De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Jannes Mulder

Door: Machiel Akkerman

Hij werd geboren in stad, maakte een kort uitstap naar Eelde maar woont nu al weer jarenlang met veel plezier in de buurt van het Hoornsemeer. Jannes Mulder is een bekend gezicht in de Groninger voetbalwereld. De inmiddels 69-jarige pensionado floot dertig jaar, waarvan twintig bij de topamateurs, is nog actief in de begeleiding van jonge scheidsrechters en behoort tot het ‘meubilair’ in de perskamer van FC Groningen waar hij sinds jaar en dag samen met zijn maat Joop Alt het journaille ontvangt, van een natje en droogje voorziet en al snel door heeft hoe een iemand ‘in elkaar steekt’. Hij werd onlangs door de scheidsrechtersvereniging COVS in de bloemetjes gezet en benoemd tot erelid na een indrukwekkende bestuurscarrière van 28 jaar. Floot in zijn tijd altijd op gevoel en had een natuurlijke autoriteit. Was hierdoor geliefd bij spelers én trainers.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
Dat is de gewonnen bekerfinale van FC Groningen in 2015 tegen PEC Zwolle. Natuurlijk hebben we de Europacup wedstrijden gehad, ook prachtig, maar nu had de club iets tastbaars in handen. Geweldig. Ik was er zelf niet bij, heb lekker voor de tv gekeken. In mijn leven heb ik al zoveel wedstrijden gezien, hoef er dan niet per se bij te zijn. Ben een vrij rustige kijker, maar heb wel gejuicht toen het eindsignaal viel. Het leefde enorm natuurlijk. Al die supporters die naar de Kuip gingen, die optocht van bussen dat was erg indrukwekkend. En de viering met de supporters, de open bustocht. Een stukje Groninger sportgeschiedenis. Ik ben blij dat ik het mee heb mogen maken.

Leukste sport om naar te kijken?
Dat blijft voetbal, met die sport ben ik groot geworden. Ik speelde zelf bij Gruno, tot mijn negentiende. Ik was een noeste, hardwerkende verdediger. Daarna nam het scheidsrechteren mij helemaal in beslag. Ik vind voetbal zo mooi omdat het een spel is met onbegrensde mogelijkheden. Niemand had de uitkomsten in de Champions League van het afgelopen seizoen toch kunnen voorspellen? De verrassingen zijn niet van de lucht, dat vind ik mooi. Verder volg ik ook andere sporten; tennis, wielrennen en schaatsen om er een paar te noemen. Maar wel als er grote toernooien of wedstrijden zijn. Ik hoef niet alles tot in detail te volgen, maar de tv staat aan voor bijvoorbeeld Wimbledon, de Tour de France en het schaatsen op de Olympische spelen. Ik heb een voorkeur voor teamsporten, je doet het met elkaar, maar voor individuele sportprestaties heb ik ook veel respect.

Leukste sport om te doen?
Voor mij dus scheidsrechter zijn tijdens voetbalwedstrijden. Op mijn 18e ben ik naar het KNVB bondsbureau gegaan, toen nog aan de Wassenberghstraat, en heb me opgegeven voor een cursus samen met een clubje van andere enthousiastelingen bij Gruno. Ik heb als scheidsrechter het hoogste amateurniveau in Nederland bereikt. Stond ook nog twee keer op een selectielijst met talenten uit heel het land. Daar werden twaalf talentvolle leidsmannen voor geselecteerd en twee daarvan stroomden dan door naar het betaalde voetbal. Dat heb ik nét niet gehaald. Ik heb altijd heel veel plezier gehad in het fluiten, had een soort natuurlijk leiderschap op het veld over me denk ik. Daarom liep het bij mij nooit uit de hand. Ik moest op mijn 47e al stoppen, dat was zo in die tijd. Gelukkig is die leeftijdsgrens nu enorm opgerekt, mag ook wel anders blijft er geen scheidsrechter over haha. 

Favoriete sporter aller tijden?
Qua voetbal kies ik voor Johan Cruijff en Willem van Hanegem. Verder schieten me nu zo snel de namen van Ard Schenk, Kees Verkerk, Sven Kramer, Tom Dumoulin en Gerrie Knetemann binnen. Ik hou het dus divers, kan niet echt één persoon noemen. 

Grootste ergernis op sportgebied?
Dat vind ik het idioot vieren van doelpunten in het voetbal. Al die gebaartjes zoals vinger achter het oor bij het juichen of het publiek heel demonstratief het zwijgen willen opleggen met handgebaren. Hoe kom je erbij? Ook aan het uittrekken van shirtjes, wieggebaren en rare dansjes bij de cornervlag kan ik me enorm ergeren. Zo dat is eruit!

Beste sportprogramma op tv?
Ik volg alle voetbalprogramma’s eigenlijk wel. Voetbal Inside, De tafel van Kees, Studio Voetbal en Studio Sport. 

Beste sportprogramma op de radio?
Zonder twijfel Langs de Lijn. Ik mag graag radio luisteren. Het informeert je op een prettige manier. Vind de journalisten van dat programma ook allemaal van goede kwaliteit. Omdat ik in het weekend meestal zelf langs de voetbalvelden sta luister ik door de week vaak ’s avonds naar Langs de Lijn en omstreken zoals het nu heet. Overdag heb ik altijd radio Noord aanstaan. Blijf je goed op de hoogte wat er in je eigen provincie speelt. 

Beste sportboek?
Kieft van Michel van Egmond. Het maakte veel indruk op mij omdat het zo persoonlijk is. Heel mooi opgeschreven ook. Ik ben geen enorme (sport) boekenlezer, maar verder heb ik nog de biografie van Willem van Hanegem gelezen en mijn vrouw zegt dat er ook nog een boek over Eusebio in de kast staat. Waarvan acte haha. Dagblad van het Noorden valt hier overigens wel elke dag op de mat. Als eerste lees ik dan uiteraard het sportkatern.

Beste sportcommentator?
Op televisie Evert ten Napel. Iemand die al heel lang meeloopt, goed op de hoogte is. Een echte vakman, sympathiek ook als ik hem eens kort spreek in de persruimte bij FC Groningen. Hij heeft vroeger ook nog gefloten, ik meen dat hij het tot de tweede klasse heeft geschopt. Qua schrijvende journalistiek wil ik Jan Mennega nog noemen. Die heb ik hoog zitten. 

Wat is dé sportlocatie van de stad?
Dat is voor mij de Euroborg, of hoe het nu ook mag heten. Daar ben ik altijd te vinden bij thuiswedstrijden van FC Groningen. Ik ontving de pers ook al in het  Oosterpark, toen nog in een soort veredelde bouwkeet. We zijn er wel op vooruit gegaan in ieder geval.

Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Met Robert van Dorst, een mede-bestuurslid bij de Groninngse scheidsrechtersvereniging. Een buitengewoon sociale man waarmee ik door de jaren heen een hechte vriendschap heb opgebouwd. We hebben lief en leed gedeeld. Die Groninger koek verdient hij dubbel en dwars. 


Machiel Akkerman

Over Machiel Akkerman

Hij staat te boek als de meest begeerde vrijgezel van Stad en Ommeland. Machiel Akkerman ademt sport sedert z'n geboorte. Hij is freelance sportjournalist bij ondermeer RTV Noord en Podium TV. Machiel is ook al jaren als columnist verbonden aan Sport in Stad.