E-dammen

Door: Wouter Sipma

15 maart, vliegveld Düsseldorf. Net geland met het vliegtuig uit Antalya. Ik deed daar mee aan het  laatste fysieke internationale damtoernooi, de Turkish Open wereldbeker, gehouden in een all- inclusive resort aan de kust. Over mijn middelmatige resultaat was ik niet tevreden, wél was ik blijdat onze vlucht überhaupt nog ging. Van het toch al uitgedunde spelersveld hadden vooral de Polen pech, die noodgedwongen naar München moesten vliegen om vervolgens per huurauto de Poolse grens te bereiken. Hoe dan ook, corona heeft ook zo zijn impact op de damwereld.

YouTube
Aanvankelijk zou ik de laatste twee weken voor het beginnen van mijn eerste baan nog lekker even weg; dat zat er nu niet meer in. Dus wat te doen tijdens het gedwongen thuiszitten? Gelukkig had ik nog een idee liggen (en zo heb ik er nog wel honderd) dat ik al lange tijd wilde uitvoeren en corona gaf me daarvoor het laatste zetje: een eigen YouTube-kanaal. Behalve dat er weinig voor nodig is om fysiek te dammen (twee sets flessendoppen en een bord tekenen is genoeg) is het ook makkelijk digitaal te spelen; op je telefoon, tablet of computer kun je eenvoudig tegen een computer of online spelen!

Genoeg mogelijkheden dus en na het uitvogelen van welke software ik daarvoor nodig had en het draaien van wat tests liep ik de eerste week meteen hard van stapel: elke dag was ik aan het streamen. Dat bestond meestal uit het spelen in de één van de door de dambond ingestelde online clubavonden, waarbij ik dan commentaar gaf op mijn eigen partijen en die van anderen. Later kwam daar het analyseren van mijn eigen gespeelde partijen in Turkije en het commentaar geven bij de eerste onlinetoernooien en online simultaans bij.

Sport in Stad
Inmiddels zijn heb ik ook mogen bijdragen aan interessante projecten zoals een hybride simultaan (simultaangever loopt langs laptop om zetten te doen) en een online blindsimultaan in het kader van Fitter Brein; in de toekomst zullen ongetwijfeld meer van zulke initiatieven plaatsvinden (online Sport in Stad simultaan?). Dat is allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het eigenlijk met de wedstrijden? Alle fysieke wedstrijden zijn uiteraard afgelast dan wel uitgesteld (zo is het NK van april naar eind oktober verplaatst), maar er zijn heel wat online wedstrijden voor in de plaats gekomen. Zo is er de PCBESTcup voor teams, een oort Champions League waarom teams in viertallen tegen elkaar spelen (Hijken DTC staat met onder andere Roel Boomstra en ik in de finale, op het moment van schrijven morgen), is er een match Europa vs. Pan-Amerika geweest een interland Nederland vs. Wit-Rusland en staan het eerste online NK rapid en de Cup op Nations (landenteams) op stapel.

E-sporters
Het verhuizen naar ‘digitaal sporten’, waar sommige voetballers, tennissers en zelfs F1-racers aan meededen, is voor dammen (en ook schaken en andere denksporten) een stuk natuurlijker: bij ons blijft het spelletje gewoon hetzelfde. Onontgonnen terrein is het echter niet, online is het domein van de e-sporters. Nu weet ik niet of die hier bij ons in Groningen zo’n groot bereik hebben, maar als je kijkt wat voor toernooien er zoal worden gehouden en wat voor geld daar in omgaat, verbleken daar sommige ‘echte’ spoten daarbij. Reden genoeg dus om e-sports nu serieus te nemen en daar vooral in deze tijd ook inspiratie uit te halen; waar wij als dammers nu noodgedwongen zijn overgestapt naar digitale wedstrijden, hebben sommige games al jarenlang een levendige scene en daarbij horende online community. Daar ligt voor dammen zeker ook een kans en het is mooi om te zien hoe behalve Nederlanders, Fransen, Polen en Russen ook Mongoliërs en dammers uit de Dominicaanse Republiek elkaar vinden op het nieuwste damplatform Lidraughts.

Toekomst
Maar of dit echt de toekomst is? Ondanks het feit dat ik deze ontwikkelingen fascinerend vind en graag meer wil ontdekken en ook een online damcommunity wil opbouwen, mis ik het fysieke aspect van het dammen wel. De houding van je tegenstander achter het bord, de verschillende mensen en karakters, de voor- en napraat, samenzijn met teamgenoten, samen trainen en natuurlijk samen reizen en toernooien spelen; dat zit er nu allemaal niet in. Ik hoop dan ook dat ik bekender blijf onder mijn echte naam dan onder mijn online nickname: simpaticheski...


Wouter Sipma

Over Wouter Sipma

Hij is geboren en getogen in Hijken, maar woont al jaren in Stad. Wouter Sipma was nr. 5 van Europa en nr. 8 van de wereld wat het betreft het dammen. In 2019 werd bij tweede op het NK. Studeerde Natuurkunde aan de RUG en mag zich Master of Science noemen. Produceert met regelmaat een column voor Sport in Stad.