FC Groningen: Talent even op twee

Door: Wim Masker

Foto: (c) Jan Kanning / www.jkbeeld.nl

Met zes nieuwe spelers hoopt FC Groningen een catastrofale afloop van het seizoen 2018-2019 te voorkomen. Met de ongekende winterse transferactiviteiten hopen algemeen directeur Hans Nijland en technisch manager Ron Jans aan hun opvolgers een eredivisieclub te kunnen overdragen. Beide leidinggevenden hebben toegegeven zich in de kwaliteit van de ‘oude’ selectie te hebben vergist. Of de zes nieuwelingen ook daadwerkelijk versterkingen zijn kan pas over een tijdje worden vastgesteld. De meeste nieuwelingen hebben weinig wedstrijdritme in de benen en zullen waarschijnlijk nog wat opstartproblemen kennen.

De Trots van het Noorden mag dan aan het negentiende achtereenvolgende eredivisieseizoen bezig zijn, de stad Groningen en voetbal op het hoogste niveau is geen vanzelfsprekende twee-eenheid, zullen ook Jans en Nijland zich gerealiseerd hebben. De eredivisie is bezig aan zijn 63ste jaargang en dat ging elf edities heel goed zonder Groningse inbreng. FC Groningen en voorloper GVAV hebben gezamenlijk vier degradaties achter hun naam staan, in 1958 en 1970 nog als GVAV en in 1974 en 1998 als FC Groningen.

TWEE SPELERS UIT DE SCOUTING
De grootscheepse renovatie van de selectie is niet te danken aan uitgekiende scouting. Slechts twee van de zes nieuwelingen komen daaruit voort: de jonkies Kaj Sierhuis (20, Ajax) en Mohammed El Hankouri (21, Feyenoord). FC Groningen had deze twee al langer op de korrel, maar beide aanvallers hoopten uiteraard in eerste instantie bij hun eigen clubs elftal door te breken. Ze proberen nu via FC Groningen alsnog de top te bereiken. De Japanner Ko Itakura (bijna 22), gehuurd van Manchester City, heeft eenzelfde traject in gedachten. Aan hem kan FC Groningen zich geen buil vallen. Het komende half jaar hoeft de club alleen maar voor huisvesting en een leaseauto te zorgen. Bevallen Itakura en FC Groningen elkaar dan komt de verdediger of middenvelder ook komend seizoen in groen-wit uit. Manchester City betaalt ook dan zijn vorstelijke salaris, maar FC Groningen betaalt dan wel een relatief bescheiden huursom.

DRIE MID-TWINTIGERS
Met Iliass Bel Hassani (26), Thomas Bruns (27) en Paul Gladon (26) heeft FC Groningen drie midtwintigers aangetrokken die de piepjonge selectie van meer routine voorzien. Dat was broodnodig ook, want voor de winterstop had FC Groningen een van de jongste profselecties van Europa en zelfs de jongste uit de clubgeschiedenis. Doelman Sergio Padt (28), aanvoerder Mike te Wierik (26) en Samir Memisevic (25) waren van de basiskrachten de enige spelers van 25 jaar en ouder.

GEEN ERFENIS
Is de transfervrije Gladon voor een half jaar onder contract genomen, alle anderen zijn gehuurd, waarvan vier met een reëel uitzicht op een verlengd verblijf. Alleen in de huurovereenkomst van Bruns is geen optie tot koop opgenomen. Itakura en Sierhuis zijn in principe voor anderhalf jaar gehuurd. Bij El Hankouri gaat na zijn huurperiode vanaf juli een tweejarig contract in en op Bel Hassani heeft FC Groningen een optie tot koop. Met andere woorden: Nijland en Jans zadelen deze winter hun opvolgers niet op met wellicht ongewenst extra personeel. Voldoen de zes nieuwelingen niet, zit de club alleen aan El Hankouri vast en dat is geen grootverdiener.

