Wereldburger Csaba Kercso-Magos voelt zich thuis bij GIJS

Door: Machiel Akkerman

Csaba Kercso-Magos zwaait sinds 2109 de technische scepter bij GIJS. De oud-prof uit Roemenië belandde na zijn actieve carrière in verschillende landen. Zo tilde hij tot voor kort het ijshockey in Nieuw-Zeeland naar een hoger niveau. Door een speling van het lot, en de liefde, kwam hij in Assen terecht waar hij al snel als nieuwe coach werd gevraagd voor GIJS door preses Jacob van Gelder. Nu staat Magos zoveel als hij kan op het ijs van Kardinge waar hij alle leeftijdscategorieën traint. Van de jongste jeugd tot het eerste elftal, waarmee hij zich komend seizoen voor de eredivisie hoopt te plaatsen.

De inmiddels 67-jarige coach is er één van duidelijkheid en discipline. Dat blijkt als hij op een donderdagavond eerst een training geeft aan de jeugd voordat hij met de senioren aan de slag gaat. De jongelingen moeten zich door allerlei oefeningen heen worstelen. Magos zwiert er stijlvol tussendoor en etaleert het schaatstalent dat hem als actief speler tot de hoogte regionen van de toen erg hoog aangeslagen Roemeense competitie bracht. ‘Ik ben begonnen met ijshockey door mijn broer,’ vertelt de trainer als hij zich comfortabel heeft gemaakt in het restaurant van Kardinge voordat de senioren op zijn oefenvormen rekenen. ‘Het spel heeft me nooit meer losgelaten. We woonden in de bergen van Transsylvanië waar er vijf á zes maanden per jaar natuurijs lag. Het was midden in de jaren van het communisme, er waren weinig mogelijkheden om te reizen. We keken wedstrijden hoog in de bergen omdat we daar wel een televisiesignaal konden oppikken. Werden er hele tenten opgezet waarin 200 mensen dan naar wedstrijden op de WK’s en Olympische Spelen keken.’

Bijna zelf Olympiër

Zelf was Magos dichtbij de selectie voor de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid. De enige keer in de geschiedenis trouwens ook dat een Nederlands team deelnam aan een Olympisch toernooi. ‘Ik maakte deel uit van het Roemeense team dat een jaar eerder de Amerikanen met 6-4 versloeg. Het team dat onder leiding van coach Herb Brookes voor het ‘Miracle on ice’ zorgde door in eigen huis de onverslaanbaar geachte Russen te kloppen en zo de Olympische titel voor zich op te eisen. Ik had daar ook kunnen spelen want Roemenië had zich geplaatst (en won oa. van West-Duitsland, red.). Ik moest echter mijn Hongaarse naam inruilen voor een Roemeense. Alle papieren lagen al klaar, maar dat was een brug te ver voor mij. Dat heb ik niet gedaan. Ik was een echte flyer, een aanvaller. Meerdere keren topscorer geweest. Na mijn actieve periode ben ik zo’n 25 jaar coach geweest in Hongarije. Ik won de nationale titel en twee keer de beker. Daarna kreeg ik de kans om in Nieuw-Zeeland aan de slag te gaan. Ik hou van een uitdaging, want daar is het geen grote sport.’

Twaalf jaar

‘In de twaalf jaar dat ik daar woonachtig was heb ik bij mijn club, West-Auckland Admirals, iets neergezet. Het was daar heel belangrijk om inclusief te zijn herinner ik me nog. Na mijn eerste training stond ik nogal tekeer te gaan over de dingen die fout gingen, maar de aanvoerder nam me bij de arm en lichtte even toe dat het hier niet zo ging. Daar heb ik snel van geleerd. Een succesverhaal uit die tijd is goalie Grace Harrison. Ik plukte haar bij wijze van de straat waar ze streethockey speelde. Ze heeft uiteindelijk een beurs ter waarde van 400.000 euro gekregen aan de St. Lawrence Unitversity in Canada. Op haar conto staat onder andere de meeste shut-outs (wedstrijden zonder tegendoelpunt, red.) in haar League.’ In die periode was Magos terug voor een bruiloft in Hongarije waar hij Anke Jannie Landman tegen het lijf liep. Een Nederlandse shorttrackster die twee keer op de Olympische Spelen uitkwam in 1994 en 1998. De rest is geschiedenis. De twee wonen nu samen in Assen.

Bereiken eredivisie

Het doel van GIJS voor komend seizoen is het bereiken van de eredivisie. De Groningers zijn ingedeeld in de noordelijke competitie met zes andere teams en spelen drie keer thuis en twee keer uit. Na afloop van deze vijf duels moet de club bij de beste vier teams zijn geëindigd om deel uit te maken van de eredivisie. Dezelfde opzet is ook geldig in de zuidelijke poule. Als dit lukt volgt een volledig programma van zeven uit- en thuiswedstrijden voor de acht geplaatste teams. Magos kan beschikken over een selectie van 24 spelers waaronder vijf buitenlanders. Een Tsjechische goalie, twee spelers uit Litouwen, een Canadees en een Slowaak. Captain is Mike Groenhof. ‘Ik ga de competitie met vertrouwen in,’ aldus de ervaren coach. ‘Ik heb veel extra accenten gelegd qua training, meer kracht vooral. De spelers vroegen mij hoeveel pull-ups ik haalde in mijn tijd als prof. Ik kwam uit op 35 terwijl zij met 19 al heel tevreden waren haha. Ik heb de lat hoog gelegd. Als mij iets niet zint, dan zeg ik het. Samen werk je naar een doel toe en daar moet iedereen in mee. Ik heb afscheid moeten nemen van goede spelers die mijn visie niet deelden. Ik ben geen vriend van de spelers, ik wil ze meekrijgen maar wel op mijn manier.’ Het seizoen van GIJS begint op zaterdag 9 oktober met de thuiswedstrijd tegen HIJS Hokij Den Haag. De eerste face-off wordt in sportcentrum Kardinge om 20.30 uur uitgevochten.


Machiel Akkerman

Over Machiel Akkerman

Hij staat te boek als de meest begeerde vrijgezel van Stad en Ommeland. Machiel Akkerman ademt sport sedert z'n geboorte. Hij is freelance sportjournalist bij ondermeer RTV Noord en Podium TV. Machiel is ook al jaren als columnist verbonden aan Sport in Stad.