De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Merijn Slagter

Door: Leo Wassing

Als één iemand uit de Stad het amateurvoetbalvirus in zich heeft, dan is het wel Merijn Slagter. De 35-jarige freelance journalist van onder meer RTV Noord en RTV Drenthe is woonachtig in Groningen en opgegroeid in Ten Boer. Niet zo verwonderlijk dat hij sinds zijn jeugd uitkomt voor v.v. Omlandia. Slagter is de club ondanks de verhuizing naar Stad altijd trouw gebleven. Hij gruwelt van een vrij voetbalweekend en die zijn er dan ook zelden. De laatste jaren stond Slagter vooral onder de lat, maar omdat hij ooit als rappe vleugelflitser op het Sportpark Ten Boer furore maakte, maakt hij ook nog regelmatig zijn opwachting als aanvaller. Inmiddels heeft Slagter elke club in de provincie zo’n beetje aangedaan. Voor hem niets mooiers dan een uitwedstrijd in pak ‘m beet Onderdendam of Kantens. Naast zijn freelancebestaan schrijft Slagter vol passie over het amateurvoetbal voor platform Over de Bal. Slagter draagt de FC ook een warm hart toe en is sinds jaar en dag seizoenkaarthouder.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?

Dan ga ik toch voor de bekerwinst van FC Groningen in 2015. Als je ziet wat dat voor impact had op Stad en Ommeland, lijkt me dat een rechtvaardige keuze. Ik was er die middag bij in De Kuip en die explosie na de goals en het laatste fluitsignaal was overweldigend. Volwassen mannen stonden op de tribune te huilen van geluk en de Groningse nuchterheid maakte plaats voor uitbundigheid die zijn weerga niet kende. In één woord: fantastisch. Iedere Groninger had al jaren gesmacht naar zo’n succesmoment en nu was het eindelijk zover.

Leukste sport om naar te kijken?
Na het antwoord op bovenstaande vraag zal het niet verrassend zijn dat dat voetbal is. Eigenlijk staat voetbal bij mij stijf bovenaan, daarna komt er lichtjaren niets, en dan volgt de rest van de sporten. Al moet ik zeggen dat ik door mijn werkzaamheden bij regionale media wel steeds meer sympathie heb gekregen voor andere sporten. Het liefst kijk ik naar sporten waarbij je in een doel moet scoren. Zo kun je mij ook gerust een handbal-, waterpolo- of hockeywedstrijd voorschotelen.

Leukste sport om te doen?
Ook voetbal. Ik kom sinds m’n jeugdjaren uit voor Omlandia uit Ten Boer en speel naast veldvoetbal ook zaalvoetbal. In mijn jeugdjaren was ik een vleugelaanvaller, maar nadat ik mijn hamstrings afscheurde, raadde een sportarts mij op mijn twintigste aan om te stoppen met voetballen, omdat ik daar anders chronische klachten aan kon overhouden. Omdat ik de sport niet kon missen, ben ik gaan keepen. Omdat ik geen geschoolde keeper ben, kan ik – stijf rechts - ook totaal niet naar links duiken. Dat vertelde ik tegenstanders weleens als ik de nul had gehouden, dan kon je daar na afloop mooi om lachen. Tegenwoordig voetbal ik in de krochten van het amateurvoetbal bij Omlandia 3, afwisselend als doelman en veldspeler. Met vrienden voetbal ik nog altijd in de zaal, ook bij Omlandia.

Favoriete sporter aller tijden?
Het is makkelijk om iemand te noemen die veel heeft betekend voor een sport, zoals Johan Cruijff als voetballer. Of, om het Gronings te houden, Arjen Robben. Als hij in vorm was, zat je al gauw op het puntje van je stoel. De tegenstander weet op voorhand al wat-ie gaat doen en toch sneed Robben weer op zijn kenmerkende manier naar binnen. Dat hij besluit om bij FC Groningen af te sluiten is voor een voetbalromanticus als ik een sprookje. Clubliefde bestaat blijkbaar nog. En zoals hij topsport bedrijft, dat vind ik echt bewonderenswaardig. Maar als ik per se een favoriete sporter zou moeten noemen kom ik sneller uit in de categorie Milko Djurovski, Theo Janssen en Barry van Galen: spelers die doen waar ze zin in hebben en dat afwisselen met geniale momenten. Ik kan er niets aan doen, maar dat spreekt mij enorm aan.