TE ROERIG 2018
Niet alleen op het veld maar ook daarbuiten wacht FC Groningen een spannend half jaar. Op leidinggevend vlak heeft de club een veel te roerig jaar achter de rug. Op de belangrijkste posities zijn er mutaties geweest of aangekondigd: manager topsport & opleiding Gerard Kemkers, hoofd opleiding Caspar Dekker, hoofd scouting Carlos Aalbers en hoofdtrainer Ernest Faber zijn verdwenen. Het zomerse vertrek van algemeen directeur en de technisch manager werd al in het najaar bekendgemaakt. In de technische staf staat bovendien nu al het vertrek van eerste assistent Hennie Spijkerman vast. En hij is er nog maar een half jaar.
De opvolgers van Nijland en Jans zullen mensen moeten zijn met voldoende ervaring en die tegelijkertijd openstaan voor vernieuwing. Voor de opvolging van Jans doen in het geruchtencircuit al verschillende namen de ronde, zoals die van onder anderen Carlos Aalbers, Henk Veldmate, oud-scout Roy Beukenkamp en Mark-Jan Fledderus. Alle vier met een FC Groningen-verleden.

TALENT EVEN OP TWEE
Een aantal jaren geleden presenteerde FC Groningen het beleidsplan ‘2018 Talenten op één’. Vanaf het lopende seizoen zou de selectie voor ten minste de helft uit spelers uit eigen opleiding moeten bestaan. Zelfs als je het begrip opleiding wat oprekt tot het beloftenteam en ook Michael Breij (uit de jeugd van AZ), Lars Kramer (Ajax en NEC) en Amir Absalem (Excelsior en Feyenoord) meerekent, komt de club getalsmatig niet in de buurt van de doelstelling. Dat FC Groningen haar te ambitieuze (sub)doelstelling niet haalt, heeft twee redenen. In de tussentijd zijn veel zelfopgeleide spelers bij de club verdwenen, zoals Hans Hateboer, Juninho Bacuna, Tom Hiariej, Yoëll van Nieff en Glenn Bijl, maar ook is de aanvoer van talent kwalitatief en kwantitatief nog niet van voldoende niveau. Was dat wel het geval zou de clubleiding zich niet genoodzaakt voelen om de selectie tussentijds zo ingrijpend aan te vullen. Voor de grootste, deels zelf-opgeleide en deels doorgebroken talenten Ajdin Hrustic, Tom van de Looi, Ludovit Reis en Daniël van Kaam is door de komst van zes nieuwelingen de concurrentie fors toegenomen.

BELANGRIJKE LES
Wie de sterke jeugdlichtingen 2000, 2001 en 2002 van FC Groningen kent, verwacht dat er hoogstwaarschijnlijk meer en betere aanvoer op komst is. Het moet mogelijk zijn dat van elke lichting minimaal twee spelers de selectie van het eerste elftal halen.
De belangrijke les van de afgelopen anderhalve seizoenen zal zijn dat talent omringende routine nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. ‘Talent op één’ is voor een ontwikkelclub als FC Groningen een nastrevenswaardige doelstelling, maar te veel talent in één – in de zin van het eerste elftal – gaat ten koste van de hoofddoelstelling van FC Groningen: meedoen aan de strijd om Europees voetbal.


Wim Masker

Over Wim Masker

Hij is dagelijks te bewonderen in Stad. Vanuit de Oranjewijk vertrekt Wim Masker altijd met gezwinde spoed en in soepele tred richting z'n doelwit. Of het nou de Euroborg is of het trainingscomplex van FC Groningen in Corpus den Hoorn, het maakt Wim allemaal niet uit. Z'n benen brengen hem altijd waarheen hij wil. Wim leeft al tientallen jaren samen met Walburgis, die teken- en schildercursussen geeft. Het stel heeft twee dochters: Marike en Lotte. Wim Masker schrijft over sport en met name voetbal voor de Groninger Gezinsbode, heeft in datzelfde weekblad een column en is analist van het Radio Noord-programma FC Groningen Live.