De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Jeroen de Groot

Door: Leo Wassing

Ondanks dat Stadjer Jeroen de Groot (34) elk voetbalcomplex in onze provincie op z’n duimpje kent, kwam hij ter wereld in een andere omgeving. De Groot zag namelijk het levenslicht in de stad, waar ook marathonschaatser Ingmar Berga, schaatser Jan Bols, wielrenner Erik Dekker en journalist Jurgen van den Berg geboren zijn, Hoogeveen. Zes maanden na zijn geboorte vertrekt het gezin De Groot van Zuid-Drenthe naar Spijk, in het uiterste noorden van onze provincie. Daar werd hij verliefd op de bal en beleefde hij hoogte- en dieptepunten op Sportpark Oldencate aan de Willem de Merodelaan in Spijk. Liefst achttien seizoenen kwam de verdediger uit in het eerste voor de geelzwarten van Poolster. Tijdens dat ene andere seizoen beleefde hij overigens een succesvol uitstapje in Appingedam bij De Pelikanen. Na zijn afscheid als speler focust De Groot, in het dagelijks leven leerlingcoördinator op het Terra in Eelde, zich nu op het trainerschap in het amateurvoetbal. Sinds de zomer van vorig jaar heeft hij Oranje Nassau 2 onder zijn hoede en wordt hij daarin begeleid door oefenmeester Erwin Heerlijn. Corona gooit roet in het eten om op een waardige manier afscheid te nemen van de Stadse ploeg, want sneller dan verwacht keert De Groot terug naar zijn Poolster. Twee seizoenen na het stoppen als speler van de club uit Spijk, staat hij vanaf deze zomer als hoofdtrainer voor de groep van de vierdeklasser in het zaterdagvoetbal. Naast het voetbal is De Groot een fanatiek fietser en liefhebber van sport in het algemeen.
 

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?

Het is lastig voor mij om één meest indrukwekkend moment te kiezen. Natuurlijk staat de bekerwinst van FC Groningen in 2015 in dit lijstje. Bijzonder om mee te maken hoe een stad zo in de ban kan zijn van één voetbalwedstrijd. Ook het moment dat Marianne Timmer goud won op de Olympische spelen in Nagano staat nog vers in mijn geheugen gegrift.

Leukste sport om naar te kijken?

Ik ben een liefhebber van heel veel sporten. Natuurlijk ben ik van nature een voetballer en daarom volg ik veel voetbal op de voet. Ik moet zeggen dat ik misschien wel meer plezier beleef om een wedstrijd te bezoeken uit de 4e klasse D van het amateurvoetbal, dan een wedstrijd uit de Champions League te zien op tv. Daarnaast vind ik het heerlijk om alle grote sportevenementen te volgen. Voor mij springt de Tour de France er dan bovenuit. Ook heb ik al een aantal etappes live gezien. Onvergetelijke ervaringen zijn dit. Ten tijde van de olympische spelen bijvoorbeeld schroom ik niet om ’s nachts wakker te blijven om een hockey- of volleybalwedstrijd te zien. Wat dat betreft kan ik bijna van iedere sport genieten.

Leukste sport om te doen?

Tot vorig jaar ben ik actief geweest als veldvoetballer. Tussen mijn 15e en 34e heb ik in het 1e elftal van de vv Poolster uit Spijk gespeeld. Deze hele periode heb ik als een fantastische levensfase ervaren. Iedere week had ik de zaterdagmiddag om 14.30 uur als belangrijkste moment. Ondanks dat natuurlijk niet iedere wedstrijd gewonnen werd, kan ik me niet herinneren dat er momenten zijn geweest dat ik er geen plezier aan beleefd heb. Mede door wat kruisbandblessures heb ik ondertussen het wielrennen ontdekt. Als het weer het een beetje toelaat zit ik graag op de fiets om van het Groninger en Drentse landschap te genieten. Het liefst met wat vrienden dus hopelijk kunnen we dat snel weer veelvuldig doen. Daarnaast is op dit moment iedere vrijdagavond een hoogtepunt. Met een groep vrienden formeren we al jaren een zaalvoetbalteam. We zijn begonnen bij Neptunia, vervolgens bij ZVV Delfzijl en nu doen we dit onder de vlag van Exstudiantes in Groningen. Naast dat iedere wedstrijd wordt benaderd als een finale, doen we ook regelmatig aan ‘trainingskampen’ in het buitenland en andere sfeerverhogende activiteiten. Hopelijk mogen we dit nog jaren doen.

Favoriete sporter aller tijden?

