Nog steeds geen heldere toekomst Donar (2)

Door: Jan A. Van der Veen

Voor de vierde maal in twee seizoenen hebben de basketballers van Donar een hoofdprijs te pakken. Na het landskampioenschap en de beker in de jaargang 2013-2014 volgden dit seizoen de Super Cup en opnieuw de beker. Dat alles onder leiding van hoofdcoach Ivica Skelin en z'n trouwe assistent, oer-Groninger Anjo Mekel. Hoewel de successen aaneen geregen worden blijft de toekomst van de basketbaltrots in nevelen gehuld. Nog altijd zitten de bestuursleden al bijna drie seizoenen keurig in hun stoeltjes in MartiniPlaza, maar daadkracht, commercieel inzicht, communicatievermogen, mediakennis en visionairschap is aan de Hoge Heren voorbij gegaan. De meeste van hen leven duidelijk in een andere wereld. Alleen technisch bestuurslid Martin de Vries onttrekt zich aan de malaise. Hij heeft met Skelin en Mekel ondanks financiële sores in ieder geval weer een prijzen pakkende formatie samengesteld. 

Terug in de tijd. In november 2013 verdwenen toenmalig preses Hans Haerkens en toenmalig penningmeester Jan Smilde door de achterdeur na wanbeleid van het voltallig bestuur. Immers, zij allen waren tenminste medeverantwoordelijk voor de complete chaos. Aan de finish van dat seizoen bedroeg het tekort 200.000 euro volgens het bestuur onder leiding van interim-preses Kiel. Een opmerkelijk bedrag. Immers, een jaargang eerder stond Donar, na het vertrek van preses Rob Schuur, 200.000 euro in de plus. De kas van de basketbaltrots was dus leeg. Toch namen de bestuursleden ongekende risico's door te dure spelers te contracteren en Europa Cup te gaan spelen. Al tijdens de eerste uitwedstrijd in Italië deelde een bestuurslid van Donar meegereisde leden van de Business Club mee dat het niet de bedoeling was om de volgende groepsfase te bereiken omdat er geen geld voor was. Commotie alom. Uiteindelijk verdween Donar na zes wedstrijden van het Europees toneel wegens een gebrek aan kwaliteit.

Aan het eind van het vorig seizoen was het tekort volgens het bestuur 130.000 euro. Het bestuur had geluk. Donar was technisch gezien in dat seizoen tot tweemaal toe failliet geweest, maar zover liet GasTerra het niet komen door twee extra financiële injecties.  Een hevige sanering volgde mede door het al jaren eerder aangekondigde vertrek van hoofdsponsor GasTerra. Donar ging dit seizoen tot grote frustratie van Skelin, Mekel en De Vries geen Europa Cup spelen, bovenmodale spelers als aanvoerder Arvin Slagter moesten vertrekken en voor chef de bureau Sandro Lisci was ook niet langer een plaatsje op de loonlijst ingeruimd. Ondanks het gemis van een nieuwe hoofdsponsor kon Donar qua begroting dit seizoen nog gelijke tred houden met de grootmachten Den Bosch en Leiden. In eerste instantie deed Donar het met een gemankeerde ploeg. Skelin en Mekel moesten aan de slag met een inferieure selectie. 

De nieuwe aanvoerder Ross Bekkering, mede-internationals Sean Cunningham en Thomas Koenis en Dejuan Wright waren de blikvangers. Na een desastreuze competitiestart arriveerden Lance Jeter en Mark Sánchez in MartiniPlaza. Het contingent Noord-Amerikanen werd in februari opgevoerd tot maar liefst zes (!) door de komst van Bill Clark. Ter vergelijking, Den Bosch en Leiden doen het elk met drie of vier mannetjes van over de grote plas. Natuurlijk is het gemis van de geblesseerde spelers Dejuan Wright en Ross Bekkering nu zichtbaar, maar de overige Noord-Amerikanen en talentvolle Nederlanders moeten gewoon een tandje hoger zetten en de technische staf moet innovatief zijn. Dat Donar volop mee kan doen om de hoofdprijzen heeft de bekerwinst op Den Bosch bewezen. Natuurlijk is dat mede de verdienste van Kiel en de zijnen. Immers, zij hebben de komst van al die vreemdelingen geaccordeerd.

Het is ook het enige pluspuntje van Kiel cs. Men is er nog steeds niet in geslaagd om ondanks vier hoofdprijzen een nieuwe hoofdsponsor van allure te strikken. In augustus 2014 wees het bestuur een bod van twee Groningse ondernemers om hoofdsponsor te worden hooghartig af. Men vond 150.000 euro veel te weinig. In hun visie was Donar tenminste 350.000 euro waard. Het gevolg is duidelijk. Nog altijd heeft de basketbaltrots geen hoofdsponsor en dat heeft verstrekkende gevolgen voor volgend seizoen. Zonder blikken of blozen verklaarde Martin de Vries onlangs dat door het gemis van een nieuwe hoofdsponsor de begroting weer fors omlaag zal moeten. Vast staat in elk geval dat de bijdrage van co-sponsor GasTerra teruggeschroefd wordt van 250.000 euro naar 100.000 euro. Dat scheelt toch gauw twee tot drie Noord-Amerikanen en het betekent ook dat Donar opnieuw geen Europa Cup gaat spelen. Het is daardoor dubieus of prijzenpakker Ivica Skelin zijn contract wil verlengen.                            

Ook van beoogde hervormingsplannen in de organisatiestructuur is tot op heden vrijwel niets terecht gekomen. In februari  2014, maar liefst veertien maanden geleden, heeft organisatiedeskundige Ed Zijp een plan van aanpak op verzoek van notabene Kiel cs ingediend. De belangrijkste zaken zou men over nemen, was de reactie van de bestuursleden. Zijp zelf heeft niets meer over z'n rapportage vernomen. Pas in augustus heeft men bij Donar werkgroepen in het leven geroepen om ondermeer te komen tot een Raad van Toezicht en een Raad van Advies. En een directeur zou aangesteld worden. Een commerciële hoogvlieger met een gigantisch netwerk. Een Raad van Toezicht wordt binnenkort eindelijk gepresenteerd. Nu nog een Raad van Advies, een vakkundig directeur en een nieuwe hoofdsponsor. Kortom, de toekomst van Donar blijft vooralsnog ongewis.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.