Wordt Roel Boomstra de nieuwe Jannes?

Door: Jan A. Van der Veen

Volgend jaar krijgt Stadjer Roel Boomstra de kans om in de voetsporen te treden van de legendarische wereldkampioen dammen, die ook in Groningen woonde en studeerde. De pas 21-jarige Boomstra werd onlangs al Europees kampioen.

Het was een aandoenlijk tafereel vlak voor de prijsuitreiking van het Europees kampioenschap dammen in Tallinn. Het pas 21-jarige wonderkind Roel Boomstra had z'n nette blauwe pak aangetrokken in combinatie met een mooi wit overhemd. En toen raakte de kersverse titelhouder even van de leg. Met in z'n handen een blauw/witte stropdas drentelde de student natuurkunde aan de RUG in Groningen heen en weer. Een hoop gegrinnik en lachsalvo's van collega's en hoge heren uit de damsector vielen hem ten deel. Een helpende hand bracht uiteindelijk redding, waarna Roel 'compleet' de fraaie beker en geldprijs in ontvangst kon nemen.

Een wonderkind is ie altijd geweest. Geboren op 9 maart 1993 in Soest, opgegroeid in Ter Apel en Emmen maakte Roel in september dit jaar de overstap naar de grote stad: Groningen. Hij heeft er een appartement en studeert al langer aan de RUG. Roel heeft een jaartje zijn onmiskenbare klasse in dienst gesteld van Het Damgenootschap Groningen, maar speelt sinds acht jaar competitie voor het Drentse Hijken DTC.

In het Franse Aix-les-Bains verwierf de bolleboos z'n eerste norm als grootmeester in 2007. Daaraan was uiteraard een heleboel aan vooraf gegaan. De eerste titel behaalde Roel in 2005. Als 14-jarige puber kon hij zich tot Nederlands kampioen bij de pupillen laten kronen en in 2006, 2007, 2008 en 2009 werd ie met vlag en wimpel Nederlands kampioen bij de aspiranten. Roel had de wind volop in de zeilen. Hij pakte in die periode ook nog even twee zilveren medailles mee op EK's voor pupillen en twee zilveren plakken op EK's voor aspiranten.

De overstap naar de junioren volgde. Roel gaf uiteraard weer vol gas en blies hevig en stevig in de bus. Op het wereldkampioenschap in 2007 bemachtigde hij de bronzen medaille. Een jaartje later mocht Roel op het WK op een hoger treetje plaatsnemen. Zilver was z'n loon. De ultieme bekroning van z'n periode in de jeugdsector kwam tot stand in 2010. De destijds 17-jarige inwoner van Emmen mocht de Europese en wereldtitel op z'n toch al indrukwekkende erelijst bijschrijven.

Tussendoor, in 2009, had ie ook al z'n debuut gemaakt op het NK senioren met de bronzen medaille. In 2010 en 2011 finishte Roel op NK's senioren als tweede achter de genaturaliseerde Rus Alexander Baljakin. Die kon z'n ogen niet geloven op het NK in 2012. Hij moest zich tevreden stellen met zilver achter een nieuwe damkoning.....Roel Boomstra, een rookie van 19 jaar oud.

Het verdedigen van z'n titel verliep tegenvallend. Hij moest in 2013 genoegen nemen met de vijfde plaats. Op EK's met de grote jongens leerde Roel supersnel. Via de 63ste plaats in 2006, de achtste in 2010 en de elfde in 2012 stoomde hij met volle kracht door naar z'n eerste Europese titel in Tallinn. Tegelijkertijd kwalificeerde Roel zich voor het WK in 2015. Dat kan een interessant toernooi worden.

Twee WK's heeft Roel achter zich. Zevende in 2011 in Emmeloord en derde in 2013 in Oefa. Kan Roel Boomstra de opvolger worden van de helaas veel te vroeg overleden legendarische Stadjer Jannes van der Wal? Dat kan ie wis en waarachtig. Gezegend met een bovenmodaal denkvermogen en een mooie uitstraling en vlotte babbel lijkt Roel de topfavoriet. Mits ie nuchter blijft en dat zal ie zeker ten toon spreiden. En mocht ie de wereldbeker binnen halen, dan verwacht ik een huldiging op de Grote Markt. Merkwaardig overigens dat de gemeente Groningen en de RUG de Europees kampioen nog niet hebben gehuldigd terwijl ook mediabroeders en zusters uit deze prachtige stad het grotendeels hebben laten afweten. Het is de hoogste tijd dat Roel Boomstra meer aandacht krijgt. Daar heeft ie gewoon recht op. 


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.