De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Thijmen Kupers

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is geboren in het hospitaal van Doetinchem doch groeide op in het pittoreske dorpje Lengel. Thijmen Kupers (4-10-1991) heeft een broer en zus. Rutger was een danser. Leonie deed aan waterpolo. Thijmen koos er voor om te gaan voetballen. Vanwege z'n snelheid en uithoudingsvermogen kreeg hij twee posities in een 4-4-2 systeem toebedeeld: rechtermiddenvelder en rechterspits. Dat ging hem goed af. Toch liep Thijmen op z'n vijftiende over naar de atletieksector. Enkele jaren later ging een ongekende reeks successen van start. Na het voltooien van het VWO aan het Sint Ludger College in Doetinchem arriveerde de baas boven baas in wording namelijk in Stad om te gaan studeren aan de RUG en te gaan trainen onder de vleugels van Eddy Kiemel, headcoach van Team 4Mijl. Inmiddels is Thijmen twaalfvoudig Nederlands kampioen op de 800 meter, vijf keer outdoor en zeven keer indoor, en ook veroverde hij eenmaal de nationale titel op de 1500 meter. Voorts bemachtigde hij de bronzen medaille in 2015 op het EK indoor in Praag.
Inmiddels heeft Thijmen z'n bachelor bewegingswetenschappen en volgt hij nu aan de RUG de studie Human Machine Communication, iets van het menselijk brein toepassen op technologie. In combinatie met z'n atletiekambities en z'n studie werkt Thijmen ook nog zo'n twintig uur per week voor de ICT Company Time Series uit Utrecht. Voorts maakt hij deel uit van de atletencommissie van de KNAU en is hij in z'n spaarzame vrije tijd basgitarist. En dan is er nog, last but nog least, Suzanne Voorrips. Het stel kwam elkaar tegen op de atletiekbaan in het Stadspark. Sedert zes jaar is de wereld voor hen on fire. Suzanne is tweevoudig Nederlands kampioen op de 800 meter en is bijna afgestudeerd arts.  Suzanne en Thijmen bivakkeren in de nabijheid van het Stadspark.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het is een scala van momenten van Rutger Smith. Hij had al allerlei medailles behaald op EK's en WK's. Toch was hij intens gelukkig met het bereiken van een finale enkele jaren geleden op het EK in Amsterdam. Z'n gigantische schreeuw zal ik nooit vergeten.

Leukste sport om naar te kijken?
Wielrennen vind ik leuk om naar te kijken rustig op zondagmiddag vanaf de bank. En mountainbiken ook. Zelf mountainbike ik. Dus ik let er vooral op hoe anderen het toch beter doen. Ik bike vaak in de buurt van Zuidlaren en bij Gieten en Drouwenerzand.

Leukste sport om te doen?
Hardlopen natuurlijk. Trainen in het Stadspark onder leiding van baas Eddy Kiemel. Het Stadspark is voor mij the place to be. Verder loop ik ook een rondje Paterswoldsemeer en trek ik de Ommelanden in.

Favoriete sporter aller tijden?
Bram Som als topatleet en als persoon. Hij is een heel fijne vent, wil alles met je delen. Ik kan het weten want ik heb regelmatig bij hem op de kamer gelegen. Z'n Nederlands record van 1.43,45 tijdens het EK van 2006 in Goteborg staat nog steeds.

Grootste ergernis op sportgebied?
Oud zeer komt boven. Ik heb tot mijn vijftiende gevoetbald en ergerde me gigantisch aan schwalbes. En ook aan aanstellerij en de vaak vijandellijke houding van sommige spelers van de tegenpartij.

Beste sportprogramma op tv?
Andere Tijden Sport van de NOS. Mooie verhalen uit het verleden en gaafste momenten worden te berde gebracht. Op die wijze worden de topsporters meer mensen. Holland Sport was eerder ook heel leuk met veel diepgang.

Beste sportprogramma op de radio?
De Podcast van Laurens ten Dam. Interessante en leuke verhalen over wielerbelevenissen en een inkijkje in z'n priveleven. Ook de Wieler Podcast de Rode Lantaarn en de Podcast In het Wiel van Thijs Zonneveld en Thomas Dekker zijn het beluisteren meer dan waard. 

Beste sportboek?
De Kunst van het Winnen over Ellen van Langen. Zij won goud op de Olympische Spelen in 1980 in Barcelona op de 800 meter. En een roman van de Amerikaan John L. Parker jr met als titel 'Eens een hardloper'.

Beste sportcommentator?
Mart Smeets, een gekke en interessante man. Toen ik met sport begon was hij grappig om te zien en te horen. Hij zei bijvoorbeeld nogal vaak 'Mag IK dat zeggen? Ja, dat mag IK zeggen.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Uiteraard de atletiekbaan in het Stadspark. Daar gebeurt het voor mij en Team 4Mijl. We trainen er, we zien af, we kotsen in de prullenbak, we zijn bezig in het krachthonk en we luisteren goed naar Eddy Kiemel.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Natuurlijk met m'n eigen Suzanne. Ik kan rustig zeggen dat we heel veel vette lol hebben. Het is toch heerlijk om met je favoriete persoon een ontbijtje te doen? Suzanne en ik hebben het liefst een Groninger koek met noten.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.