De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Paul Top

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Gea Schenk & archief Jan Kanning           

Hij is is geboren en getogen in Stad en is nog altijd verknocht aan de mooiste stad van ons land. Paul Top kraaide voor het eerst op 26-03-1970. Hij is opgegroeid in Vinkhuizen-Noord, woonde daarna in de Plantsoenbuurt en aan de Parkweg en bivakkeert sinds jaar en dag met partner Sigrid Smit in de Hoornsemeer. Het setje heeft drie zoons: Niels (17), Jelmer (15) en Iwan (12). De jongeheren basketballen bij Exercitia in Eelde. Sigrid tennist in de Stadjershal en deed vroeger ook aan hockey. Paul is bezeten van basketbal. Speelde op pleintjes in de buurt en arriveerde op z'n elfde bij BVG. Maakte aldaar kennis met de legendarische Bill Pijl.        

Nu op gevorderde leeftijd, doet Paul het nog steeds ondanks z'n drukke job en familiebesognes. Eenmaal per week basketbalt hij met kameraden onder het motto: rijtje-partijtje. In vroegere jaren nam hij ook nog wel eens een tennisracket ter hand. Paul is directeur annex grootaandeelhouder van Paul Top dtp & vormgeving. Hij doet ondermeer veel zaken met reclamebureaus. Z'n toko is gevestigd aan het Boterdiep. Paul is ook de vormgever en contentmanager van Sport in Stad.        

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Ik ben trots op alles wat uit Groningen komt. Ben momenteel vooral trots op Donar na een indrukwekkend seizoen met de landstitel, beker en Super Cup en bovenal die acht overwinningen in twaalf Europese wedstrijden. Donar is echt boven zichzelf uitgestegen. Ik ben bijna altijd in MartiniPlaza. We hebben drie seizoenkaarten en maken er altijd een familieuitje van. De sfeer is er ook altijd fantastisch.           

Leukste sport om naar te kijken?
Basketbal komt op de eerste plaats en voetbal op de tweede. Het zijn prachtige kijksporten. Ik vind met name de Champions League interessant met al dat opgeklopte gedoe er omheen. Alles wordt lekker belangrijk gemaakt. Een favoriete club heb ik niet. Ik volg FC Groningen wel intensief en bezoek af en toe een thuiswedstrijd. Ik vind het heerlijk als ze winnen. Ook Feyenoord kan op mijn sympathie rekenen. Maar vond het ook fantastisch dat Ajax dit jaar in de finale van de Europa League stond. Goh, ik ben eigenlijk best wel chauvinistisch.           

Leukste sport om te doen?
Veruit basketbal. Er zit zoveel dynamiek in. Vroeger was het a way of life. Ik kwam uit school, pakte de bal en ging ballen op het pleintje. Die liefde is er nog steeds. Vroeger wilde ik altijd winnen. Dat is nu wat minder.

Favoriete sporter aller tijden?
Arjen Robben. Ik ben er trots op dat een jongen uit Bedum zo'n wereldster is geworden en toch zichzelf gebleven is. Arjen komt hier na z'n carriere ook weer wonen en gaat misschien wel een klusje doen bij FC Groningen. Dat zou geweldig zijn. 

Grootste ergernis op sportgebied?
Die vreselijke toestanden met zogenaamde supporters. Eigenlijk snap ik niet waarom er nog altijd zoveel mensen naar de stadions gaan. Kort geleden is een oefenwedstrijd tussen FC Groningen en Everton verboden. Er zou dreiging zijn van een confrontatie tussen hooligans van beide clubs. Het is ook van de zotte dat voetbalwedstrijden inzet vergt van legio politieagenten, beveiligers en stewards.          

Beste sportprogramma op televisie?
In het verleden Holland Sport van Wilfred de Jong en Studio Spaan. Nu vind ik Bureau Sport van Dijkstra en Evenblij top. En bij Studio Sport kijk ik altijd naar de samenvattingen van de eredivisie.         

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn is altijd lekker. Live is prachtig vooral als er veel geschakeld wordt. Vooral voetbal en Olympische Spelen mag ik graag horen op de radio. Soms wordt je er helemaal ingezogen door die verslaggevers. Heerlijk gevoel is dat.         

Beste sportboek?
Heel vroeger boekjes van Mart Smeets. Hij maakte ook elk jaar een basketbal-jaarboek en bracht deze in eigen beheer uit. Dan kocht ik 'm bij zijn standje op de Haarlem Basketballweek, waar de man zelf zijn waar stond te verkopen. Nu staat op stip De tranen van Kuif den Dolder van Nico Dijkshoorn. Direct gevolgd door FC Hopeloos van Herman Sandman. Ik kan me daarbij helemaal een voorstelling maken hoe het toegaat in de laagste regionen van het amateurvoetbal.          

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Toen ik vroeger tenniste had ik het er mentaal moeilijk mee. Het ging allemaal in m'n hoofd zitten. Ik heb mensen om me heen nodig. Bijvoorbeeld een schreeuwende en tierende spelverdeler die roept wat ik moet doen. Heerlijk.          

Wat is de sportlocatie van de stad?
Dat is MartiniPlaza. Ik ben er kind aan huis en het staat centraal vlakbij de binnenstad. Mensen die theater te moeilijk vinden kiezen vaak voor basketbal in combinatie met entertainment. De sfeer en entourage in MartiniPlaza zijn altijd top.          

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
De enige persoon die ik kan bedenken is Arjen Robben. Ik zou het leuk vinden om van hem te horen waarom hij Groningen niet ontgroeid is na z'n voetbalactiviteiten in wereldsteden als Londen, Madrid en Munchen. Arjen heeft het ook altijd over Groningen. Hij is gewoon een toffe gozer.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.