Meneer Ottens

Door: Dick Heuvelman

Hoog gezeten in de Evenementenhal op klapstoeltje 10 van rij 17, stelde ik voor de zoveelste keer vast dat Groningen een prachtige basketbalstad is. De toch al sfeerrijke tempel van Donar was op dat moment flink aan het kolken, want de spanning was -zoals dat heet- om te snijden. De hele wedstrijd hadden ‘onze jongens’ tegen Akrides -zoals dat ook heet- achter de feiten aangelopen. Nooit ver maar toch onmiskenbaar.

Mijn buurman, hoofd kantinezaken van de voetbalclub Be Quick (specialiteit bitterballen)en ik hadden bij herhaling vastgesteld dat een overwinning er deze avond voor Donar wel niet in zou zitten. Donar was niet, wat men in basketbalkringen noemt, hot. Ook om ons heen merkte je weinig vertrouwen in een voor Donar goede afloop.

Ja, Hein-Gerd (Triemstra) gooide er nog wel genoeg driepunters in en Donell (Thomas) ragde er lekker op los, maar dat was, zo voelde iedereen aan z’n water, te weinig om de zaak lekker op de rails te krijgen. Slechts mysterieuze krachten in de sport zouden uitkomst kunnen brengen. Maar zijn die er nog, sinds Joris van den Bergh? Nou en of, zoals ik deze avond heb mogen meemaken. En laten die mysterieuze, onzichtbare krachten Donar in de laatste seconden ook nog eens van dienst zijn. Zodat er op miraculeuze wijze nog een 71-68 overwinning uitrolde voor de basketbaltrots van het Noorden.

Terwijl ongeveer tweederde van het publiek in alle staten van opwinding was, doorgaans bedaagde leden van de business-club (m/v), zoals de heren Dölle, (Style Rinket), Van Mal (Lijnco) en Konneman (gast van Sigma Coatings) hun emoties de vrije loop lieten, de door het bestuur opgetrommelde God Donar zelve (een look a like) gelukzalig zag wegzeilen richting zevende hemel en ook opper-suppoost Hilbrand Ausema zijn blijdschap niet op kon, dacht ik aan het stukje in de krant over de rentree van ‘Magic’ Johnson, die in het Great Western Forum van Inglewood, een voorstad van Los Angeles, ongeveer net zo’n euforie moet hebben veroorzaakt. Onze dienstdoende, speciale verslaggever vanuit Inglewood meldde tenminste dat het niet veel had gescheeld of het dak van het Great Western Forum was eraf gegaan. Het dak van de Evenementenhal redde het ook ternauwernood.

Terug naar huis, in de auto, bedenk ik me dat het allemaal nog veel mooier kan zijn in die Evenementenhal. Denk ik aan meneer Ottens die met zijn RZG een blauwtje heeft gelopen bij FC Groningen. Is het voor hem niet zinvol, nu zijn flirt met de FC op een bittere pil is uitgedraaid het nog eens met zijn oude liefde te proberen? Voor de helft van de FC-prijs heeft RZG een sportief uithangbord dat er zijn mag.

Als Fritz Korbach namens De Graafschap voor de microfoon van Langs de Lijn zijn beklag doet over het doorgaan van NAC-De Graafschap, gaat mijn medeleven uit naar Donar-voorzitter Panman, die -zo vertrouwde hij me na afloop toe- maar geen ingangen kan creëren bij potentiële sponsors. Ze willen niet eens komen kijken waarmee we hier bezig zijn, treurde dhr. Panman na afloop in de BBC (Basketbal Business Club), nadat hij met twee slokken bier alle euforie had weggespoeld. Ergo: ze willen niet eens luisteren naar het verhaal van voorzitter Panman. Hemel en aarde heeft ie al bewogen, maar geldschieters schijnen alleen nog handel te zien in voetbal, voetbal en nog eens voetbal. De tragiek van Donar en Panman.

Rijdend op de A28 vraag ik mij, net als dhr. Panman, af waarom Donar niet in trek is bij een lekkere sponsor. Via deze club, die toch veel publiek trekt, bij jeugd goed scoort, op een prima organisatie kan bogen (ook qua business to business), een sympathieke uitstraling heeft, moet er voor een bedrijf dat goede sier met een sportploeg wil maken, toch heel wat exposure te halen zijn?

Op het zo ter discussie staande zoab tussen De Punt en Assen mijmer ik over de potentie die Donar heeft om uit te groeien tot een ware topclub. Die eerst kampioen van Nederland wordt en dan in de Europa Cup tegenstanders als Real Madrid, CSKA Moskou, Maccabi Tel Aviv, Panathinaikos, Zagreb en Buckler-Bologna in de Evenementenhal ontvangt. Zulke tegenstanders van naam en faam zouden al die trouwe basketbalfans in Stad en Ommeland eigenlijk wel eens verdienen. Donar-Real Madrid, een illusie? Als die meneer Ottens van RZG nou eens…       


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE