Is Rienk Mast op weg naar de NBA?

Door: Hein Gerd Triemstra

Op 9-jarige leeftijd kwam de korfballende Rienk voor het eerst bij de Basketballschool trainen. Voordat de training begon, liet hij al makkelijk met zijn twee-handige schotje de bal door de ring glijden. "Keurig, en straks ook nog met de goede basketballtechniek", zei ik tegen hem. "Zo gaat 'ie er toch ook in", was zijn nuchtere reactie. Mooie eigenwijze opmerking van deze lange, balvaardige en zelfbewuste speler die op 12 oktober 2017 voor Donar zijn debuut in de eredivisie maakte. Bijna vier maanden later werd de toen 16-jarige Rienk al voor het eerst de topscorer in de bekerwedstrijd tegen Racing Beverwijk. De jongste topscorer in de geschiedenis van de club.

Al vroeg zat het balgevoel er bij deze toen al grote en sterke speler al in. Door met het hele gezin bij de korfbalvereniging ROG (Rondom d'Olle Grieze) te spelen werd de basis gelegd. Het mikken ging hem goed af en het dynamische basketball was ook interessant. Zo zette hij op 8-jarige leeftijd zijn eerste stappen bij Celeritas op het basketballveld. Trainers zoals Riet van Oort en Ellis Schouten brachten hem spelenderwijs de belangrijkste basketball-beginselen bij. Zij hebben meerdere toppers uit eigen opleiding mogen begeleiden en het plezier in basketball laten ontdekken.

Na een jaar de twee sporten naast elkaar te beoefenen, won het basketball het via het korfbal. Rienk wilde een topbasketballer worden en deed daar veel voor. Bij de Basketballschool kreeg hij onder andere van Martin de Vries, Bea Hermse, Hendri Pannekoek en Ramon Wiersema extra fundamentele techniektraining en werd de vervolgstap naar Basketball RTC Noord een logische vervolgstap. Voor Rienk de perfecte combinatie om basketball met VWO  te combineren bij de Topsport Talent School. Onder leiding van de hoofdcoach Marco van den Berg werd een gedegen technisch plan voor RTC Noord samengesteld. Daardoor kon de 12-jarige Mast met 7 keer trainen in de week de ideale talenttopleiding genieten met een optimaal weekschema. Het RTC speelde toen ook nog met eigen teams in de landelijke competities en leerde Rienk ook veel van ervaren coaches zoals Jack Keijzer en Anne van Dijk. Zo maakte hij al op jonge leeftijd veel indruk met zijn basketballkwaliteiten en spectaculaire scores.
https://www.youtube.com/watch?v=0Xw9iBAJBGI

Zijn ontwikkeling bleef landelijk en internationaal niet onbekend. Een Spaanse scout was hem tijdens zijn 13e levensjaar al komen bekijken in Groningen en Rienk speelde drie maal mee op een jeugd EK in het Nederlands team jonger dan 16 jaar onder de bondscoaches Michael Schuurs en Chris van Dinten. Onder leiding van die laatste promoveerde deze talentvolle 2001 generatie in 2017 met een verdiende 2e plaats in de B-divisie naar de A-divisie. Afgelopen zomer werd deze prestatie overtroffen en won de nationale U18 ploeg onder leiding van Paul Vervaeck het kampioenschap in de B-divisie. De eerstejaars Rienk Mast was de aanvoerder van de ploeg en mag zich volgende zomer eindelijk gaan meten met de beste Europese spelers en teams van zijn leeftijd.

Het duurde even voordat iedere Groninger trainer overtuigd was, dat Rienk sneller en meer uitgedaagd kon worden op een hoger niveau. Toen hij eindelijk bij Donar aansloot, ging het nog sneller met zijn ontwikkeling. Erik Braal is de perfecte coach voor hem met een duidelijke spelvisie, goed tactisch inzicht en voortdurend als 'teacher' de spelers nieuwe dingen aanleren. Door van elke Europese wedstrijd te leren en waar mogelijk speelminuten mee te pakken kon het jonge talent het beste uit zichzelf halen. De NBA is voor onze stadjer nog steeds  de ultieme droom om na te jagen, maar dat doet hij nuchter en bewust. Hij wil eerst dit schooljaar zijn VWO diploma behalen en daarna de juiste vervolgstap zetten voor zijn carrière. Ook academisch wil hij zichzelf blijven uitdagen. Dit lukt nu redelijk in de combinatie met spelen bij de hoofdmacht van Donar en in het U21 team onder leiding van Pete Miller, maar dat zal volgend seizoen niet meevallen, als hij gaat studeren. Dan lijkt een college-avontuur in 'het' basketball-land van de wereld als vervolgstap een mooie optie. Wat mij betreft kan hij dan het beste een universiteit kiezen die hem uitdaagt op meerdere vlakken. De Ivy League teams vragen ook academisch veel van hun spelers, zodat succes op meerdere fronten geoogst kan worden.