Een favoriete sporter aller tijden heb ik niet. Ik heb heel veel bewondering voor iedere sporter die zijn of haar ziel en zaligheid leggen in hetgeen ze doen. De ontlading die erbij hoort wanneer iets lukt of de teleurstelling die gepaard gaat met het niet behalen van een doel, kan me echt kippenvel bezorgen. Natuurlijk heb ik veel bewondering voor sporters die binnen hun sport de allerbeste zijn. Bijvoorbeeld Roger Federer en Michael Jordan zijn ongekende grootheden binnen hun eigen tak. Maar ik heb evenveel affiniteit met Goran Ivanisevic die in 2001 met een wildcard Wimbledon won, Roberto Baggio die in de WK-finale van 1994 de beslissende strafschop miste of Tom Dumoulin die in 2017 de Giro op zijn naam schreef. Dat soort sportverhalen maakt voor mij sport onmisbaar in mijn leven.

Grootste ergernis op sportgebied?

Ik weet niet of ergernis het juiste woord is maar ik maak me wel zorgen. Als ik kijk naar de amateursport, en dan maak ik het voetbal van dichtbij mee, merk ik dat het steeds lastiger blijkt vrijwilligers te vinden om de boel draaiende te houden. Jeugdleiders, scheidsrechters, kantinepersoneel, bestuursleden et cetera, blijken steeds schaarser. Het lijkt erop alsof mensen zich steeds minder willen binden en structureel hun verantwoordelijkheid niet willen nemen. Daardoor komt het er vaak op neer dat slechts een paar mensen alle klussen moeten doen. Ik hoop dat men blijft beseffen dat er niet één vereniging is die zonder vrijwilligers blijft bestaan. Hoe mooi is het ook om gezamenlijk trots te zijn op je vereniging en daar je steentje aan bij te kunnen dragen.

Beste sportprogramma op tv?

Ik kijk graag naar documentaires die over sport gaan. Voorbeelden hiervan zijn de Netflix-documentaires over Team Movistar of ‘The last Dance’ over grootheid Michael Jordan. Daarnaast vind ik dat Studio Sport vaak mooie items maakt met een speciale vermelding voor ‘Het eindsignaal van Frank Heinen en ‘De korte corner’ van Marcel van Roosmalen. FOX Sports brengt op dit moment het voetbal goed in beeld. Jammer is dat het programma Holland Sport niet meer bestaat, hier heb ik ook altijd erg van genoten.

Beste sportprogramma op de radio?

Radio Langs de Lijn/Radio Tour de France. Dit zowel voor het voetbal als tijdens de Ronde van Frankrijk. Ik hoop dat de introductietune bij het liveverslag van de etappes nooit vervangen wordt.

Beste sportboek?

Helaas moet ik bij deze vraag bekennen dat ik bijna nooit boeken lees. Tijdschriften en artikelen wel degelijk, maar ik ben jaloers op mensen die zich ertoe kunnen zetten om uren in rust een boek te verslinden. Het laatste boek waar ik me doorheen gewerkt heb is ‘Het coachen van voetballen’ van Bert van Lingen tijdens mijn trainerscursus.

Beste sportcommentator?

De commentatoren die bij mij het beste gevoel oproepen zijn Theo Reitsma en Mart Smeets. Reitsma begeleidde Nederland tijdens het EK van 88. Ik was nog te jong om dit bewust mee te maken, maar ik heb die videoband grijs gedraaid en kan al het commentaar bijna dromen. Daarnaast vond ik Smeets nog erg goed in de periode dat hij de live-etappes van de Tour de France versloeg en ’s avonds De Avondetappe presenteerde.

Wat is dé sportlocatie van de stad?

Voor mij is dat op dit moment sportpark Coendersborg. Dit omdat ik daar de zaterdag doorbreng als trainer van Oranje Nassau 2 en mijn stage loop bij het 1e. Verder kom ik graag op alle sportparken van amateurverenigingen in Stad & Ommeland. Ieder complex heeft zijn charme, karakter en geschiedenis.

Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?

Gezien het feit dat ik aan het begin sta van mijn voetbaltrainerscarrière zou ik graag een keer ontbijten met Louis van Gaal. Ik zou hem het hemd van het lijf vragen over teamprocessen en andere trainer-gerelateerde zaken. Of je houdt van hem of je vindt hem vreselijk. Ik moet zeggen dat ik altijd wel erg van zijn overtuigingskracht kan genieten, of je het nou eens bent met de inhoud of niet. Laat maar weten wanneer ik aan moet schuiven!


Leo Wassing

Over Leo Wassing

Hij is geboren en getogen in Delfzijl. Houdt nu residentie met vriendin en dochter in Meerstad. Voetbalde bij Neptunia en speelt tegenwoordig in de zaal bij Extudiantes in Stad. Werkte als redacteur bij FOX Sports, RTL en RTV Drenthe. Leo is nu communicatiemedewerker Seaports in Delfzijl. Leo schrijft met regelmaat columns en stories voor Sport in Stad.