Gezond opportunisme en de 4Mijl

Door: Eddy Kiemel

Wat een atletiekjaar. Nederland atletiekland. Eerst de Europese Kampioenschappen indoor. Talloze medailles. Maar dat is nog Europa, in een pré Olympische winter. En dan die Spelen acht medailles voor Nederland! Ongekend. Nederland atletiekland, of is dat wat te opportunistisch?

De successen waren gisteren, vandaag zijn we alweer bezig met morgen. Bouwen aan een nieuwe toekomst. Dat geldt ook voor ons. We hebben weliswaar een kleine bijdrage aan de successen mogen leveren, maar ook wij willen meer.

De grote vraag is dan natuurlijk: hoe? In een sterk talent gedreven sport gaat het er in de eerste plaats om het talent dat er is niet te verpesten (dan doe je het al best goed). (Werelds) talent is echter schaars, dus goed zoeken heeft de hoogste prioriteit. Daarnaast is het maken van enigszins afwijkende keuzes ook een optie. Technische onderdelen zijn meer maakbaar dan ‘eenvoudige’ looponderdelen. Nu gaan wij niet opeens discuswerpers opleiden, daarvoor schiet onze kennis tekort. Als we al een supertalent op dat vlak zouden vinden gaan wie die alleen maar verpesten en dat zou jammer zijn. Het meest technische in het lopen is het hordenlopen en de Steeple Chase.

Komend jaar gaan we daar een serieus begin mee maken. Het lijkt opportunistisch, en dat is het ook. Maar wat is daar mis mee? We  gaan verkennen of de atleten die we daarvoor op het oog hebben ook het talent hebben voor het over een horden springen. En of ze het leuk vinden natuurlijk. Dat gaat overigens wel vaak hand in hand met de aanleg: dat wat je goed kunt vind je vaak leuk. We zullen ons primair richten op de 400mtr Horden en de Steeple chase, omdat onze groep vooral ‘langere’ sprinters en middenafstand atleten bevat die kunnen worden omgeschoold. Kortom projectje horden voor ons erbij.

Naast baanatletiek dromen we onderhand ook weer van wegwedstrijden. Hopelijk komt het er dit najaar weer van. De aankomende persconferentie wordt cruciaal voor het doorgaan van de 4 Mijl, het grootste loopevenement van onze stad (en onze partner en naamgever). Ik zeg: laat maar doorgaan, de coronacijfers zijn stabiel, het evenement is in de buitenlucht en wij hebben wel weer zin in een grote wedstrijd en een feestje! Of is dit te opportunistisch?

Ik denk dat iedereen hoopt dat het doorgaat, ik in ieder geval wel. Dan kunnen we ook meteen zien of de coronakilo’s zijn effect hebben gehad op de gemiddelde Groninger hardloper. Stiekem hoop ik van wel en dat vervolgens iedereen zich aansluit bij een atletiekvereniging. Dat zou goed zijn voor onze sport. Of ben ik weer te opportunistisch?

Hopelijk tot zondag 10 oktober op de Vismarkt.


Eddy Kiemel

Over Eddy Kiemel

Hij werd in 1991 NK op de 800 meter. Verderop in het leven bekwaamde hij zich als atletiektrainer. Sedert jaar en dag is Eddy Kiemel de technische baas van het zo succesvolle Team 4Mijl. Z'n atletiekactiviteiten combineert hij met z'n job als procesverbeteraar bij de Gasunie. Eddy leeft samen in Eelde met Wendy Koolhaas, veelvuldig NK kogelslingeren. Met regelmaat publiceert hij een column voor Sport in Stad.