Of Rienk Mast op de goede route zit richting NBA is natuurlijk de grote vraag. Voor een enkeling van alle super basketballtalenten is dit weggelegd. De statistiek laat duidelijk zien, dat de in Nederland opgeleide spelers die de NBA hebben gehaald, nooit in de eredivise hebben gespeeld. Oftewel was het voeger zo dat je maar beter tijdig uit Nederland kon vertrekken als je kans wilde maken op het allerhoogste. Inmiddels is er wel het één en ander veranderd met meer en beter trainen, maar of het voor Rienk al voldoende heeft geholpen...?

Als we Rienk Mast langs de internationale lat leggen, dan lijkt hij één van de beste Europese spelers van zijn leeftijd. Met zijn lengte, kracht, spelinzicht, goede handen, schot en meerdere mentale aspecten is hij duidelijk zeer talentvol. Zijn motivatie, discipline, concentratie waren al snel duidelijk. In de sportwetenschap hebben ze na langdurig onderzoek ontdekt hoe belangrijk zelfregulatie is om de top te kunnen halen. Eigenlijk is dat het vermogen om het eigen leerproces vorm te geven, door de motivatie te koppelen aan dagelijks evalueren, reflecteren, monitoren en plannen van de ontwikkeling. Veel jonge spelers hebben hier nog vaak hulp bij nodig, maar Rienk was hier op jonge leeftijd al erg goed in en wordt daardoor iedere dag beter. Van alle talenten waar ik mee heb mogen samenwerken, hoort hij samen met Jordy Kuiper en Laura Cornelius bij de top 3 op het gebied van zelfregulatie.

Dit is echter zelden genoeg om de absolute top te behalen. Als Rienk  in de NBA wil schitteren, dan lijkt dat met zijn lengte alleen mogelijk op de 3 positie, zoals bijvoorbeeld Jason Dourisseau bij Donar speelt. Helaas heeft hij veel te weinig op deze kleinere posities geoefend, zodat zijn wendbaarheid, balans, voetsnelheid en snelheid met bal voor het allerhoogste niveau nog te weinig ontwikkeld lijken. De Duitser Dirk Nowitski heeft zijn glansrijke NBA carrière mede te danken aan in het nationale jeugdteam op de point-guard te spelen als langste speler van het veld. dat is super belangrijk geweest voor zijn snelheid met bal, bewegingsvaardigheid, spelinzicht en leiderschap en heeft de Dallas Mavericks wel mooi geholpen bij het behalen van een kampioenschap.

Waarschijnlijk gaat Rienk deze mogelijkheden niet meer voldoende mee krijgen van de directe omgeving, aangezien resultaten op de korte termijn leidend zijn. Wel kan door alle beschikbare trainers om hem heen wel nadrukkelijk voor en na elke training extra gewerkt worden aan zijn voetsnelheid, balans, scoren en rebounden met contact en het flexibel reageren op veranderende situaties. Ervaren topspelers als Thomas Koenis en Drago Pasalic kunnen hem voorlopig daarbij helpen en hopelijk gaan we in de toekomst op de Spaanse manier met jong talent om. Bij Barcelona hebben meerdere Europese toptalenten elke wedstrijd mogen starten en op die manier hun route richting NBA zien versnellen.

Als Rienk ondanks de nog niet ideale talentvolle omgeving toch de NBA gaat halen, dan ligt dat vast aan zijn eigen ontwikkelde mindset om altijd spelend te willen leren. Er zijn maar weinig spelers die met zoveel mogelijkheden elke training weer met plezier nieuwe uitdagingen willen aangaan. Rienk lijkt al een heel volwassen reus, maar beleeft nog altijd veel plezier aan het spelen van alle mogelijke spelletjes die hem tactisch uitdagen. Hij heeft al te vaak van mij gewonnen, maar in verstoppertje spelen zijn we volgens mij nog steeds even goed. 

Ik wens hem en zijn ouders veel succes toe bij zijn vervolgstappen in het zoeken naar de beste talentvolle omgeving.


Hein Gerd Triemstra

Over Hein Gerd Triemstra

Hij was jarenlang actief voor Donar en speelde 56 interlands. Hein Gerd Triemstra is tegenwoordig Youth Coordinator BBC Grengewald Hueschtert and Create Playful Learning in Luxemburg. Hij is single. Zoon Joran studeert in Amsterdam en speelt voor Orange Lions Academy. Hein Gerd is al jaren columnist van Sport in Stad.