Grootste ergernis op sportgebied?
Dat steenrijke clubs als Chelsea en Manchester City elkaar allemaal de loef af proberen te steken om de nieuwe Messi maar in huis te halen. Heeft een Oezbeeks ventje van 18 in één duel vier goals gemaakt? Hup, een contract voorschotelen dan maar, want stel je voor dat de concurrent je voor is. Ik pleit om te beginnen voor een limiet op het aantal spelers dat je onder contract mag hebben, want dit neemt echt absurde proporties aan. Grote clubs worden groter en kleine clubs houden hun hoofd amper boven water, wat een lol. Toen FC Groningen bekendmaakte Ko Itakura van City gehuurd te hebben, wisten die Engelsen amper zelf dat ze hem gekocht hadden. Eén van de vele voorbeelden.

Beste sportprogramma op tv?
Onze Club van RTV Drenthe. Lekker een half uurtje amateurvoetbal kijken, precies op de manier zoals het ooit bedoeld is. Discussieprogramma’s zoals Veronica Inside of Studio Voetbal kijk ik praktisch nooit.

Beste sportprogramma op de radio?
Hoewel ik het liefste zelf getuige ben van sportwedstrijden die ik de moeite vind om te bekijken, is Langs de Lijn op Radio 1 een dankbaar alternatief als ik wel op radio ben aangewezen. En ja, ook in die gevallen gaat het vrijwel alleen om voetbal. Maar je krijgt dan ook van meer sporten wat mee en ondanks dat ik niet per se een wielerfan ben, kan ik op zo’n moment ook enorm van wielercommentaar genieten. Als je dan zo’n Gio Lippens helemaal uit z’n plaat hoort gaan in een massasprint, heerlijk!

Beste sportboek?
Ik spaar boeken, die ik de moeite waard vind of krijg, vaak op voor de zomervakantie en ga er dan rustig voor zitten. En als ik de smaak te pakken heb, kan ik me helemaal in een boek verliezen. De boeken die ik lees zijn vrijwel louter sportbiografieën. Die van Fernando Ricksen maakte misschien wel de meeste indruk. Ook recent uitgegeven boeken over FC Groningen – ‘Van gammel hek naar stevig beton’ van Ferdi Delies en ‘Cupkoorts’ van Robert Visscher – moet je als FC-fan gelezen hebben.

Beste sportcommentator?
Als ik op de meningen op social media moet afgaan wordt-ie verafschuwd, maar ik kan genieten van Frank Snoeks. Toen Giovanni van Bronckhorst op het EK 2008 tegen Italië eerst zelf een bal van zijn eigen doellijn haalde, vervolgens mee naar voren sprintte in de counter en aan de basis stond van de 2-0 van Wesley Sneijder, feliciteerde iedereen Sneijder. Maar Snoeks keek alleen naar Van Bronckhorst: ‘Moet ik ‘m dan maar gaan knuffelen?’ zei-ie. Geweldig! Maar hij vergist zich ook weleens in spelers, misschien roept dat wat ergernis op. Sierd de Vos kan ook niet op iedereens sympathie rekenen, maar ik hou ook van zijn stijl. Ik hou wel van een beetje gek, moet kunnen toch? Ik wilde vroeger overigens zelf altijd voetbalcommentator worden, maar ik denk dat dat bij dromen blijft.

Wat is dé sportlocatie van de stad?
Bar Players. Toelichting overbodig.

Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten?  
Op dit moment graag met Mark-Jan Fledderus. Ik trek het zo slecht dat ik nog geen idee heb wie de nieuwe spits van FC Groningen gaat worden, dat ik hem eens aan een flink kruisverhoor zal onderwerpen. Geheel off-the-record natuurlijk.


Leo Wassing

Over Leo Wassing

Hij is geboren en getogen in Delfzijl. Houdt nu residentie met vriendin en dochter in Meerstad. Voetbalde bij Neptunia en speelt tegenwoordig in de zaal bij Extudiantes in Stad. Werkte als redacteur bij FOX Sports, RTL en RTV Drenthe. Leo is nu communicatiemedewerker Seaports in Delfzijl. Leo schrijft met regelmaat columns en stories voor Sport in Stad.