Ti-Ta-Tovenaar woont in Groningen

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Bart Beijer

Jorden van Foreest is op 28 augustus jl. als 17-jarige debutant in Amsterdam Nederlands Kampioen geworden. En hij had al een zeer memorabel schaakjaar achter zich. De Stadjer (sinds 10 jaar) haalde maar liefst vijfmaal de GM-norm en werd op het jaarlijkse congres van de FIDE (wereldschaakbond) officieel gekroond tot grootmeester. Hij trad dus toe tot het gilde van echt grote schaakboys. De titel grootmeester is z'n tweede titel. Jorden komt voort uit een adellijk geslacht en mag zich dus met jonkheer laten aanspreken. Op de valreep van Oud en Nieuw voerde hij weer een kunststukje op. Jorden triomfeerde op het 53ste Schaakfestival in Stad met 7,5 punt uit 9 beurten. Z'n trainer Sergey Tiviakov finishte in 1998 gedeeld eerste op hetzelfde toernooi. Jorden staat dus een neuslengte voor op z'n instructeur, die al 18 jaar in Groningen woont en driemaal Europees kampioen is, in 2001 en 2005 met Oranje en in 2008 solo.

Jorden heeft het schaken niet van vreemdelingen en ook niet van pa Nicky of ma Sheila. Het moet via genen van betovergrootvader Arnold Engelinus van Foreest tot hem zijn gekomen. AE bemachtigde driemaal de Nederlandse schaaktitel. Z'n broer wilde overigens niet achterblijven. Ook Dirk van Foreest mocht zich driemaal tot kampioen laten kronen. Nu heeft Jorden dus z'n eerste nationale titel te pakken op het zevende NK voor een Van Foreest. Jorden wil in de toekomst een positie in de top-20 van de wereld afdwingen.

Jorden is thuis in de dubbele rijtjeswoning in de Oranjewijk niet de enige schaker. Broer Lucas (14), broer Pieter (12) en zus Machteld (8) waren ook te aanschouwen op het Schaakfestival. En de broers Tristan (8) en Nanne (8) kunnen ook wel een pionnetje verplaatsen. Lucas verloor uiteraard de tweekamp University Challenge van de Groningse grootmeester Sipke Ernst met 5-1. Pieter moest met slechts 3 punten uit 9 beurten genoegen nemen met een bijrol in de B-groep. De pas 8-jarige Machteld daarentegen blies flink in de bus. Zij bemachtigde 5 punten in de B-groep en reikte met dat aantal tot de gedeelde elfde plaats in een veld van maar liefst 50 deelnemers.

Het zijn gevalletjes apart die jonkvrouwen en jonkheren Van Foreestjes. Pa Nicky en ma Sheila hebben dan wel tijd gehad om zes nakomelingen te produceren, maar hebben beide ook nog een drukke baan. Nicky is als assistent-professor en docent economie en bedrijfskunde verbonden aan de RUG. Sheila is onderzoeker en ontwikkelaar in de container glasindustrie bij Xpar Visionair. Hoe komt dat hele stel nou bij al die toernooien en andere wedstrijden zult u zich afvragen. Nou gewoon, in een stokoud legerbusje getooid in camouflagekleuren.

Jorden speelt natuurlijk niet alleen toernooien. Hij is ook een toonaangevend figuur van de Groningse vereniging JSV SISSA, die kampioen van Nederland hoopt te worden en goed op koers ligt. En Jorden showt z'n talenten ook in Duitsland voor de vereniging Turm Emsdetten. Of hij bij een van die matches in Germany z'n vriendin heeft leren kennen is me niet duidelijk. Toevallig raakte ik in het Sportcentrum RUG/Hanze in gesprek met een mooie jongedame van pakweg 17 jaar. Ik had haar Engels horen praten en vroeg haar of ze deelnemer was aan het Schaakfestival.

Ze antwoordde: "No, my friend plays". Ik wilde graag weten waar ze vandaan kwam. "I come from Frankfurt", was haar antwoord. Ik stelde onmiddellijk voor om in het Duits verder te praten. Dat vond ze wel mooi. "Ist dein freund ein guter schachspieler?, vroeg ik. "Kann man sagen, er hat sechtsundhalb punkte", was het antwoord. Ik zei: "In der B-gruppe?" "Nein in der A-gruppe". meldde ze stralend van oor tot oor. Toen ging bij mij een lichtje branden. "Dann bist du die freundin von Jorden", kraaide ik. Ze bloosde en lachte tegelijk. "Er soll heute gewinnen en dan vielleicht 2000 euro mit nach hause nemen", merkte ik op. Ze had het niet meer. We namen afscheid. Ik ging Jorden observeren. Zij bleef om diplomatieke redenen in het restaurant.

Jorden moest, na z'n eerste verlies in de voorlaatste ronde in ieder geval winnen van de Witrus Sergey Kasparov, what's in a name, om in de race te blijven voor de toernooizege. Dat lukte. Tenslotte finishte de Indiër Shyam Sunder M ook op 7,5 punt, maar omdat Jorden de onderlinge krachtmeting had gewonnen, ging hij met de hoofdprijs van 2000 eurootjes aan de haal.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.