Het Ajax van het Noorden

Door: Dick Heuvelman

Twee dagen nadat keurig nette UEFA-officials tijdens de loting in Zürich FC Groningen aan Inter hadden gekoppeld, meldde de grootste sportkrant van Italië, La Gazetta dello Sport, in vette letters: FC GRONINGEN HET AJAX VAN NOORD-NEDERLAND. Hoe zouden tifosi op deze berichtgeving hebben gereageerd? Verontrust? Of misschien minzaam glimlachend in de wetenschap dat Ajax ook maar vergane glorie is? Leuk te lezen in elk geval voor ons noorderlingen, die stralende kop in La Gazetta. Nou weten we wel dat Italiaanse sportkranten de sport buiten alle proporties in de kiosken ter verkoop aanbieden, maar het staat er toch maar mooi. Bedankt La Gazetta dello Sport, dit doet ons Groninger hart goed.

Wat doen we verder met deze vergelijking van onze Italiaanse collega’s? Even nagaan of het klopt. En dan moet ik helaas vaststellen dat dit niet het geval is. Niet omdat FC Groningen nog nooit landskampioen is geweest, geen enkele Europacup in de prijzenkast heeft en zelfs nog niet eens de KNVB-Beker heeft gewonnen, een van de gemakkelijkst te winnen trofeeën ter wereld. Nee, aan de schatkamer van Ajax kan FC Groningen nog lang niet tippen, maar dat is slechts bijzaak.

Het zit ‘em ook niet zozeer in het verschil tussen De Meer en het Oosterpark. Het stadion in de Watergraafsmeer straalt wat meer allure uit. De grasmat is van ongeëvenaarde kwaliteit. Zo strak en zo egaal als een biljartlaken. Geef Keulemans een keu en drie ivoren ballen in het Ajax-stadion en hij caramboleert aan de lopende band. Ook de leren knikker wijkt geen millimeter van zijn koers af als Ronald Koeman Jesper Olsen strak over de grond aanspeelt. In het Oosterpark zie je nog wel eens van die verraderlijke stuitertjes Het gras in de meer is als satijn, zacht en prettig. Geschoren en geknipt voor de artistieke meesters die Ajax door de jaren heen tot zo’n uniek instituut voor het Nederlandse voetbal hebben gemaakt. Het Ajax-gras wordt gekoesterd, het Oosterpark-gras bewerkt. Misschien kan sport- en spelbaas, Roel Vennema, die als Velocitaan ooit een cornervlag doormidden trapte, eens stage laten lopen bij diens collega in De Meer. Je leert méér in De Meer.

Maar goed, dat doet er ook niet zoveel toe. Net zo min als de aanwezigheid van een VIP-loge. Natuurlijk zo’n tribunevak geeft ontegenzeggelijk enig cachet aan het interieur van een stadion. Doch van doorslaggevende betekenis voor de status van topclubs zijn die exclusieve zitplaatsen niet. De Vonhoffen, Buiters en Westerhoffs maken van FC Groningen niet het Ajax van het Noorden. Mede bepalend is wel, dat er van tijd tot tijd boulevardnieuws uit het Oosterpark tot ons komt. Intriges, roddels en achterklap…het hoort er allemaal bij. FC Groningen is wat dit betreft op de goede weg (affaire van Wingerden), maar het wachten is op het moment, dat Fokko Kramer ons via zijn privérubriek in het weekblad Loeks laat weten dat FC Groningen kapot gaat aan drank en vrouwen.

Dergelijke berichtgeving zou flink meehelpen de wens van voorzitter Renze de Vries -die in de Volkskrant heeft gezegd dat hij van FC Groningen het Ajax van het Noorden wil maken- in vervulling doen gaan. Je mag nog zo afgetekend bovenaan staan, nog zoveel doelpunten maken, nog zoveel Fandi’s aantrekken, nog zoveel toeschouwers trekken, nog zoveel internationals hebben en nog zo snel in het strafregister van de UEFA zijn opgenomen, je krijgt er dat Ajax-imago niet mee.

Nee, het zijn de artiesten die het hem doen. Wie geven Ajax hemelse allure? Dat zijn jongens als Henk Molenberg, Freek de Jonge, Willy Alberti, Rogier van Otterloo, Bert Haanstra, Ton van Duinhoven, Pim Jacobs, Johnny Kraaykamp, Jan Blaaser en tot enkele maanden geleden ook mevrouw Lerby-Alberti. Zij geven Ajacieden als Marco van Basten, Gerald Vanenburg, Frank Rijkaard en Jesper Olsen de grandeur die hen onderscheidt van al die andere doodgewone eredivisiespelers.

Daarom mijnerzijds een hartekreet in de richting van de noordelijke artiestenwereld. Help Erwin K., Wally Waalderbos, Karel Hiddink, Ron Jans, Budje Brocken en hun makkers (Fandi niet te vergeten) mee met het bereiken van hun ideaal: FC Groningen de standing van Ajax geven. Hier ligt een dankbare taak voor Ard Eggens, Fokko Kramer, Henk ‘trucker’ Wijngaard, Theo Mertens, Seth Gaaikema, Kees van der Hoef, jodelaarster Hilde Kor, Jan (de partner van Zwaan) en dirigent Charles de Wolff, om maar eens een paar willekeurige Groten uit deze streek te noemen. Volg het goede voorbeeld van Rooie Rinus en Pé Daalemmer, die zaterdag zo’n hartverwarmende aanzet gaven. Sluit u, noordelijke sterren, bij deze twee straatzangers aan en vorm met hen een artiestenloge. Pas dan kan met recht achter FC Groningen het bijvoegsel Ajax van het Noorden worden geplakt.


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE