GIJS hoopt op support engeltjes

Door Jan A. Van der Veen
Datum: 18 maart 2019
Beeld: (c) Feiko van der Veen

Hoogstpersoonlijk zal de onvolprezen preses Jacob van Gelder aanstaande zaterdag in Eindhoven de spelers van GIJS een engeltje op hun uitrusting draperen in de kleedkamer voor de return om het landskampioenschap der amateurs versus de killers van de Kemphanen. GIJS zal bijzondere machten nodig hebben om een derde beslissende match af te dwingen. Immers, de eerste match zaterdag op het ijs van Kardinge is op een regelrechte slachting uitgedraaid. Met open monden en gefronste wenkbrauwen zagen de verbouwereerde 1200 ijshockeyfanaten in de schoon uitverkochte toko hoe het spelletje feitelijk gespeeld dient te worden. Tik-tak-tak-tik-tak-tak en killen. De superieure Brabanders lieten de puck maar liefst negen keer in het doel van de onthutste Stadjers verdwijnen en hielden hun eigen goal clean. 9-0 dus. Het is wat!

Het klinkt wellicht een beetje gek, maar GIJS had rekening gehouden met een nederlaag in de finale van de play offs na twee verliesbeurten in de reguliere competitie tegen diezelfde Kemphanen. De Stadjers waren in eigen hal met 5-4 ten onder gegaan en kwamen in Eindhoven helemaal groggy van het ijs na een wel heel grote beurt: 11-3. Toch finishte GIJS regulier als eerste pal voor de Kemphanen, die na enkele verliesbeurten in het begin van het seizoen een financier konden strikken voor de komst van de Slowaak Rastislav Veres, die een lijn ging vormen met Joey Beeren en Demian Kluijtmans. Een supertrio was geboren. Veres klapte er in 22 matches maar liefst 54 in en gaf ook nog even 71 assists, de meeste met de ogen gesloten. Ongekend dus!

Een speler van dergelijk kaliber heeft GIJS niet vanwege een te smalle beurs. Expansiemogelijkheden zijn in het danig verouderde Kardinge niet voorhanden. Het vlaggenschip kan slechts tweemaal wekelijks trainen wegens een gebrek aan ijstijd. En Van Gelder cs zien wekelijks met lede ogen toe dat de sponsoren en fans zich moeten behelpen met slechts een lange tribune en staanplaatsen. Van mooie ruimtes, tribunes rondom en businesslounges dromen de wakkere bestuurders al vele jaren. GIJS is feitelijk een slapende reus met regulier gemiddeld 575 fans en in de play offs nagenoeg volle of volle toko's. Na FC Groningen en Donar is GIJS de publiekstrekker van Stad en Ommeland. Maar ja, de faciliteiten! Mogelijk komt de ommekeer over enkele jaren als sportcentrum Kardinge is afgeschreven. Tot die tijd blijft het behelpen.

Ondanks de vernedering door de Kemphanen was Van Gelder na afloop zoals altijd goed gemutst en welbespraakt. 'Ik ben nog even bij de jongens in de kleedkamer', orakelde de preses zaterdag om 23u19. 'Ze roepen in koor dat ze onmiddellijk weer willen spelen. Ik heb gezegd dat ze eerst maar even bij de psycholoog langs moeten'. Mocht GIJS aanstaande zaterdag in Eindhoven ineens de geest volop in de fles hebben en de Kemphanen een complete off-day dan volgt zondag in Kardinge een beslissende match. Dat zou prachtig zijn want de wasmachines zijn aan vervanging toe. Een extra recette is dus welkom. Verderop in 2019 bestaat GIJS exact 50 jaar. Een bekroning zou het vierde vaderlandse amateurkampioenschap in vijf jaar zijn. En garde gentlemen!