Fascinerende cycli, steeds weer en voor sommigen zelfs meermaals. Indrukwekkend.

Leukste sport om te doen?
Voetbal, al ben ik zelf nooit verder gekomen dan voor mijn plezier tegen een bal aan te trappen. Ook leuk om af en toe een balletje te gooien op het basketbalveld. Maar zeker geen American football. Ik wil mezelf geen menselijke bulldozer noemen dus dat laat ik aan de professionals over.

Favoriete sporter aller tijden?
Michael Jordan. Hij de GOAT (Greatest Of All Time, red.) van alle sporten voor mij. Hij kon in de basketbalsport alles; scoren, dunken, trick-plays. Hij won drie keer drie titels op rij. Speelde van 1984 tot 1993 bij de Bulls en won drie kampioensringen. Ging er twee seizoenen tussen uit en won er daarna tussen 1995 en 1998 doodleuk weer drie. Dat is echt ongekend. Ik ontdekte in mijn jeugd het basketbal, spaarde nog plaatjes die je bij een bepaalde, inmiddels verdwenen, winkel kon kopen. Daar kocht ik elke zaterdag een paar pakjes. Ik weet dat ik ze nog ergens heb liggen, maar niet meer waar. Vast ergens op zolder. Je hoort weleens dat er op Amerikaanse sportveilingen fortuinen voor worden betaald. Misschien ligt er ergens nog wel een schat op mij te wachten in mijn eigen huis.

Grootste ergernis op sportgebied?
De ‘aanstelleritis’ in het voetbal. Doorrollen, schwalbe’s en tegenstanders kaarten aannaaien. Ik kan er niet tegen. Op dat vlak kunnen de mannen heel veel leren van het vrouwenvoetbal. Als spelers om een kaart vragen voor een opponent zou ik hem meteen geven..aan degene die erom vroeg. Dan zou dat in ieder geval snel afgelopen zijn. De VAR kan gelukkig scheidsrechters helpen en moet ook zeker blijven. Wel zou het fijn zijn als het wat constanter wordt. Ik ben ook voor de nieuwe buitenspel software. Een millimeter buitenspel is voor mij buitenspel, zie niks in bijvoorbeeld een gedoogzone. En als dat niet werkt buitenspel helemaal opheffen zoals Marco van Basten ooit heeft bepleit? Wie weet.

Beste sportprogramma op tv?
Match of the Day. De kwaliteit is hoog en de analyse’s erg goed. Helaas is het vaak heel laat op de zaterdagavond, maar dan neem ik het op en kijk het zondagochtend terug. Wel zo handig met twee jonge kinderen. Verder vind ik bij FOX NFL Highlights echt heel goed. Dat is tijdens het seizoen op dinsdagavond om 21.30 uur. Dan zie je in een half uur alles wat er in de NFL (National Football League, red.) is gebeurd. Ja ik ben een echte fan van deze sport en kijk alweer uit naar Superbowl 54 in Miami op zondag 2 februari. Sun, Sea, Superbowl in Miami. De Kansas City Chiefs tegen de San Fransisco 49-ers. Een aanrader (als je van menselijke bulldozers houdt haha).

Beste radioprogramma?
Langs de Lijn. Daar ben ik echt mee opgegroeid. Dat programma stond altijd aan op mijn radio in de slaapkamer. Ik weet nog dat ik in het seizoen 1990-’91 voor het eerst naar het Oosterpark ging. FC Groningen tegen Roda JC, een 3-1 overwinning met een goal van onder andere Harris Huizingh zeg ik uit mijn hoofd. Dat ging zo nog een paar jaar door, toen miste ik een paar jaargangen vanwege studie. Dan is zo’n seizoenskaart best wel duur, maar vanaf 2000 ben ik weer onafgebroken aanwezig bij elke thuiswedstrijd van FC Groningen.

Beste sportboek?
De Voetbalmaffia van Thomas Kistner. Het is niet het makkelijkste boek, maar het legt heel begrijpelijk uit wat er zich jarenlang in de top van de FIFA (Wereldvoetbalbond) heeft afgespeeld. Het blijft ontluisterend en verbazingwekkend hoe de corruptie en vriendjespolitiek zo lang zo welig heeft kunnen tieren bij een van buiten toch zo’n gerespecteerd instituut. Sepp Blatter had de corruptie geperfectioneerd nadat hij het had afgekeken van zijn voorganger João Havelange. Ze hebben de sport echt heel veel schade toegebracht. Triest, maar gelukkig zijn ze ontmaskerd. Hulde voor de onderzoeksjournalistiek van Kistner.

Beste sportcommentator?
Theo Reitsma. Hij vertelde niet (te) veel, maar gaf de juiste informatie op het juiste moment. Ik vond hem altijd ook heel objectief overkomen. En de keren dat hij voor zijn doen uit zijn dak ging waren ook echt de momenten die mede daardoor memorabel werden. Dat blijft je bij. Op dit moment vind ik Mark van Rijswijk heel goed. Hij heeft een echte 'voetbalcommentatorstem'. Dat vind ik prettig. Verder praat hij niet om te praten en heeft altijd een enorm goede feitenkennis. Sierd de Vos is een geval apart. Bij een slechte wedstrijd kan ik die vorm van commentaar, entertainment, eigenlijk prima hebben. Alleen staat het me dan weer niet aan bij een serieuze wedstrijd. Vroeger was hij ook omroeper bij Eurovoetbal op de Esserberg. Zat hij ergens in een comfortabele fauteuil langs het veld alles aan elkaar te praten. Dan was hij helemaal in zijn element.

Wat is dé sportlocatie van de stad?
Twee locaties eigenlijk. MartiniPlaza omdat je er meerdere sporten op hoog niveau kunt bekijken. Volleybal, basketbal en ook een hoogwaardig tennistoernooi is daar mogelijk. Daarnaast de Euroborg. Dat stadion is zo belangrijk geweest voor de ontwikkeling van FC Groningen. Daar is de club echt weer de weg omhoog ingeslagen met onder andere Europees voetbal en de bekerwinst als tastbare resultaten. Een gouden zet van de club. Van buiten ziet het er absoluut niet uit als een voetbalstadion, maar door de schitterende binnenkant verdient het toch het predicaat ‘De Groene Kathedraal’.

Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Lance Armstrong. Je kunt hem namelijk zoveel vragen, en als het ‘off the record’ is kom je ongetwijfeld veel meer te weten. Hij was echt hét mannetje in het peloton in zijn tijd. Al zijn positieve en negatieve karaktertrekken fascineren mij. Hoe hij toch zijn sport heeft gedomineerd, hoe dat voelt. Verder heeft Armstrong enorm veel geld opgehaald met zijn foundation voor kankeronderzoek. Dat vind ik sowieso geweldig. In Amerika zijn sporters sowieso veel meer helden, maar dan moeten ze wel winnen. Alleen winnaars tellen in de Verenigde Staten. Ik ben benieuwd hoe Armstrong daar zelf tegenaan kijkt. Hoe het is om in zo’n sportcultuur te overleven en presteren. Reuze interessant.


Machiel Akkerman

Over Machiel Akkerman

Hij staat te boek als de meest begeerde vrijgezel van Stad en Ommeland. Machiel Akkerman ademt sport sedert z'n geboorte. Hij is freelance sportjournalist bij ondermeer RTV Noord en Podium TV. Machiel is ook al jaren als columnist verbonden aan Sport in Stad.