De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Henri van Voorn

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: archief Jan Kanning / Portret: eigen archief

Hij is een oer-Stadjer en zal het altijd blijven. Geboren in een woning boven cafe Bolhuis van z'n grootvader aan de Paterswoldseweg raakte Henri van Voorn subiet besmet met het paardenvirus. Al weer 44 jaar is hij reporter van het eens zo vermaarde weekblad Draf-en Rensport waarin ondermeer waardevolle tips aan te treffen waren en zijn voor gokkers. Henri bezoekt met zijn Greetje ook grote koersen in buitenlanden. Het stel bivakkeert in een hoog gelegen appartement in de Stoker met uitzicht op het veld van FC Groningen. Hij is registeraccountant. Werkt als controller bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Henri vervult enkele bestuursfuncties en is lid van de Raad van Toezicht van het Aletta Jacobs College in Hoogezand. Voorts is hij columnist van Sport in Stad.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat zijn er twee in het weekend 25 en 26 juni 1988. Op zaterdag werden Ronald en Erwin Koeman met Oranje in Duitsland kampioen van Europa. Een dag later won Jan Vlaar uit Noordlaren met Vriend in Hilversum de Grote Prijs der Lage Landen. Die triomf van Vlaar met Vriend is helaas helemaal onder gesneeuwd door het EK succes. Ik was er niet bij in Hilversum. Was nog steeds aan het feesten in Groningen. De hele Stad was compleet op hol geslagen. Het was machtig mooi.

Leukste sport om naar te kijken?
De Drafsport. Uit elke koers komt een winnaar. Vantevoren ga ik in de stallen kijken, praten met trainers en pikeurs en wedden op plaatsen. Er hoeven niet altijd toppaarden te zijn voor een mooie koers. Het kunnen ook beginnelingen zijn.

Leukste sport om te doen?
Hardlopen. Het houdt je fit en onderweg kun je goed nadenken. Ik bedenk vaak onderweg de structuur van m'n artikelen. Als hardloper ben je ook niet afhankelijk van anderen. En je kunt hardlopen totop hoge leeftijd als het tenminste een beetje meezit in het leven. Ik loop drie keer per week 8 tot 10 kilometer en vertrek altijd tegen de wind in om tactische redenen.

Favoriete sporter aller tijden?
Hennie Kuiper. Hij is altijd een bescheiden persoon gebleven ondanks al z'n successen. Eenvoud siert de mens. Hennie was wereldkampioen, won ondermeer Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo en 2 etappes in de Tour naar de legendarische Alp d'Huez. Ik ben Hennie ooit tegen gekomen in de Ster van Zwolle. Hij is een bijzondere man en een warm persoon.

Grootste ergernis op sportgebied. 

Voetballers die het op hun manier heel erg druk hebben met scheidsrechters. Klaarblijkelijk constateren ze niet hun eigen fouten. Een gemiddelde voetballer maakt veel meer fouten in een match dan een gemiddelde scheidsrechter.


Beste sportprogramma op televisie?
Andere Tijden Sport. Nostalgie, achtergronden en mooie filmpjes. Je krijgt echt een inkijkje in de sport. Op de tweede plaats Studio Sport met het overzicht van de Eredivisie op zondag. Verder ben ik niet zo'n tv-kijker. Heb wel wat beters te doen.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn met actueel flitswerk op zondagmiddag. Die show zit goed in elkaar met een mix van evenementen en passende muziek. Live radio is nog altijd het mooiste wat er is. Ik heb het vroeger ook veel gedaan. Het was altijd kicken. 

Beste sportboek?
Bezeten, de biografie Ton Boot van de Groninger Igor Wijnker. Boot is een intrigerende persoonlijkheid. Zoals hij het in basketbal deed is ook de enige manier om successen te behalen. Ik heb het er wel eens met onze tafeltennisgoeroe Jan Vlieg over gehad. Hij werd met ook zo'n werkwijze ondermeer met Bettine Vrisekoop kampioen van Europa. Ongekend.

Beste sportcommentator.
Gio Lippens, voormalig sportverslaggever van RTV Noord. Hij is al vele jaren in dienst van de NOS. Gio is deskundig en rustig. Geen opgewonden persoon. De Tour de France is bij hem in goede handen. Er is een minpuntje. Hij heeft het altijd over mannetjes. LottoNL.Jumbo heeft in de vluchtgroep een mannetje mee. Quick Step heeft ook een mannetje mee enzovoorts. Soms gebruikt hij in een etappe wel 100 keer het woord mannetje. Daar moet Gio mee stoppen.

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Drafbaan Stadspark. Het is een mooie historische plek. Fabrikant Jan Evert Scholten heeft het ooit geschonken aan de inwoners van de stad. Er is van alles mogelijk, maar er gebeurt helaas veel te weinig. Er zou een Casino kunnen komen en een Topsportcentrum. Ik heb er vroeger aan schoolsport gedaan. De Rolling Stones en Tina Turner zijn er geweest. FC Groningen is er gehuldigd na het bekersucces.er waren vroeger Grasbaanraces. Nu zijn er alleen draverijen en af en toe een Concours Hippique. Jammer. 

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Heel graag met Ron Jans. Hij bivakkeert lekker dichtbij. Ooit heb ik hem in Amsterdam geinterviewd na de historiche 5-5 van FC Groningen tegen Ajax. Ron maakte de gelijkmaker. Ik heb nooit of te nimmer zo'n blije persoon voor de microfoon gehad. Ik zou gaarne met hem van gedachten willen wisselen over de situatie bij de FC. En natuurlijk over z'n toekomstvisie. Ik kijk vanuit m'n appartement tweewekelijks tegen al die lege stoeltjes in het stadion aan. Daar ben ik nu wel klaar mee.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.