Superelf

Door: Dick Heuvelman

Als je Ficq heet, liefst vijf voorletters voor je achternaam hebt staan (C.R.L.R.M.), die naam ook nog eens op een adellijke q eindigt, je Meester in de Rechten bent, dan heb je -lijkt me- weinig reden tot klagen.

Zo niet mr. C.R.L.R.M. Ficq. Onthoud deze naam, beste lezer, we gaan nog van hem horen. Want C.R.L.R.M. Ficq heeft de kat de bel aangebonden. C.R.L.R.M. Ficq heeft namelijk vanuit zijn justitiële paleis in Arnhem, alwaar deze heer als procureur-generaal te boek staat, verordonneerd dat het voetbalspel Coach van het Jaar in naam der Koningin wordt verboden. Als de donkere dagen rond Kerst hun intrede doen moet het uit zijn met de pret van een mannetje/vrouwtje of 25.000 in het Noorden des lands. En dat geldt ook voor een paar honderdduizend mensen elders in ons Koninkrijk. Ficqje komt zo, Ficqje komt zo…(In naam der wet).

Hoe heeft het zover met Mr. C.R.L.R.M. Ficq kunnen komen? Wat bezielt hem en kon zijn vrouw hem niet op andere gedachten brengen? Een poging tot reconstructie.

Zeker is dat C.R.L.R.M. Ficq de laatste tijd slecht heeft geslapen. Er ging geen nacht voorbij of de IRT-affaire spookte door zijn hoofd. Vaak werd hij badend in het zweet wakker als in zijn boze dromen de figuur Van Traa verscheen, de man die aan het uitzoeken is of het justitiële apparaat wel koosjer is. Dromend over Van Traa flitsten er complete krantencitaten door zijn snurkende hoofd, zoals dit: ”Ronduit geërgerd heeft de commissie Van Traa geconstateerd dat officieren van justitie en politiemensen hebben toegestaan dat criminele informanten drugswinsten in eigen zak mochten steken.” Dan kon het gebeuren dat vrouwlief door een trap tegen haar schenen uit haar nachtrust werd gehaald. Hoe vervelend ook, vrouwlief reageerde immer gevat: “Zeg schat, ik ben Van Traa niet.”

C.R.L.R.M. zwoer wraak. Hij zou wel eens laten zien dat justitie ook nog zuiver op de graat kan zijn. Toen de PG weer eens uit een nachtmerrie ontwaakte, kwam hij op een helder idee. “Het voetbalspel,” mompelde hij slaapdronken, “daar ga ik mee scoren. Ficq jongen, dat moet je verbieden. Er is niks zo verderfelijk als gokken. En moet je eens kijken wat voor een impact zo’n verbod krijgt. Dan wordt jij, C.R.L.R.M. Ficq, ineens een Bekende Nederlander. Kom je bij Karel, in NOVA en misschien zelfs wel bij Sonja.”

Een paar uur later belde hij een oud-studiegenoot die in Groningen was blijven hangen. “Zeg kearel,” sprak C.R.L.R.M. hem aan, “mag ik jou tot mijn informant benoemen?” Dat mocht wel voor een keertje. De informant kreeg tot taak under cover mee te spelen met het Coach van het Jaar-spel van het Nieuwsblad. Dat viel de informant toch wel een beetje rauw op het dak, want veel verstand van voetbal had-ie niet. Ja, hij wist dat Ronald Koeman naar Feyenoord was gegaan en dat Ronaldo bij PSV speelde. “Maar who the hell is,” vroeg hij zich af bij het doorlezen van de paginagrote lijst van spelers, “Paolo Assorgia van FC Groningen? En wat moet ik met Bobby Schoonens van RKC aan? Om van Arie Obdam van Volendam en Wim Bubberman van Sparta maar te zwijgen.”

Op zijn beurt liet de informant zich informeren door een bekende van hem die wel eens wat in de toto had gewonnen. Deze undercover van de undercover beval speciaal de volgende spelers aan: Doel: Juffing (Fortuna S), Verdedigers: Silooy (Ajax), Veenhof (FC Groningen), Lindenbergh (De Graafschap), Esajas (Feyenoord), Middenvelders: Vlijter (Go Ahead Eagles), Gersthuizen (NAC), Pander (Heerenveen), Aanvallers: Pothuizen (NEC), Demtchenko (Ajax) en Playfair (PSV).

Dit elftal doet het minder dan C.R.L.R.M. Ficq van z’n informant te horen had gekregen. Waarop de PG spinnend van tevredenheid vaststelde dat de deelnemers aan het Coach van het Jaar-spel geen overwegende invloed kunnen uitoefenen op het verloop ervan en dat hij helaas spelbrekertje moest spelen voor een paar honderdduizend Nederlanders.

Of zou het misschien zo zijn dat C.R.L.R.M. Ficq, in navolging van zijn ex-collega Van Randwijck, uit is op een Gouden Handdruk van de lieftallige Winnie? Want wie haalt het nou in zijn hoofd de mensen in het land (sic. Wiegel) te beroven van een onschuldig, maar o zo leuk spelletje? Mag ik die laatste optie daarom even niet uitsluiten?      


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE