De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Peter Kammenga

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is van 9 november 1955. Kwam ter wereld in Assen doch arriveerde als jongeling van tien in Stad en wil er nooit meer weg. Huist sedert jaar en dag aan de Korreweg met echtgenote Edda Damstra. Pieter Luitje Anne Kammenga heeft de aanzet gegeven tot twee kids: Bas en Steven. Evenals hun pa en moe hebben de kids niet zoveel met zelf intensief sporten. Het koekeloeren naar allerlei sporten vindt de Kammenga dynastie daarentegen toppietop. Zij allen slaan hevig op de trom bij vooral Donar en FC Groningen. Bas is medewerker communicatie van de FC, preses van de Supporters Vereniging Donar en secretaris annex penningmeester van Sport in Stad. Steven beheert de penningen van Biblionet. Kammenga senior was verpleegkundige, maar is sinds twee jaar chaf vrije tijd. Edda werkte de laatste tien jaar in het onderwijs en was daarvoor eveneens verpleegkundige. Sedert 1 januari is ook zij 'verlost' van arbeidsverplichtingen.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
In het jaar dat Donar kampioen werd met Ton Boot is me de halve finale tegen Amsterdam het meest bij gebleven. We stonden in Amsterdam in het derde kwart nog met 17 punten achter, maar de jongens wisten de boel toch om te draaien. Het was meeslepend. We hebben de ploeg opgewacht bij Plaza. Boot stapte drijfnat van het zweet uit de bus. Wij zongen 'Boot is een Groninger'. Ik zal die dag nooit vergeten.

Leukste sport om naar te kijken?
Verreweg basketbal. Ik kan heerlijk opgaan in het spelletje howel ik er niet echt verstand van heb. Meindert van Veen komt voor een wedstrijd in het Donar cafe ook uitleggen wat de strategie zal zijn. En na afloop komt hij weer langs om de boel nog even weer door te nemen. Het is geweldig.

Leukste sport om te doen?
Ik heb dus weinig gesport. Een beetje volleybal en iets langer basketbal. Ik heb bij Scylla gespeeld toen ik op het Wessel Gansfort College zat. Ik kwam er in feite te laat achter dat ik met m'n lengte veel meer had kunnen doen. Ja, dat is achteraf gezien jammer. Ik heb ook een keertje een schorsing aan m'n broek gehad. Ik had een opvliegend karakter en men vond dat ik een schoppende beweging had gemaakt. Nou ja...

Favoriete sporter aller tijden?
Dat is heel lastig. Ik wil graag twee personen noemen, biatleet Ole Einar Bjorndahlen en tennisser Roger Federer. Zij zijn regelrechte fenomenen. Het zijn geweldige persoonlijkheden in de topsportsector. Hoe zij hun sport bedrijven en overkomen is formidabel. Feitelijk zijn het ook min of meer gewone jongens gebleven.

Grootste ergernis op sportgebied?
Dat in het voetbal nog steeds de zuivere speeltijd nier is ingevoerd. Het is een regelrechte schande. Tijdrekken, nutteloze wissels, het mekkeren tegen scheidsrechters kost allemaal tijd, die vaak niet wordt bijgetrokken.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport op zondag met het overzicht van de Eredivisie. Krachtige samenvattingen met korte reacties. Dus geen oeverloos gezever. Ik kijk verder alles wat los en vast zit. Het liefst naar wedstrijden live.

Beste sportprogramma op de radio?
Ik luister tegenwoordig bijna nooit meer. Vroeger mocht ik radio Tour graag horen met kanjers als Theo Koomen en Jacques Chapel. En Langs de lijn vond ik ook wel prettig met al die schakelingen naar wedstrijden. Maar ja toen was de televisie nog niet zo dominant aanwezig, televisie voert nu de boventoon.

Beste sportboek?
Het boek van Auke Kok over de aanloop en de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. De prestaties van zwemster Rie Mastenbroek sneeuwden helemaal onder door dat Hitler gedoe en ook die van ene zekere hardloper Ostendorp, die later bij de SS is gegaan. Ook het boek 'Onder Marokkanen' van Igor Wijnker moet ik noemen. Hij beschrijft op weergaloze wijde zijn belevenissen bij de Amsterdamse club Chabab met al z'n intriges, zwart geld en dergelijke. Die club is inmiddels verdwenen.

Beste sportcommentator?
Mart Smeets in z'n goeie jaren. Ik mocht hem altijd graag horen bij basketbal en wielrennen. Hij was deskundig, maar ook omstreden. Arrogant en pedant werd hij genoemd. Tegenwoordig doet hij nog wel eens basketbal bij Ziggo Sport. Smeets is nu een stuk minder. Het lijkt of hij zomaar de microfoon pakt en wat roept.

Wat is de sportlocatie van de stad?
MartiniPlaza met al z'n gebreken. Er kan veel meer van gemaakt worden. Na afloop van de wedstrijden is er bijvoorbeeld helemaal niets te doen. En dat MartiniPlaza niet altijd beschikbaar is voor Donar is natuurlijk een ramp. Dat heeft Donsr heel veel geld gekost. Men moest uitwijken naar Leek en Leeuwarden. Wellicht kan de nieuwe Sportpartij met een oplossing komen.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Ik zou het werkelijk niet weten. Ik zou geen sporter of coach kunnen noemen. Het is geen onwil. Ik moet gewoon in het momentum zijn om even te kletsen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.