Visie en Beleid

Door: Erik Bouwman

Beeld: free stock (montage)

Als sportliefhebber is het natuurlijk smullen deze zomer. Eerst het EK-voetbal, en tegelijkertijd al door met de Tour de France. Er zit zelfs nog een overlapping in van het in eigen land gehouden EK-atletiek, wat natuurlijk de opmaat gaat zijn voor een hopelijk schitterende Olympische Spelen. En tijdens de eerste week van de Olympische Spelen begint onze FC ook nog eens aan de nieuwe voetbalcompetitie met een uitwedstrijd tegen Feyenoord. Genieten dus!

Qua nachtrust is het niet echt goed voor me. De meest interessante wedstrijden op het EK-voetbal waren voor mij midden in de nacht tot vroeg in de ochtend en de finale van de Touretappes zijn steeds rond middernacht. Naast dit zoveel mogelijk live te volgen, probeer ik dan ook nog ergens in de vrije uurtjes alle analyses en praatprogramma’s terug te kijken. Van Voetbal Inside tot de Avondetappe. 

Als topsportcoach kijk ik vaak met een analyserende blik naar de achtergronden van successen en mogelijke redenen van het falen van landen, sporters of ploegen. Vooruitkijkend naar de naderende Olympische Spelen, verwacht ik dat deze erg succesvol voor Nederland gaan zijn. De wijze waarop het NOC-NSF nu al jaren de uitvoer van het Top10 ambitie beleid vormgeeft, verdient echt een grote pluim. Door hier al 2 jaar lang in het Olympisch Sport Centrum van Korea te bivakkeren, besef ik nog meer hoe onwaarschijnlijk goed het NOC-NSF samen met de sportbonden, een zeer hoogwaardig topsportklimaat heeft gerealiseerd. 

Ten eerste qua opleidingen: Deze worden t/m niveau 4 verzorgd door de Bonden zelf en voor een selecte groep is er een drie-jarige Topcoach5 opleiding ingericht door het NOC-NSF. Daarnaast loopt er continu het Mastercoach programma voor bondscoaches, talentcoaches en technisch directeuren. Deze multidisciplinaire bijeenkomsten werken als een tierelier. Met alle coaches uit de verschillende takken van sport wordt een impuls gegeven aan het verbeteringsproces door vooral intervisie, workshops van alle mogelijke experts, coaching on the job en (zelf)studie. 

Daarnaast is er een goede structuur ontwikkeld waarbij vier prestatiemanagers elk een aantal sportbonden in hun portefeuille hebben en verantwoordelijk zijn voor de versterking van de topsportprogramma’s van deze bonden. Daaronder weer een laag met een high performance team, bestaande uit verschillende experts (bijvoorbeeld qua voeding, krachttraining, mentale training, fysiologen) die hoogwaardige kwaliteit van de bondsprogramma’s waarborgen. 

Ik kan zo nog wel even doorgaan, van talentontwikkelingsprogramma’s tot continue innovatie, maar mijn conclusie lijkt helder: in mijn ogen wordt er een sterk beleid gevoerd met een heldere visie. Talenten worden opgeleid met de juiste “winning mindset” en heldere doelen en stappenplannen richting de top. Het kan het niet anders dat dit tot goede resultaten leidt.

Zoals ik al aangaf, is die kwaliteit hier in Korea ver te zoeken. De tijd lijkt wel 20 jaar te hebben stil gestaan en oude coaches uit alle takken van sport voeren dagelijks hun visieloze urenlange programma’s uit. Aan discipline en afzien geen gebrek, maar of de programma’s die steevast worden ondersteund met de kreet “fighting” het gewenste effect sorteren? Ik weet wel zeker van niet!   

Terug naar de sportzomer in relatie tot dit onderwerp. De sportzomer begon met een erg sterke Kiki Bertens op Roland Garros. Toch kan ik over het algemeen niet warm worden van de mindset van onze Nederlandse tennissers. De tennisbond valt volgens mij niet onder bovengenoemd NOC-NSF-programma, maar dat zal volgens mij wel beter zijn. Het lijkt wel of de tennisbond talenten opleidt met een “mietjes mindset”   En terwijl ik zojuist op de live reportage van de Tour de France renners weer zwaargehavend op hun fiets zie stappen na een gigantische valpartij, hoor ik Marcella Mesker uitgebreid een simpele uitglijder op de tennisbaan analyseren waardoor er een pijntje aan de knie is ontstaan. Daar zakt mijn broek van af.

De toekomst van ons Nederlands voetbal is natuurlijk ook een hot item. Wij keken dit EK vanaf de zijlijn toe naar vooral fysiek en mentaal sterke en tactische vechtmachines. Ik kan niet anders dan concluderen dat ook het Nederlandse voetbalwereldje de afgelopen jaren de innovatieslag heeft gemist. Conservatieve gedachten voeren de boventoon en de publieke opinie wordt ook nog eens gevoed door de mensen die aan tafel zitten bij de populaire voetbal-praatprogramma’s. Het is soms tenenkrommend hoe deze mensen over onderwerpen als bijvoorbeeld mentale training en krachttraining praten en dit afserveren. Zonder ook maar enige kennis van zaken.

Hier in Korea heb ik veel gesproken met een Amerikaanse fysieke trainer die met zijn Performance Specialisten al vanaf 2003 de begeleiding van de Duitse Nationale Voetbalploeg verzorgt. En ook betrokken was bij het fysieke gedeelte van de gigantisch grote hervorming van de Duitse jeugdopleiding. Innovatieve hoogwaardige trainingsvormen die inmiddels hun waarde wel hebben bewezen. 

De KNVB heeft inmiddels ook een hervormingsplan voor de jeugdopleiding gelanceerd. Goede zaak, wanneer dit ook echt in de benodigde stappen ten uitvoer kan worden gebracht en de conservatieve critici de mond gesnoerd kan worden.

Tot zover, nu schakel ik weer over op de live uitzending van de Tour en hoop natuurlijk op een goede “winning mindset” van onze Groningers Bauke Mollema of Tom-Jelte Slagter. 


Erik Bouwman

Over Erik Bouwman

Hij is een boerenjongen van komaf. Geboren in Appingedam, opgegroeid in Froombosch en al vele jaren woonachtig in Stad. Erik Bouwman is schaatscoach van professie. Had de teams van VGZ en Jong Oranje onder z'n hoede en was ruim twee jaar bondscoach en talentontwikkelaar van Zuid-Korea. Met regelmaat verschijnt van zijn hand een column in Sport in Stad.