Schaakdagboek van een lanterfanter (4)

Door: Jan A. Van der Veen

Op zaterdag 27 december maakte ik m'n come back op het Schaakfestival en ontkwam ik niet aan de invloeden van de familie Van Foreest uit Stad. Liefst vier Van Foreestjes zaten achter de borden. Vaandeldrager Jorden ging de strijd aan in een tweekamp met Dimitri Reinderman, de Nederlands kampioen van 2013. Lucas acteerde met de grote jongens in de A-groep, Pieter duelleerde in de B-categorie en de pas 7-jarige Machteld vertoonde parmantig haar kunsten in de C-groep. Ik bedacht me ineens dat Madonna het een stuk simpeler had met het volgen van haar zoontje Alexander. Zou die blonde schoonheid uit Moscou er weer zijn?

Ik ontdekte eerst de bijna altijd grinnikende Chinees. Later ontwaarde ik Madonna ook. Ze gaf zowaar blijk van herkenning en murmelde, 'I stay in Hampshirehotel'. Was het een invitatie? Ik vroeg, 'Who is the man in the leather jacket'. Ze antwoordde, 'He is not my husband. He is only the father of our son'. Ik veerde op en de Chinees eveneens. Ik zei tegen hem dat Madonna hem wel aardig vond. Hij maakte andermaal het bekende keelgebaar met z'n vingers en riep, 'Poetin'.

Zoals bijna altijd paradeerde Bert Vos parmantig op het Schaakfestival. De grote technische baas van voetbalvereniging Gorecht in Haren is een schaakkenner van jewelste. Dat geldt natuurlijk ook voor Johan Zwanepol. De vroegere toernooidirecteur reist tegenwoordig als arbiter van de FIDE naar tal van landen. Ook Jan van den Berg was weer present. De vader van Mischa (hoofdredacteur RTV Noord) en Marco (basketbalcoach) speelt in de C-groep een zeer marginale rol.

Onverwachts maakte ik kennis met Sheila Timp, een levenslustige jongedame uit Stad. Zij is de moeder van al die Van Foreestjes. Drie zoons en een dochter nemen deel aan het Schaakfestival, maar haar twee andere zoons (Tristan en Nanne) schaken ook. Zes kinderen baren in combinatie met een topbaan in het bedrijfsleven, dat is voor weinigen weggelegd. Van haar en haar partner Nicky van Foreest hebben de zes kids niet hun schaaktalenten meegekregen. Het zit gewoon in de genen. Betovergrootvader jonkheer Arnold Engelinus van Foreest bemachtigde drie keer het Nederlands kampioenschap waaronder een titel in Groningen in 1893. En z'n broer Dirk evenaarde die prestaties.

 


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.