De wereld van Harry Wagemans

Door: Dick Heuvelman

Golf lijkt mij een fantastische sport, merkte onlangs een goede kennis van mij op tijdens een geanimeerd feestje. Hij kwam net van een tenniswedstrijdje, dat na afloop in alcoholisch opzicht lichtelijk uit de klauw was gelopen. Ik taxeerde zijn mogelijkheden om lid te worden van de Noord Nederlandsche Golf-en Countryclub te Glimmen, want elke zichzelf respecterende golfclub verloochent zijn afkomst niet en schrijft zijn naam met ‘sch’. Als we het hebben over De Haagsche, De Hilversumsche, en De Rosendaelsche, dan kan het niet anders of we zitten over golf te praten. Ze zijn gevestigd in fraaie natuurgebieden van om en nabij de 65 hectare die -afgeschreven en al- voor één gulden op de balans staan.

De leden, die financiële draagkracht genoeg hebben en per jaar zo’n 1200 gulden de man aan contributie afschuiven, onderhouden hun social contacts in de al even fraai gesitueerde clubhuizen, die zijn opgetrokken uit overnaads hout en voorzien zijn van rieten daken en windvrije terrassen. De heren zijn gekleed in de nieuwste ruit-combinaties van Daks, bestaand uit een pantalon van f 258,- een jack van f 589,- een pullover van f 98,- en een pet van f 79,50 gulden. Over hun zware schouders hangt de zware golflast, verpakt in een speciale golftas van f 299 gulden. De Martini Dry-achtige vrouwen aan hun zijde hebben een honderd procent wollen Bermuda (f 218,00), een sportief golfjack (f 189,00) en een polo van slechts f 49,90.

Voor me ligt de voorjaarscatalogus van Maison de Bonneterie, die ingesloten zat in het maandnummer van het maandblad Golf. Het maison, dat vestigingen heeft in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en pronkt met het schild van hofleverancier, weet waar haar klanten zitten. In de wereld van mr. L.D. de Bièvre, lid van de Raad van Bestuur van de Algemene Bank Nederland en voorzitter van de Hilversumsche Golf Club. Een man die van nature distinctie (fijne beschaafdheid volgens het woordenboek van Koenen) heeft, schetst de gedistingeerde dame die de weledele heer De Bièvre interviewt.

De wereld ook van Harry Wagemans, een Nederlander die in België – ik moet me sterk vergissen als dat niet vanwege het mildere belastingklimaat is – woont en in het blad Golf als een Fenomeen (ja inderdaad, met een hoofdletter) wordt bestempeld. En waarom? Omdat meneer Wagemans directeur is van de Meubeltoonzalen van Artifort in Maastricht en dank zij die positie tijd en geld genoeg heeft om all over the World golf te spelen. Let op, je zegt niet: ik golf, maar ik speel golf. Harry Wagemans is die Nederlander die op de meeste golfbanen ter wereld actief is geweest. Er waren twee pagina’s voor nodig om ze allemaal, tweehonderd en zestig in getal, op een rijtje te zetten. Wat mij opviel was dat de meesten daarvan (35) zijn gesitueerd in Zuid-Afrika, maar geen Lacoste-Haan in het wereldje van De Bièvre en Wagemans die daar naar kraait.

Lezenswaardig is ook altijd het advertentieaanbod in ‘Golf’, dat dank zij het gebruik van stevig glanspapier onmiskenbaar cachet heeft. De nieuwe Saab 9000 met 16 kleppen turbo-motor wordt er aangeprezen gelijk de heerlijke droge worst van slager Bakker in het clubblad van de v.v. Tuitjehorn. Twee bladzijden verder worden de golfers attent gemaakt op een Mercede Benz T met automatische niveauregeling en goed voor een top van ruim 200 kilometer per uur. En voor de wat minder bij kas zittende De Bièvre’s en Wagemansen is er altijd nog de Patrol-terreinwagen van Nissan van f 28.700,-.

Met dergelijk rijdend materieel bereik je op een comfortabele manier het vijf sterren hotel Saint Christophe in Cannes. Een eldorado voor golfers, want in dit idyllisch aan de Mediterannee gelegen pand, dat is uitgerust met een panoramisch restaurant, privéstrand, zwembad, garage, bar en barbecue op strand weten ze liefst vier golfbanen in hun nabijheid, die van Mougins, Mandelieu, Valbonne en St. Raphaël.

Voor een meer permanent vakantieverblijf kan men bij het beëidigd makelaarskantoor van Rosita van Lanschot Alquiventa in Bagur terecht. Rosita heeft een aardig huisje met 1200 vierkante meter grond aan de Golf van Santa Christina de Aro in de aanbieding. Vraagprijs f 475.000,-. Maar dan hebt u er ook een zwembad bij en zit u direct aan uw geliefde fairways. Voor het afsluiten van de hypotheek houdt ’t Hypotheekcentrum voor academici te Rotterdam zich aanbevolen. Ik projecteer dit allemaal op mijn goede kennis, die ook wel eens een balletje in een hole wil slaan. Hij kan zich natuurlijk altijd melden bij de Noord Nederlandsche te Glimmen, maar of hij er een ‘gezien figuur’ wordt, waag ik te betwijfelen.    

 

  

 

 


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE