Van Foreest wint Schaakfestival

30 december 2015
Door Jan A. Van der Veen

Aan z'n rating was ie het eigenlijk verplicht en het is hem tenslotte nog gelukt ook. De pas 16-jarige grootmeester Jorden van Foreest uit Stad finishte na 9 ronden op het Schaakfestival in het Sportcentrum RUG/Hanze als eerste met 7,5 punt. De Indiër Shyam Sunder M bemachtigde ook 7,5 punt, maar had de onderlinge confrontatie met Jorden verloren. De triomf bracht Jorden z'n vijfde grootmeesterresultaat in een kort tijdspanne en een enveloppe met 2000 eerootjes.

Na 7 schier vlekkeloze ronden, 6 triomfen en een remise versus stadgenoot Jan Werle, liep Jorden in de voorlaatste ronde tegen een muur op in de persoon van de Israëliër Avital Boruchovsky met als gevolg z'n eerste nederlaag. En dus kwam z'n zo gedroomde toernooizege onder druk te staan. Om 11u00 hedenochtend startte de slotronde met drie koplopers: Jorden, Boruchovsky en Shyam Sunder M.

Jorden kreeg te maken met de Witrus Sergey Kasparov, die hem rond 16u00 de hand tot overgave reikte. Vanaf dat moment was Jorden in ieder geval gedeeld winnaar. Het wachten was op de uitslag van de partij tussen uitgerekend de andere koplopers. Als Boruchovski zou winnen, zou hij met de hoofdprijs aan de haal gaan op grond van een positief resultaat versus Jorden. Het kwam er niet van. De Israëliër moest capituleren voor de Indiër.

In tegenstelling tot Jorden had Werle in de laatste twee ronden de wind volop tegen. Hij, die van meet afaan met Jorden het Schaakfestival kleur gaf, moest in de achtste ronde capituleren voor landgenoot Stefan Kuipers. En in de slotronde moest Jan z'n tweede verliespartij op rij incasseren tegen weer een landgenoot, Ivo Maris. Tenslotte finishte hij gedeeld elfde met 5,5 punt. Zelfs een enveloppe met 50 eurootjes was voor hem niet weggelegd.

Eindstand: 1. Van Foreest en Shyam Sunder M (Ind) 7,5 pnt; 3. Boruchovsky (Isr), Golubov (Rus), Kuipers, Maris, Brink 6,5; 8. Petrov (Rus), Baskin (Dui), Kasparov (WRu) 6. 11. Oa Werle 5,5. Fotoserie Schaakfestival is tot stand gekomen via de lens van Bart Beijer