Groningse floorballers begeven zich op glad ijs!

Door: Hans Schrijer

Ik ben er nog niet helemaal uit, met dat floorball. Is het een echte sport of een spelletje dat thuis hoort in het rijtje 'verzonnen' nep-sporten, zoals tafeltennis, het gezapige zusje van tennis op de tennisbaan? Korfbal, het kinderachtige neefje van basketball - sorry mensen van Nic, uw eventuele boze lezersbrieven zullen we beantwoorden met twee woorden: Dennis Rodman.

Polo te paard, nog zo eentje. Het is waterpolo voor watjes, rugby voor rijke mensen die bang zijn om vieze schoenen te halen, of een blauwe plek.

Fietsvoetbal, uitgevonden in - hoe kan het anders - Duitsland; je mag met het voorwiel van een circusfiets de zachte bal stijlvol bij de tegenstander in de goal kaatsen. Een fietsvoetbalploeg bestaat uit twee artiesten, die zelden op het zadel gaan zitten: een spits en een keeper. Die doelman zit ook hoog op een fiets, in een soort zenuwachtige surplace. Dan weet je het wel.

Blaasvoetbal! Je hoort er weinig meer over, terwijl je er toch een behoorlijke longinhoud voor moest hebben, kan ik me herinneren. Een lichte bronchitis en je was kansloos in de finale!

Eerlijk is eerlijk. Ik wist niks van floorball. Het is ijshockey maar dan zonder ijs.

Het WK 2015 komt er aan: vanaf 4 december in het Finse Tampere. Drie Groningse vrouwen zijn gekozen voor het Nederlands floorballteam: Simone Palstra, Lidwien Reehuis en Suzanne Spijkerman. Simone Palstra is 25, sportdocent; ze doet pas twee jaar serieus aan floorball, maar hee, liep Dafne Schippers niet de hele wereld aan flarden na drie maanden training van een sprinttrainer?

Nederland - en daarmee een klein beetje Groningen - gaat wereldkampioen worden in Finland, dat lijkt me zo klaar als een ijsklontje.

Dus ik op YouTube. En wat blijkt: ik ben helemaal om. Floorball - This is it! Zo heet toevallig ook het eerste YouTube filmpje dat ik vond. Duizelingwekkend. Net zo snel en flitsend als grote broer ijshockey - en iedereen heeft zijn voortanden nog. Gevarieerd, spannend, soms ook heftig, met lelijke valpartijen en heel erg veel technisch vernuft. Dankzij het verderlichte, ronde Tupperware balletje vol speelse gaten en het Brabantia keukengereedschap dat als hockeystick dienst doet, kun je nu eenmaal meer slimme tricks uithalen dan met zo'n kille, knoertharde ijshockeypuck. Die schuift weg of hij schuift niet weg, dat is het wel zo'n beetje. Nóg een belangrijk verschil met ijshockey: de keeper heeft bij floorball geen stick. Nergens voor nodig. Hij of zij zit als een soort atletische stratenmaker op zijn knieën om het doel schoon te houden en moet daarbij rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en
weer doorgaan (Herman van Veen - dat weet bijna niemand, is in zijn schaarse vrije uren een enthousiast floorballkeeper - ik zou nu de vraag kunnen stellen "Ziet u Herman van Veen voor zich als bikkelharde, hevig bloedende ijshockeyer op het strafbankje?" maar dat zou alleen maar de aandacht afleiden van het nog zorgvuldig op te bouwen imago van floorball als sport voor echte kerels en stoere hockeyvrouwen).

Op het filmpje zien we ook de Ibrahimovic van het floorball (een Zwitser, uiterlijk verzekeringsagent die net zijn haar heeft gekamd) een penalty benutten. Net als bij ijshockey op schaatsen mag je alleen op de keeper aflopen - en dan blijkt het voordeel van zo'n ronde stuiterbal: even handig opwippen, nog een keertje op de stick laten opspringen en dan de keeper radeloos achterlaten, op zijn toch al zo pijnlijke knieën.

Keepers kansloos? Kijk ook even naar het filmpje World Floorball Championships 2014 Top 10 Saves! Vooral nummer 1 uit de Top 10 is hilarisch: doelman staat buiten de boarding wat te keuvelen met het publiek (kan allemaal bij floorball) en is verdorie nét op tijd weer in zijn hok om met een buikschuiver een weergaloze redding te verrichten. Het dak gaat er af, daar in Gothenburg.

Nog iets geks bij dat floorball: de vorige WK-finale bij de mannen ging tussen Zweden en Finland, toevallig ook de twee landen met een professionele competitie. Twee buurlanden, waar ze toch niet echt verlegen zitten om vrieskou en een paar strakke, lekker gladde ijsvloeren voor een daverend slapshot.

O ja, floorball heet ook wel unihockey. Vraag niet waarom. Of ga een keer kijken bij UFC Groningen of HSV Haren. Zaterdag 21 november bijvoorbeeld, aan de Geertsemaweg in Haren: jeugdcompetitiedag.

Bent u mooi 4 tot en met 12 december helemaal klaar voor het WK vrouwen in Tampere. Ik voorspel: goud voor Simone, Lidwien en Suzanne!


Hans Schrijer

Over Hans Schrijer

Hans Schrijer, redactie Sport in Stad. Tekstschrijver, copywriter, maar in de eerste plaats sportgek. Uit Nijmegen geëmigreerde Groninger zonder heimwee.

WEBSITE