Sportherinneringen in het corona-tijdperk

Door: Emiel Venema

De sport staat volledig stil in Groningen en omstreken. En na de mededeling van premier Mark Rutte dat evenementen tot 1 september ook niet plaats mogen vinden, is er tot die datum in elk geval ook geen betaald voetbal. Niemand weet hoe lang het nog gaat duren voordat we weer naar de verrichtingen van FC Groningen, Donar en Lycurgus kunnen kijken. Wanneer onze noordelijke toppers in wedstrijdverband weer in actie gaan komen, zowel in teamverband als individueel.

Ikzelf had in maart gepland om deze column te wijden aan een workshop die ik begin april zou geven aan studenten van de Johan Cruyff Academy in Groningen. De workshop zou gaan over het gebruik van social media. Het idee was om dat samen te doen met schaatster Jutta Leerdam, in een interviewstijl. De wereldkampioene 1000 meter volgt een HBO-studie aan de JC Academy en weet als geen ander wat de impact is van social media. Op Instagram heeft ze bijna 350.000 volgers die ze, soms met prikkelende foto's, een inkijkje geeft in haar (sport)leven. De workshop met de schaatsdiva had ongetwijfeld een leuke foto bij deze column opgeleverd.

Die workshop ging, helaas, niet door. Wellicht dat het daar nog een keer van komt, met of zonder Jutta. Het is wat sport betreft nu vooral terugkijken naar mooie momenten uit het verleden zoals historische voetbalwedstrijden. Ikzelf werd onlangs aangesproken door RTV Noord-collega Oetse Eilander die een documentaire had teruggezien over oud-FC Groningen voorzitter Renze de Vries die ik in 2017 met Jos Schoenmaker heb gemaakt. Hij had er met plezier naar gekeken. Het deed mij denken aan een docu die ik hetzelfde jaar met Jos maakte over Johan Neeskens.

Ik was acht jaar oud toen ik ging voetballen bij GVAV-Rapiditas. Zeker vijf klasgenoten voetbalden daar dus bijna automatisch werd ik ook lid van GVAV. Het duurde een paar maanden, ik had in het begin ruzie met de bal, maar toen was ik helemaal verknocht aan het spelletje. Ik voetbalde vanaf dat moment met mijn vrienden uit de Korrewegwijk bijna dagelijks op het Bernoulliplein. Twee straatstenen vormden de doelpalen bij partijtjes. Ik vond keepen wel leuk en dook op elke bal. Even vergat ik dat er een steen naast me lag. Ik ging naar de bal en gleed met mijn linkerbeen over de steen. Een enorme schaafwond was het gevolg. Ik voelde me even zielig, maar werd meteen terecht gewezen door de rest. “Johan Neeskens voetbalt ook altijd door.”

Daar had ik niets tegen in te brengen. Neeskens was voor mij toen een voetballer die dwars door muren ging. Ik herinner me uit die tijd een foto van het WK 1978 waarop Neeskens staat afgebeeld met een bebloed shirt. Zeven jaar later voetbalde 'Johan de tweede' plotseling in het shirt van FC Groningen. Het stomme is dat ik me niet kan herinneren dat mij dat veel deed. En dat terwijl ik in het seizoen 1984-1985 ballenjongen van de FC was. Ik zat altijd links naast het doel aan de Zaagmulderswegkant. Op die plek kreeg ik het nog een keer aan de stok met Joop Hiele van Feyenoord omdat ik bij een 1-0 voorsprong voor FC Groningen weigerde om de bal voor hem op te halen.

Johan Neeskens speelde uiteindelijk maar zeven wedstrijden voor FC Groningen. Dat weet ik uit de statistieken want mijn eigen herinnering laat me ook hier in de steek. Misschien maakte Neeskens toen niet veel indruk op mij en was ik meer fan van Erwin Koeman. Wel weet ik nog goed dat FC Groningen met 3-1 won bij Ajax. Ik had dat weekend in april gelogeerd bij mijn oom en tante in Eelde. Op de terugweg naar de stad op zondagmiddag hoorde ik op de radio hoe FC Groningen op voorsprong kwam, mede dankzij twee goals van Rob McDonald. Thuis besluisterde ik het slot van de wedstrijd op Langs de Lijn en keek ik naar de finish van Luik-Bastenaken-Luik. Het is zo'n moment van: 'weet jij nog waar jij was toen...'

Die overwinning maakte veel indruk en zal ik nooit meer vergeten. Ruim 32 jaar later zat ik in Zeist tegenover Johan Neeskens en bespraken we onder anderen die wedstrijd. Dat had ik 32 jaar eerder nooit kunnen bedenken. Voor mij was hij toen weer die grote voetballer die nog steeds wordt gezien als één van de beste middenvelders die Nederland ooit heeft gehad. Het voelde dan ook als een voorrecht om een documentaire te mogen maken over de korte periode van Neeskens bij FC Groningen. Voor wie de docu nog niet heeft gezien. Dit is de link naar YouTube: https://youtu.be/4-XARqPIdSI We hebben er nu mooi de tijd voor om naar te kijken..


Emiel Venema

Over Emiel Venema

Hij is een druk baasje. Emiel Venema is geboren&getogen in Stad. Is audio&videospecialist. Heeft een bijzondere band met KidsUnited. Levert met regelmaat ook bijdragen aan Sport in Stad.