Nieuwe lichting 'jonkies' dient zich aan

Foto’s: (c) Orange Pictures
Tekst: Bas Kammenga

FC Groningen staat na tien wedstrijden keurig in de top-8 van de ranglijst en heeft de voorbije wedstrijden de achterstand tot de directe targets FC Twente en sc Heerenveen verkleind tot één schamel puntje. De ploeg van trainer Danny Buijs lijkt met het seizoen jonger te worden, maar het gebrek aan ervaring dat in eerdere seizoenen nogal eens als excuus werd aangevoerd voor grillige prestaties, lijkt inmiddels geen nadeel maar een voordeel te zijn geworden. Niet zelden weten juist de spelers uit de eigen onder-21 extra energie, onbevangenheid, frisheid en bovendien onvoorspelbaarheid toe te voegen aan het zeer stabiele en degelijke team dat zijn thuiswedstrijden speelt in het akelig lege Hitachi Capital Mobility Stadion. De kleur groen is volop zichtbaar en symbolisch voor de jeugd die ook dit seizoen weer doorbreekt.

Het opleiden van spelers voor het eerste elftal van FC Groningen anno 2020 is een kwestie van de lange adem geweest. Allereerst was er de uitgesproken intentie om ‘Talent op één’ te zetten binnen de club. Immers, het zelf opleiden van spelers zorgt voor een extra link met spelers, die afkomstig zijn uit het eigen achterland. Een eerste aanzet tot het volwassen worden van jeugdspelers uit de toenmalige onder-19, was de intrede van FC Groningen onder-23 in de Derde Divisie Zaterdag. Spelen tegen volwassen tegenstanders van topamateurteams was voor een speler als Daniël van Kaam dagelijkse kost. De vlieguren (lees: speelminuten) in het mannenvoetbal werden op die manier volop gemaakt.

Om één en ander vooral fysiek en conditioneel te kunnen volhouden, werd er volop ingezet op dit onderdeel van het voetbal. De fysieke leerlijn werd uitgebouwd en zo gingen de teams in de bovenbouw van de opleiding van FC Groningen zich steeds meer onderscheiden ten opzichte van hun leeftijdsgenoten bij andere clubs. Daarbij viel het vooral op dat de teams van FC Groningen de laatste jaren zeer geregeld frisser en fitter door de 90 minuten heen kwamen en daarmee in de slotfase van de wedstrijden nog iets extra’s konden geven. De hoge klasseringen en sportieve prestaties van de huidige onder-21-lichting zijn hier niet los van te zien.

Het leven als een topsporter, de tweede leerlijn binnen de opleiding, werd steeds beter mogelijk na de opening van het TopsportzorgCentrum, het ultramoderne trainingscomplex van FC Groningen op Sportpark Corpus den Hoorn. In alle randfacetten worden de spelers beter begeleid en dat alles in een omgeving die topsport uitstraalt. De weg naar het eerste team is binnen het gebouw letterlijk een gang en de kleedkamers van jong naar oud komen steeds dichter bij de uitstraling van de kleedkamer van het eerste elftal in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Naast alle spelers uit de eigen regio zijn ook enkele spelers uit de rest van Nederland en enkele internationale toptalenten zoals Tomas Suslov en Nikolas Talo dagelijks bezig met het verwezenlijken van hun droom.

De laatste en meest belangrijke stap die de opleiding nog moest maken om de kans op duurzaam succes in het eerste elftal te kunnen maken, was het invoeren van een eigen kenmerkende manier van spelen te introduceren en die in de oudste opleidingsteams door te voeren. Deze zogenaamde ‘identity of play’ moet ervoor zorgen dat spelers als Joël van Kaam of Remco Balk exact weten wat er in het eerste elftal van hen wordt verwacht, vooral in tactisch opzicht. Het inpassen van spelers uit de onder-21 gebeurt dan ook zeer regelmatig, bijvoorbeeld eerder ook al met Kian Slor en Thomas Poll.

De mentaliteit die binnen het DNA van FC Groningen past, is inmiddels de belangrijkste voorwaarde om nog in de onder-21 of onder-18 te kunnen spelen. Ook de fysieke en mentale componenten worden naar een steeds hoger basisniveau getild. Als spelers voetballend aan de deur van de eerste selectie kloppen en op de trainingen ook het tempo en de tactiek aan blijken te kunnen, zijn er amper nog belemmeringen om de spelers van 18 of 19 ‘voor de leeuwen’ te gooien. Het rijtje met debutanten uit de eigen opleiding wordt steeds langer. Door de verkleinde kerngroep van de eerste selectie is FC Groningen nota bene bijna op het punt dat de helft van de contractspelers afkomstig zal zijn uit de eigen opleiding. Momenteel is de verhouding 19 om 14. Kijkend naar de doorlopende contracten in 2021/2022 is de tussenstand momenteel 11 om 9.

Extern (19 huidig wv. 11 doorlopend): Padt, Bertrams, De Boer, Dankerlui*, Van Hintum, Dammers*, Itakura, Leal, Can*, Strunck* (verhuurd), Matusiwa*, Lundqvist*, Schreck*, El Messaoudi*, Strand Larsen*, El Hankouri, Gudmundsson*, Joosten*, Da Cruz.

Eigen opleiding (14 huidig wv. 9 doorlopend): Robben, Daniël van Kaam*, Hoekstra* (verhuurd), Postema* (verhuurd), Miguel, Poll*, De Koe, Balk, Suslov*, Slor*, Dallinga, Joël van Kaam*, Talo*, De Jonge*.