De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Tieme Klompe

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: (c) Jan Kanning
 
Hij zag het levenslicht op 08-04-1976 in het pittoreske dorp Roden. Voetbalde van z'n zesde tot z'n 18e bij de vv Roden. Tieme Klompe kon daarna aan de slag bij sc Heerenveen en FC Groningen. Hij koos voor de Trots van Friesland. Verdiende er tien jaar z'n eurootjes en speelde zelfs in de Champions League. Vervolgens acteerde hij 1 jaar in het shirt&broekie van RKC. Tieme sloot z'n loopbaan af als amateur bij FC Groningen. Hij speelde alleen tegen Heracles in Almelo. Na een periode van rust ging hij het trainersvak in om te starten als baasje van de B-junioren van sc Heerenveen. Vier jaar assistent-trainer van het eerste elftal van de Friezen volgden. Hij diende achtereenvolgens Marco van Basten, Dwight Lodeweges, Foppe de Haan en Jurgen Streppel. Sedert dit seizoen is Tieme hoofdtrainer van Derde divisieclub Harkemase Boys. Z'n contract is al weer met een jaartje verlengd. Hij verhuisde vanuit Roden op z' 20e naar Stad. Hij bivakkeerde aan de Westerkade en de Eendrachtskade. Tegenwoordig woont Tieme met partner Joyce Pietens, een geboren Stadjer, en troonopvoler Olivier (3) in de Oeverlibel in Eelderwolde in een prachtig landhuis. Joyce is manager van de verkoopafdeling cosmetica van de Holland Trading Group in de Eemshaven. Korte tijd geleden heeft Tieme z'n come back gevierde als voetballer bij de roemruchte Stadse club Oud Zwart Wit oftewel OZW.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De match Fiorentina tegen FC Groningen in Florence in 2007. Penalties gaven de doorslag na 1-1 in de eerste match en 1-1 in Florence. Helaas misten Levchenko en Kolder en was FC Groningen uitgeschakeld. De spelers van Fiorentina klapten na afloop zelfs voor de FC. Ik heb dat hele spectakel integraal gezien op TV Noord. Het was fascinerend hoe een klein cluppie uit Groningen grootmacht Fiorentina partij bood. En er waren gigantisch veel supporters uit Groningen.
 
Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal met name de knockoutfase van de Champions League. Die poulewedstrijden is louter commerciele handel. Basketbal staat bij mij op twee. Vooral de play offs van de NBA. Voor mij moet het er altijd echt om gaan. Op drie staat de Ryder Cup, de golfkraker tussen Europa en de Verenigde Staten. Eigenlijk vind ik alle balsporten interessant. Schaatsen en wielrennen boeit me totaal niet.
 
Leukste sport om te doen?
Zelf voetballen vind ik het allerleukst. Vroeger heb ik ook tafeltennis, squash en tennis beoefend. Voor die sporten moet je superfit zijn. Dat ben ik nu niet. Ik probeer nu weer fitter te worden. Daarom voetbal ik sinds kort bij OZW.
 
Favoriete sporter aller tijden?
Michael Jordan zag ik voor het eerst toen ik studeerde in Groningen. Je kon destijds af en toe flitsen van matches uit de NBA op tv zien. Hij was een imposant figuur en een super winnaar. Hij is ook bekend vanwege hangtime, lang hangend in de lucht.
 
Grootste ergernis op sportgebied?
Ik heb een hekel aan scheidsen die te veel fluiten en van tevoren al weten dat ze de boel strak gaan houden. Foppe de Haan zou zeggen 'Ze hebben de fluit voor in de bek'. Die scheidsen halen gewoon het tempo uit de wedstrijden. In de Derde divisie hebben we er ook mee te maken. We hebben vaak jonge scheidsen. Die gasten worden dan weer gevolgd door rapporteurs van de bond en dan weet je het wel.
 
Beste sportprogramma op televisie?
Formule 1 cafe op Ziggo Sport met Rob Kamphuess en de side kicks Robert Doornbos en de gebroeders Coronel. Door Max Verstappen zijn de races natuurlijk ook interessanter geworden. Helaas weet je bij sommige races na een paar rondjes al dat de boel beslist is.
 
Beste sportprogramma op de radio?
Radio 1 met Langs de Lijn. Als ik op zaterdag en zondag in de auto zit heb ik Langs de Lijn altijd aan staan. Voetbal komt via de radio ook spectaculairder over dan op tv. Vooral het geflits van wedstrijd naar wedstrijd vind ik tof. Je wordt helemaal mee gezogen.
 
Beste sportboek?
De biografie van Mike Thyson. Al z'n extremiteiten komen aan bod met drank, drugs en vrouwen. En natuurlijk het moment waarop hij een oor af beet van Evander Holyfield. Z'n manager was Don King. Ook zo'n apart geval. Tyson was jong en supersterk. Hij moet onder een geweldige druk geleefd hebben.
 
Beste sportcommentator?
Sierd de Vos van Ziggo Sport. Hij zorgt altijd voor mooie verhalen tijdens dooie momenten in Spaanse wedstrijden. Sierd noemt feilloos z'n favoriete restaurants, kroegen en de plekken waar leuke vrouwtjes te vinden zijn. Vroeger was hij ook commentator bij Eurovoetbal. Toen had hij ook al mooie verhalen en anekdotes.
 
Wat is de sportlocatie van de stad?
Sportpark Corpus den Hoorn. FC Groningen heeft er alles bij elkaar vanaf de jeugdopleiding tot en met het eerste team. En er is natuurgras en kunstgras. Nostalgisch gezien is stadion Esserberg mijn favoriete locatie. Ik heb er gespeeld op Eurovoetbal met de beloften van Heerenveen. Daarna kreeg ik het advies om nog een jaartje door te gaan. In dat jaar ben ik doorgebroken naar het eerste team.
 
Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Pep Guardiola. Hij speelde met Barcelona en speelt nu met Manchester City altijd dominant voetbal. Vooral bij City is dat knap want hij beschikt niet over Messi. Voetbalinhoudelijk is hij voor mij een zeer interessant persoon. Laat Pep maar komen.

Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.