Stadsgezicht

Door: Dick Heuvelman

Groningen. Pronkjuweel in gouden rand of kan het nog mooier? Bijvoorbeeld door de fabelachtige zwaaikom in het Verbindingskanaal tegenover het hoofdstation op te vullen met een museum in cadeauverpakking. Daarover zijn de meningen verdeeld. Nou ja…? Wie de krant leest, krijgt de indruk dat slechts mevrouw de wethouder (Wonderlijk-Voort) en haar roodgetinte clan de kom willen dempen. Ondertussen is de hele stad gek en dol. Een stadsgreep (groep Van Muijlwijk?) lijkt onafwendbaar. Hoe reageert de sportwereld? Een extra aflevering in onze rubriek ‘Forum’.

“Het is nu precies vijf over twaalf als ik dit antwoord ga geven,” begint Studio Sport-presentator Mart Smeets aan zijn repliek op de vraag of de zwaaikom moet wijken voor het museum. “Dat lijkt me geen leuk toekomstperspectief. Je weet, ik ben bij gebrek aan rijbewijs een fervent treinreiziger. Groningen doe ik weliswaar niet meer zo frequent aan nu Donar het de laatste jaren minder goed doet, maar als ik kom en ik loop het station uit, is het eerste wat ik doe genieten van dat unieke, typisch Groningse stadsgezicht. Dat brede water voor je, die milieuvriendelijke roeiclub en die rustieke singels daarachter. Ik ben toch overal ter wereld geweest, maar zoiets moois zie je nergens. Houen zo!!? Trouwens, bestaat Havenzicht nog?”

Ook Piet(je) Fransen, de bekende ex-voetbalinternational, is tegen. Mordicus zelfs. “Wat hebben we nou aan een museum? Daar gaat toch geen hond heen? Volgens mij hebben we trouwens al zo’n ding, of niet dan? De Gasunie had die 25 miljoen beter aan FC Groningen kunnen geven. Dan had het echte volk er ook wat aan gehad.”

“Je overvalt me wel met deze vraag,” stamelt Johan Zwanepol, die overigens blij is dat de krant weer eens een beroep op hem doet. Hij vraagt en krijgt enkele uren bedenktijd. Als die is verstreken zegt hij: “Ik ben zelf PvdA-er, maar met dit plan heb ik toch wel grote moeite. Er is al zoveel waardevols in de stad verloren gegaan. Ik denk aan de tram en later de trolleybus, het Sterrebos, ja in feite ook het Stadspark sinds dat wordt doorsneden door de westelijke ringweg, mijn eigen jeugdschaaktoernooi, de Harmonie en de Herestraat is met al die dumpwinkels ook niet meer wat het geweest is. Wij moeten voorzichtiger omgaan met onze cultuurhistorie. Ik vind die zwaaikom en alles wat erbij hoort een te mooi stadsgezicht om zo maar eventjes prijs te geven aan een museum, hoe mooi dat op zich ook mag worden.”

Sportwedhouder Westerink is, vreemd genoeg, ook niet enthousiast over het museumplan. “Ja, soms moet je wel eens wat. Ik heb een mooi, goed betaald, baantje momenteel en dat wil ik nog wel even zo houden. Dus sta ik in het gareel als de partij dat vraagt van mij. Maar als ik heel eerlijk ben, zeg ik: laat de kom de kom. Maar zet dat niet in de krant.”

Hoe denkt damgrootmeester Jannes van der Wal erover? Dat is ook toevallig, ik ben wat aan het dichten en heb net een limerick over die kom gemaakt. Luister: Als ik voor het dammen ga reizen, Op weg naar de prijzen, Wordt bij het nad’ren van ’t station, Die rustieke zwaaikom mijn inspiratiebron, Dempen ervan wekt bij mij afgrijzen.”

Leuk gedaan Jannes, maar ik wil graag een afwijkende mening. Wellicht is die te halen bij FC Groningen voorzitter Renze de Vries. Hem zal het als Rodenaar niet zoveel kunnen schelen. Of toch wel? Zegt u het maar, heer De Vries. “Verschrikkelijk jammer als ze die Westerhaven zouden dempen. Begrijp me goed, ik heb niets tegen cultuur. Dat wil ik toch wel even duidelijk gesteld hebben. Het gaat mij om dat vreselijk prachtige stadsgezicht. Als wij onze gasten ontvangen, is het eerste dat men vaak tegen ons zegt: “Goh, wat hebben jullie in Groningen toch een prachtige zwaaikom! Zo’n visitekaartje gooi je toch niet weg? Hartelijk dank voor deze reactie, maar nog altijd wacht ik op een voorstander. Wie o wie doorbreekt dit eenzijdige forum en steekt mevrouw Wonder-Voort een hart onder haar riem. Tom Pitstra wellicht. Raadslid van linkse signatuur (PSP) en ex-toptafeltennisser. Zeg het maar, Tom? “Je weet, ik ben een notoire dwarsligger en ik zie geen enkele reden die reputatie bij dit voorstel geweld aan te doen.”

Mijn laatste hoop is ’t Peerd van Ome Loe3ks, monumentaal geposteerd voor het station. “Het zal mij aan m’n reet roesten wat er komt,” zegt hij onverschillig. Hoezo? “Nou, ik sta er toch dag en nacht met mijn kont naar toe.”      

 


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE