De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Henk Elderman

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief

Hij is op 11 april 1972 geboren in het gehucht Ekamp nabij Finsterwolde. Tegenwoordig woont Hindrik Elderman, roepnaam Henk, in Harkstede met partner Janet Louise Kuntkes en zoon Rik Evert (4). Hij is sinds oktober 2007 sportverslaggever van RTV Noord en is sinds augustus 2011 ook presentator van het sportprogramma van Radio Noord op de zondagochtend. Henk combineerde daarvoor z'n baan als postbesteller van de PTT met free lance sportverslaggeving voor Radio Noord en Radio Compagnie in Hoogezand-Sappemeer. Tegenwoordig is hij dagelijks betrokken bij atletiek, wielrennen, schaatsen en korfbal en met enige regelmaat treedt hij op als duo-verslaggever van FC Groningen. Zelf heeft 'Eldie' tot z'n achttiende gevoetbald bij de amateurclub VVS in Oostwold. Hij stond te boek als een bikkelharde voorstopper. Badminton en rugby beoefende hij eveneens.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?De gouden medaille op de 1000 meter van Marianne Timmer op de Olympische Spelen in 2006 in Turijn. Temeer omdat zij in 1998 in Nagano ook al goud had gewonnen op de 1000 en 1500 meter van de Spelen. Al die races heb ik op tv gezien. In 1998 woonde ik als semi-student aan het Jozef Israelplein in Stad. Ik weet nog dat ik na de finish van Marianne op m'n bed stond te dansen. De studio van Radio Compagnie was boven de snackbar 't Oldaip in Hoogezand. Daar vonden ook de huldigingen plaats. Machtig om er bij te zijn.

Leukste sport om naar te kijken?
Wielrennen en met name de Tour de France en de klassiekers de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ik kon vroeger niet wachten tot de bergetappes begonnen. Ik zat om elf uur al voor de tv. Ook hield ik plakboeken bij. Nee, ik heb nooit gedacht om wielerprof te worden. Ik kwam helemaal niet uit een sportgezin. Ik hoop wel dat Rik later profwielrenner wordt. Ik zou graag een keer met een reservewiel willen staan in het Bos van Wallers, die kasseienstrook in Parijs-Roubaix. Rik moet later doen waar hij zin aan heeft.

Leukste sport om te doen?
Darten ben ik wekelijks mee bezig. Ik speel in een wilde competitie met een paar jongens van Bowling Kattendiep. We spelen alleen in Stad. Reizen door Groningen, Friesland en Drenthe hebben we geen zin in. Dat kost veel te veel tijd. M'n specialiteit is de uitgooi dubbel zestien.

Favoriete sporter aller tijden?
Carl Lewis, die op de Olympische Spelen in 1984 in Los Angeles vier gouden medailles won, op de 100 meter, 200 meter, 4x100 meter en het verspringen. In totaal pakte negen Olympische titels in zijn loopbaan. Maar ja, er zat ook een smetje aan. In 2003 toen Lewis al was gestopt, werd hij van dopinggebruik verdacht in z'n actieve loopbaan. Het is echter nooit bewezen.

Grootste ergernis op sportgebied?
Ach, ik erger me niet zo snel en wind me ook bijna nooit op. Als Ajax bijvoorbeeld verliest van Rapid Wien haal ik gewoon m'n schouders op onder het motto, het zal allemaal wel.

Beste sportprogramma op televisie?
Bureau Sport van Frank Evenblij en Erik Dijkstra. Die jongens zijn gewoon heel creatieve geesten. Tijdens de afgelopen Tour hadden ze samen met Thijs Zonneveld de zeven door Lance Armstrong met dope gewonnen Tours op een rijtje gezet. In een bepaald jaar streepten ze de nummers een tot en met elf via dope uit het eindklassement weg. In hun ogen had de nummer twaalf dus feitelijk gewonnen. Het was een simpel rubriekje, maar heel mooi bedacht en uitgewerkt.

Beste sportboek?
De Kopgroep van Mart Smeets. Fictie. Het ging over een kopgroep van zeven renners ooit in de Tour. Die kopgroep werd uiteindelijk teruggepakt. En jaren later kwamen die zeven renners weer eens bij elkaar en werd er gesproken over het feit waarom het mis was gegaan. En hoe het beter had gemoeten en wie wie had moeten omkopen.

Teamsport of individuele sport?
Individueel. Wielrennen en zwemmen vind ik het mooist om te zien. Puur op eigen kracht en je niet kunnen verschuilen achter een ander. De individuele sporter heeft na afloop meestal ook een beter verhaal.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team geleverd?
Dan kom ik weer bij Marianne Timmer uit. Haar twee gouden plakken in Nagano kwamen onverwachts. Ze was het hele seizoen niet in vorm en had een slechte aanloop naar de Spelen gehad. Achteraf zei Marianne dat ze gewoon op gevoel geschaatst had. Ze leefde in Japan in een soort roes want ze was verliefd op de schaatser Kevin Overland uit Canada. Zo'n gozer met heel lang haar.

Wat is voor jou de sportlocatie van de Stad?
Het Nic-nest vlakbij de Papiermolen. Alleen al de wandeling erheen over een fietspad vind ik prachtig. Ik kom er graag. Het korfbalstadionnetje op zich is niet bijzonder maar gekoppeld aan de entourage is het super.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Rea Lenders, geboren in Stad en als trampolinespringer groot geworden in Hoogezand bij DFS. Ze is tienvoudig Nederlands kampioen. Rea heeft het afgelopen jaar veel tegenslagen gehad. Ze heeft haar vader en moeder verloren. Rea zat diep in de put, maar is er weer uit gekomen. Ze wil nog naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Vroeger naaide ze haar turnpakjes zelf. Ik wil heel graag weten hoe ze dat deed. Rea is een heel bijzondere en sterke sportvrouw.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.