Sportief-cultureel werk

Door: Dick Heuvelman

Foto: Jan Kanning

Zou Hans Westerhof, de trainer van FC Groningen, zijn spelers eerst mee hebben genomen naar het openluchtmuseum in Arnhem?

Die gedachte komt bij me op als ik het verslagje lees van de oefenwedstrijd tussen De Graafschap en de FC (2-1). Of was hij misschien met ze naar het naburige safaripark gegaan om het gedrag van leeuwen in beperkte gevangenschap te bestuderen? Waarna via de door de ANWB uitgestippelde Montferlandroute, die langs prachtig rustiek gelegen plaatsen als Zeddam, ’s Heerenberg en Silvolde voert (met als extra attractie de beklimming van ’t Peeske, bekend van de Ronde van de Achterhoek voor profwielrenners), naar De Vijverberg in Doetinchem, de ook al zo fraai gelegen thuishaven van De Graafschap, werd afgezakt.

In Ulft reed de chauffeur nog even op speciaal verzoek van de trainer zelf langs het veld van SDOUC. Daar vertelde Westerhof hoe het met hem allemaal was begonnen in de voetballerij.

Hummelo was in dit educatieve reisschema als pleisterplaats opgevoerd. Hier werd een ouderwetse Achterhoekse koffietafel geserveerd. Tijdens het eten hield Buizend Berend namens de groep Normaal een referaat over de samenhang van boerenrock, beugelbier en höken.

Samen met Pim Verbeek is Hans Westerhof door Zeist in het land der voetbaltrainers afgeleverd als het knapste jongetje van de klas. Geen conventioneel type dat gehuld in een lange, ruim zittende regenjas met van die flappen van kragen voor neuroot speelt. Nee, Westerhof heeft méér. Geestelijk vooral. Je merkt in alles aan hem dat-ie heeft doorgeleerd. Zijn blijde blik reikt ver over de voetbalhorizon heen. Hoe bezeten Westerhof ook van het spelletje (zo heet voetbal tegenwoordig in het jargon) is, hij heeft ook volop oog voor andere waarden in het leven.

De trainer van FC Groningen vindt een doeltreffende stiftbal (hoe wonderschoon van uitvoering ook) van Josje Roossien zeker niet mooier dan ‘de aardappeleters’ van Van Gogh, kan smakelijk lachen om een absurde grap van Freek, vindt Herman Finkers helemaal te gek, kickt op een bleusriedel van Eric Clapton, houdt ook van de Bolero van Ravel, is idolaat van films met Jack Nicholson in de hoofdrol, beleeft intens veel genoegen aan het lezen van de literaire columns van Battus in De Volkskrant en behoort tot de 4% Nederlanders die weet dat de heer Van Amelsfoort staatssecretaris van Financiën is.

Geen kans laat Westerhof onbenut zijn geestelijke bagage te verrijken. De spelers van FC Groningen keken vorig jaar raar op toen Westerhof hen tijdens een Europacup-trip naar Madrid voorstelde het wereldberoemde Prado te bezoeken. Een museum waar onder meer de Guernica van Picasso is te zien.

Westerhof begaf zich hiermee op glad ijs. Voetballers willen wel eens wat, maar niet naar een museum. En wat deed Westerhof? Hij daagde ze uit. Door te zeggen dat je van alleen maar klaverjassen in hotelkamers niets wijzer wordt. Door die uitspraak liep hij de kans voortaan niet meer serieus te worden genomen door de groep, die vindt dat je van een kaartje leggen wel wijzer (financieel) kunt worden. Gelukkig voor Westerhof liep het allemaal goed af. FC Groningen schakelde Atletico uit en resultaat is heilig in de voetballerij.

In Belgrado, aan de vooravond van het beslissende gevecht met Partizan, leek het Westerhof een goed idee om als FC Groningen eens een kijkje te nemen in het mausoleum van de voormalige Joegoslavische leider Tito. Ik had het gezicht van Marco Koorman wel eens willen zien.

Er staan nog meer excursies aan te komen voor de FC Groningers. Manager algemene zaken Theo Huizinga is door Westerhof gevraagd op korte termijn een vriendschappelijke wedstrijd tegen Hertha BSC te regelen. Zodat de Berlijnse Muur nog even kan worden bekeken alvorens die wordt afgebroken. In eigen land staan voor dit jaar nog bezoeken gpland naar het museum Boymans Van Beuningen (Sparta uit), de Kasteeltuinen in Arcen (MVV uit) en het Evoluon in Eindhoven (PSV uit).

Maar hoe lang krijgt Westerhof nog de kans Jan van Dijk c.s. cultuurbesef bij te brengen nu FC Groningen in de eredivisie is afgezakt naar plaats twaalf? In de V.I. staat dat het bestuur Westerhof na het verkeerd afgelopen Mausoleum-bezoek in Belgrado niet meer zo ziet zitten. Men vindt dat hij zijn werk teveel in menselijke waarden vertaalt.

Westerhof heeft inmiddels via het ANP laten weten dat hij zijn sportief-culturele werk ook wel ziet zitten bij Heerenveense Boys.

  

 

 


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE